Sosyal Medya

Dünya

İsrail Meclisi ezanı yasaklamayı oyluyor

İsrail'de "gürültü kirliliği" yaptığı gerekçesiyle ezanın, ülke sınırları içerisinde yasaklanması yönünde hazırla Yasama İşleri Bakanlık Komisyonu'nda oylanacak



İsrail'de aşırı sağcı milletvekilleri tarafından hazırlanan ve "ezanın gürültü kirliliği yaptığı" iddiasıyla yasaklanmasını öngören yasa tasarısının, bugün Yasama İşleri Bakanlık Komisyonu'nda oylanması bekleniyor.

İktidar partisi üyelerinin de aralarında bulunduğu milletvekilleri tarafından hazırlanan ve İsrail sınırları içerisinde 5 vakit ezanın yasaklanması yönündeki yasa tasarısı, İsrail meclisindeki Arap milletvekillerinin ve insan hakları kuruluşlarının tepkisini çekti.

İsrail Meclisindeki Arap milletvekillerden Ahmed Tibi, söz konusu yasa tasarısını "İslam karşıtı ve ırkçı" olarak niteledi.

Tibi, "Bu yasa İsrail'deki İslam karşıtı ve ırkçı örneklerin bir yenisi. İsrail'de gelmiş geçmiş en radikal hükümet iktidarda ve bu yasayı hazırlayan milletvekili bu hükümetin bir üyesi. İsrail meclisi Knesset'te de söylediğim gibi, haçlılar döneminde Mescid-i Aksa 90 yıl kapalı kaldı ama sonunda haçlılar yok oldu. Aksa hala burada. İşgalcilerin Doğu Kudüs'ü işgali de bu şekilde sona ermeli ve haçlılar gibi ortadan kaybolmalıdır" ifadelerini kullandı.

İsrail Meclisindeki bir başka Arap milletvekili olan Basil Gattas da ezan yasağı kanun tasarısını, "İsrail'in Müslümanlara ve Araplara karşı tutumunu gösteren utanç verici örneklerden birisi" olarak niteledi. Ezan yasağı yasa tasarısının görüşmelerinin erteleneceği yönünde bir duyum aldığını belirten Gattas, "Sanıyorum bu utanç verici tasarıdan Netanyahu gibi biri bile vazgeçmek zorunda kaldı" dedi.

ASIL AMAÇ DİNİ ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLAMAK

İsrail Demokrasi Enstitüsü adlı düşünce kuruluşu, Yasama İşleri Bakanlık Komisyonu üyelerine bir mesaj yollayarak "ezan yasağı kanunun tasarısını reddetmelerini" istedi. Enstitünün web sayfasında da yayınlanan mesajda, "ezan yasağı kanun tasarısının gürültü kirliliği ile ilgili olmadığı, asıl amacın dini özgürlükleri kısıtlamak olduğu" vurgulandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.