Sosyal Medya

Kültür Sanat

Abdi Paşa Tiran'da yâd edildi

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da faaliyet gösteren Alsar Vakfı, Abdurrahman Abdi Paşa ile ilgili bir sempozyum düzenledi.



Arnavutluk'un baÅŸkenti Tiran'da Abdurrahman Abdi PaÅŸa Sempozyumu düzenlendi. Alsar Vakfı tarafından hayata geçirilen sempozyumun Türkiye'den de konukları vardı. "Kahraman Düşman" baÅŸlıklı sempozyuma katılan Tiran BüyükelçiliÄŸi MüsteÅŸarı Cem BaÅŸ, Abdi PaÅŸa'nın iki ülke arasındaki ortak deÄŸerlerden biri olduÄŸunu vurguladı. Sempozyumda 17. yüzyılda yaÅŸayan Osmanlı vezirlerinden Abdurrahman Abdi PaÅŸa'nın hayatının farklı yönleri ele alındı. BaÄŸdat, Mısır, Bosna, Halep ve Budin valiliklerinde bulunmuÅŸ Arnavut asıllı Abdurrahman Abdi PaÅŸa'nın tarihî rolü ve kahramanlığı ele alındı.


Sempozyumun konuÅŸmacıları arasında yer alan Abdülkadir Özcan, Abdi PaÅŸa'nın örnekliÄŸinde Arnavutlar'ın Osmanlı devletindeki önemini anlattı. Arnavut tarihçi Dritan Ä°slami de "bu tür faaliyetlerin artması gerektiÄŸini çünkü bu gibi etkinliklerin Osmanlı dönemi Arnavutluk'unu anlamaya yardımcı olacağını" ifade etti. Sempozyuma Türk ve Arnavut tarihçilerin yanı sıra Macar tarihçi Zoltan Robert Bolek de katıldı. Macar tarihçi, halk arasında Kahraman Düşman olarak anılan Abdi PaÅŸa'yı Macarlar'ın gözünden anlattı. Bolek "Budin Kalesi'nde Macarların bir kahraman olarak gördüğü Abdi PaÅŸa'nın anısına dikilen mezar taşı bulunuyor. Ãœzerindeyse Macarca ve Türkçe ifadeyle "145 yıllık Türk hâkimiyetinin son Budin valisi Abdurrahman Abdi PaÅŸa, bu yerin yakınında 1686 eylül ayının 2. günü öğleden sonra hayatının 70. yılında maktul düştü. Kahraman düşmandı, rahat uyusun" ifadeleri yer alıyor" dedi.

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.