Sosyal Medya

Güncel

Ä°dil'de halk tedirgin

Şırnak'ın İdil ilçesindeki öğretmenlerin seminere çağrılmasıyla halk tedirgin halde ilçeyi terk ediyor.



BBC Türkçe'de yer alan habere göre: ÅžÄ±rnak'ın Ä°dil ilçesinde görevli öğretmenler, Pazar günü cep telefonlarına gönderilen SMS mesajıyla Ä°stanbul, Erzurum ve Rize'deki eÄŸitim seminerlerine çağırıldı.

İki ay önce sokağa çıkma yasakalarnın hemen öncesinde yine Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde görev yapan öğretmenlere de benzer mesajlar gelmiş, yüzlerce öğretmen ilçeyi terletmek zorunda kalmıştı.

Ä°dil Belediye BaÅŸkanı Mehdi Aslan, Cizre ve Silopi'deki mesajları hatırlatarak “O mesajlar yasağın iÅŸaret fiÅŸeÄŸi olmuÅŸtu. Sonrasında da iki aydır devam eden yasak, göç, ölüm. Dün buradaki öğretmenlere de benzer mesaj gelince haliyle insanları panikletti" dedi.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Mehdi Aslan, "Şu an bize herhangi resmi bir bilgi iletilmedi ama fiili bir operasyon görüntüsü söz konusu" dedi.

Sabah esnafı dolaştık... Öğretmenlere gönderilen mesaj Cizre'yi anımsatıyor diyorlar."Mehdi Aslan - İdil Belediye Başkanı
Ä°lçeye giriÅŸ ve çıkışların kontrollü hale getirildiÄŸini söyleyen Aslan, Midyat - Ä°dil seferi yapan dolmuÅŸ ÅŸoförlerine ‘Bundan sonra sefer olmayacak' dendiÄŸini aktardı.

'İDİLİ'İN İKİ MAHALLESİNDE ÇOK SAYIDA HENDEK VAR'

İdil Belediye Başkanı, on binlerce insanın göç ettiği Cizre'den gelen gelen çok sayıda ailenin İdil'de olduğunu da aktardı:

“Biliyorsunuz burda aÅŸiret yapısı var. Şırnak, Cizre, Ä°dil'de birbirinin akrabası olan yüzlerce aile var. Cizre'den gelip burada akrabalarının yanına yerleÅŸen birçok aile vardı. Åžimdi onlarla birlikte Ä°dil merkezindeki insanlar da gitmeye baÅŸladı. Buradan da ÅŸimdi köylere gidiyor insanlar.”

Aslan, 26 bin 500 nüfusu olan İdil'de, yoğun olarak iki mahallede hendek olduğunu aktardı:

“Turgut Özal ve Yeni Mahalle'de çok sayıda hendek Yeni Mahallede 9 bin insan ikamet ediyor. Mahallelerden çok sayıda göç var” dedi.

Ä°lçede sakinlerinin yasak ihtimaline karşılık bir aydan beri evlerine gıda stokladığını belirten Mehdi Aslan ilçedeki atmosferi “Sabah esnafı dolaÅŸtık. Herkeste bir tedirginlik ve panik almış başını gidiyor. Öğretmenlere gönderilen mesaj Cizre'yi anımsatıyor diyorlar” sözleriyle anlattı.

'İDİL NÜFUSUNUN YÜZDE 80'Nİ İLÇEYİ TERK ETTİ'

İdil'de görev yapan ama adını vermek istemeyen bir öğretmen ise ikamet adresini İdil olarak gösterenlerin seminer için Erzurum ve Rize'ye gönderileceğini belirtti.

Kendisine gelen mesajda Erzurum'a çağırıldığını aktaran öğretmen, hem mesajın geç gelmesi hem de ailesinin ilçede olması sebebiyle seminere gitmediğini anlattı:

“Ä°dil ve köylerinde 1125 öğretmen görev yapıyor. Cumartesi gecesi, mesaj idareciler dahil tüm öğretmenlere gönderilmiÅŸ. Ayın 8 ve 12'si arasında söz konusu illerde olmamız istenmiÅŸ ama çoÄŸu insan gidemedi.

"Yasak ilan edileceÄŸi kaygısıyla kimse gitmek istemiyor. Ailelerimiz burada. Biz seminerdeyken yasak ilan edilirse ilçeye girmemize de izin verilmeyecek. Seminerin uzatılma ihtimali de var. Åžahsen ben, ailemi güvenli bir yere götürmeyinceye kadar hiçbir yere gitmeyeceÄŸim.”

İdilli Öğretmen, bugünün yarıyılın ve haftanın ilk günü olduğunu ama ilçede hiçbir okulun açılmadığını da ifade etti.

“Sadece Milli EÄŸitim Müdürlüğü açık. Yaklaşık 20 gündür burada da sokaÄŸa çıkma yasağı ilan edileceÄŸi söylentisi dolaşıyordu. Cizre, Nusaybin, Silopi gibi acı tecrübeler insanları korkuttu. Bu yüzden ilçe sakinleri daha güvenli olduÄŸunu düşündükleri civar il ve ilçelere gidiyor. Neredeyse ilçenin yüzde 80'i ilçeyi terk etmiÅŸ durumda. Kalanlar da memurlar ve gidecek yeri olmayanalar"

İdilli öğretmen, Cizre ve Silopi'de görev yapan öğretmenlere de aynı mesajın gittiğini hatırlattı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.