Sosyal Medya

Dünya

FARC: Siyasi mücadeleye başlayacağız

Latin Amerika'nın en eski silahlı örgütü Kolombiyalı FARC, 'silahları bırakıp, siyasi mücadeleye başlayacağını' açıkladı. FARC lideri Londono, "2018'deki seçimlere siyasi parti olarak girebiliriz" dedi.



 2012'den beri Kolombiya hükümetiyle barış görüşmelerini sürdüren FARC'ın lideri Rodrigo Londono, yerel dergi Semana'ya verdiÄŸi röportajda "Silahsız siyasette yer alacağız" dedi.  Londono, "En geniÅŸ grupla anlaÅŸmanın hayata geçirilebilmesi için siyasi senaryoya gireceÄŸiz, silahları bir kenara bırakıp siyasi mücadeleye baÅŸlayacağız" diye konuÅŸtu. 

Küba'daki görüşmelerin sonucunda FARC ile hükümet arasında, toprak reformu, uyuÅŸturucu kaçakçılığının sonlandırılmarı ve FARC üyelerinin adalet sürecinden geçerek siyasete katılması müzakere ediliyor. Müzakerelerde mayınların temizlenmesi ve kayıp insanların bulunması da önemli baÅŸlıklar arasında. 

'2018'teki seçimlere siyasi parti olarak girebiliriz'

FARC'ın silahsızlandırılması sürecinin de BM misyonu gözetiminde yapılması öngörülüyor. 

Kolombiya güvenlik güçleriyle FARC'ın silahlı çatışmalarında 51 yılda 220 bin kiÅŸi öldü. Milyonlarca kiÅŸi de evlerini terketmek zorunda kaldı.  

FARC'ın üst düzey liderleri barış görüşmelerini desteklese de Londono silah bıraktıktan sonra ülkede sap grupların kendilerini hedef almasından korktuklarını söyledi. 

FARC lideri, "Ortak kaygı, yoldaÅŸların geçmiÅŸte saldırıya uÄŸrayan Yurtsever Udonoion Partisi'nin başına gelenler bizim başımıza gelir mi? Korku bu" dedi. 

Londono, kaygılar giderilirse 2018'teki BaÅŸkanlık ve Parlamento Seçimleri için "2018'deki seçimlere siyasi parti olarak girebiliriz" ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.