Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Mars'ta tarıma bir adım daha

Botanikçiler, Mars toprağına ektikleri domates, fasülye ve turpları başarıyla yetiştirdi. Daha da önemlisi, Mars toprağı ile yetiştirilen sebzeler, yeryüzündeki toprakta yetişenler ile neredeyse aynı boyutta büyüdü. Mars toprağı ile Dünya toprağında sebzelerin yetişme süresi arasında ise çok küçük bir fark oluştu.



Hollanda'daki Wageningen Üniversitesi'nden araştırmacılar 2014 yılından beri, çevrebilimci Wieger Wamelink önderliğinde NASA tarafından Mars ve Ay'dan simüle edilen topraklarla sebze üretmeye çalışıyor. Daha önce başarıyla hem Mars hem de Ay toprağıyla sebze üretmeyi başaran ekip, bu sefer daha da önemli bir gelişmeye tanıklık etti.

Mars toprağına ekilen domates, fasülye, turp, roka, çavdar ve bahçe teresinin hasat zamanı geldiÄŸinde sebzeler, yeryüzündeki toprakta yetiÅŸenlerle neredeyse aynı boyutta büyüdü. Ayrıca, Mars toprağı ile Dünya toprağında sebzelerin yetiÅŸme süresi arasında çok küçük bir fark oluÅŸtu. Böylelikle botanikçiler, Mars'ta tarım ile ilgili en kritik sorulardan biri olan hasat süresi ve boyut sorularına yanıt bulmuÅŸ oldu. 

 

Mars toprağında yetiştirilen domates [Fotoğraf: Wieger Wamelink]
 

 

Araştırmacıların bu başarısı, Mars'ta tarımın önündeki engelleri tam olarak ortadan kaldırmıyor. Gizmodo'ya konuşan araştırmanın lideri Wamelink, Mars'ta tarım yapabilmek için oldukça büyük bir bütçeye ve çok iyi hesaplanmış bir zamanlamaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Wamelink'e göre sebzelerin yetişmesi için gerekli olan ışık ve temiz suyu temin etmek, kumaşlarla çevrili büyükçe bir kapalı alan oluşturmak da hiç kolay değil.

Bu deney ile birlikte Mars'ta tarım ile ilgili en kritik sorulardan birine yanıt bulduklarını düşünen araÅŸtırmacılar, Mars toprağı ile Dünya toprağında yetiÅŸen bitkilerin aynı boyutlarda büyüdüklerini ispatlamış oldu. Fakat Mars toprağı ile üretilen bitkilerin tatlarının Dünya toprağıyla yetiÅŸenler ile aynı olup olmadığını anlamak için biraz daha beklemek gerekecek. 

Wamelink, sebzelerin tadılmasının güvenli olup olmadığı konusunda çalışmalarına devam ettiklerini söylüyor. AraÅŸtırmacılara göre Mars toprağında bulunan ağır metaller, bu toprakta yetiÅŸen sebzelere de geçiyor olabilir. Bu yüzden ekip, bu yıl gerçekleÅŸtirecekleri bütün deneyleri, Mars toprağı üzerinde yetiÅŸen bitkilerin yenilebilir olup olmadığı üzerine yoÄŸunlaÅŸtıracak. 

Kaynak: Gizmodo 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.