Sosyal Medya

Güncel

Türkiye ve Almanya arasında 10 temel konuda anlaşma

Davutoğlu ve Merkel'in Ankara'daki görüşmesinde ana gündem göç konusuydu. Davutoğlu iki ülkenin 10 temel konuda anlaştığını duyurdu. AFAD ve Almanya Teknik Yardım Grubu'nun Suriye sınırındaki sığınmacılar için birlikte çalışması bunlardan biri. İki lider illegal geçişler ve insan kaçakçılığı ile mücadelede ortaklık vurgusu yaptı. NATO'nun da devreye girmesi sağlanacak.



Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Almanya Başbakanı Angela Merkel Ankara'da yaptıkları görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında göç ve Suriye'deki krizle ilgili açıklamalar yaptı. Başbakan Davutoğlu, 10 önemli konuda birlikte hareket etmek için uzlaştıklarını açıkladı. Bunlar arasında AFAD ve Almanya Teknik Yardım Grubu'nun Suriye sınırındaki sığınmacılar konusunda birlikte çalışması var.

Bir diğer konu da illegal geçişler konusunda iki ülkenin ortak çalışma yürütecek olması.

Davutoğlu, bu konuda NATO'nun da devreye girmesi için iki ülkenin birlikte hareket edeceğini açıkladı. Başbakan, "Perşembe günü NATO Savunma Bakanları Toplantısı var. Suriye'den gelen mülteci akınının bütün sonuçları konusunda NATO'nun da devreye girmesi hususunda Türkiye ve Almanya birlikte bunu bir gündem maddesi olarak NATO'ya tavsiye edecek ve özellikle de NATO'nun da izleme, gözetleme mekanizmalarının sınırda ve Ege'de etkin şekilde kullanılması konusunda ortak çaba sarf edeceğiz" dedi.

Sığınmacılar için ayrılan 3 milyar euro'luk fonun kullanımı da görüşmedeki bir diğer konuydu. Davutoğlu bunun için "Hızlıca harekete geçilecek" diyerek, "Önümüzdeki haftalarda ilk projeler AB tarafına iletilecek. Eğitim ve sağlık konusundaki hazır projelerimizi AB tarafına ileteceğiz" dedi.

Buna göre, perşembe günü Türkiye Göç İradesi Başkanı da Yunanistan'a gidecek. Atılacak adımlar birlikte ele alınacak.

"Sınırda 30 bine yakın kişi birikmiş durumda"

DavutoÄŸlu, "Suriye’ye barış gelene kadar acıların dinmesi için beraber çalışacağız" diye de ekledi.

Başbakan Davutoğlu'nun görüşmeye ilişkin verdiği diğer bilgiler ise şöyle:

"Suriye konusunda hepimizi kaygılandıran gelişmeler yaşanıyor. Halep ve civarındaki Suriyeliler için trajedinin eşiğindeyiz. Sınırımızda 30 binine yakın Suriyeli birikmiş durumda. Tabii ki biz Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız. Ama kimse, 'Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor' diyerek açık bir etnik kıyım anlamına gelecek şekilde sürmekte olan Rus hava saldırılarını mazur göremez, ona tolerans gösteremez. Hiç kimse, 'Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor ve bütün yükü üstleniyor' diye Türkiye'den mülteciler konusunu tek başına üstlenmesini bekleyemez."

İnsan kaçakçılığı ile mücadele

"Ä°nsanlık Suriye’de bir sınavla karşı karşıya. Kuzey Suriye ve Halep civarındaki durumla ilgili BM kararına göre tarafların davranması gerekiyor. Birlikte bununla ilgili bir diplomatik giriÅŸim baÅŸlatma kararı aldık. Halep’e dönük gayri insani saldırılar bir an önce son bulmalı ve sığınmacılar konusunda birlikte hareket edilmeli. Birlikte Suriye sınırındaki Suriyelilere yardım için hızlıca çalışmaya baÅŸlayacağız. Biz, insan kaçakçılığının her türlüsünü de, her zaman insanlık suçu olarak, terörle eÅŸ bir suç olarak görüyoruz. Masum insanların beklentilerini, ümitlerini istismar ederek onları bilinmez, meçhule doÄŸru götürmek, olabilecek en büyük insanlık suçlarından biridir. Bugün dahi Edremit açıklarında yine acı bir insani trajediyle karşı karşıya kaldık. Bakanlar Kurulu’nda aldığımız karara göre, bunu terörle eÅŸdeÄŸerde görüyoruz. Bunun önlenmesi için ortak çalışmalar olacak."

"Yasal yolla gelen göçmenleri kabul etmeye hazır olmalıyız"

Almanya BaÅŸbakanı Merkel ise, "Rusya’nın bombardımanları nedeniyle binlerce kiÅŸi acı içinde kıvranıyor. BM kararı Rusya tarafından da imzalanmıştı. Sivillere dönük saldırı olmaması konusunda mutabık kalınmıştı" ifadelerini kullanarak sözlerine baÅŸladı.

Alman Başbakan, görüşmede göç konusunu ele aldıklarını, emniyet güçleri arasında işbirliği olacağını, insan kaçakçılığına karşı etkin işbirliği yapacaklarını belirtti.

Merkel, "Yasa dışı göçü önlerken yasal yolla gelen göçmenleri kabul etmeye hazır olmalıyız" diye de ekledi. Açıklamalarının devamı şöyle:

"Biz mümkün olduÄŸu kadar kontenjan yaratarak, Suriyelilerin yasal yollarla Avrupa’ya gelmesini saÄŸlamak istiyoruz. Tabii bu Türkiye bütün göçmenleri kabul edecek anlamına gelmez. Arada tacirler var. Suçsuz insanlar denizde ölüyor. Bizim tarafımızdan tavsiye edilecek olan, yasal yol olacaktır. Bu parayı bir kullanalım, sonra tekrar konuÅŸabiliriz.

AB ile Türkiye arasındaki eylem planı, Ankara’yı yalnız bırakmamak için hazırlandı. Lübnan da, Ãœrdün de yalnız bırakılmayacaktır. AB ile Türkiye arasında insani yardım konusuna baktığımızda, insan kaçakçılığı çetelerinin yaptıklarına göre hareket edemeyiz."

Merkel gazetecilerin bir sorusu üzerine, "Mültecilerin genelde herhangi bir malvarlığı yok. Ancak her Alman vatandaşına malvarlığıyla alâkalı sorular sorulduğu gibi, mültecilere de soruluyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.