Sosyal Medya

Güncel

Savaş, ölünce değil düşmana benzeyince kaybedilir

Mücadele ahlakı mücadelenin bizzat kendisidir. Savaş kazanmak bir denge terazisinin iki kuvvetine sahip olmaktır bir netice değildir. Mücadele üzerinde kalabilmek ve ahlaklı olmak. Hepsi bu.



Mücadele ahlakı mücadelenin bizzat kendisidir. SavaÅŸ kazanmak bir denge terazisinin iki kuvvetine sahip olmaktır bir netice deÄŸildir. Mücadele üzerinde kalabilmek ve ahlaklı olmak. Hepsi bu. 

Peki yenmek nedir? Ya kazanmak!

Anlık bir “ara durumu” netice zannedip ardından bu zanna odaklanmak beÅŸeri cenderede yok olup gitmek demektir. Mücadele, mücadele üzerine kalabilmek zaferse mücadele sırasında düşmana benzememektir.

Dizlerinin ve ellerinin üzerine dört ayak gibi emekleme pozisyonuna çökmüş bir adam karışsındaki köpeÄŸi ısırmaya çalışıyormuÅŸ. Ne yapıyorsun diye sormuÅŸlar: “düşmanın silahıyla silahlandım, cesurca savaşıyorum demiÅŸ” KöpeÄŸin silahı diÅŸleridir ve ısırabilir evet. Ama ben beni ısıran köpeÄŸi çömelip ısırmaya kalktığım anda bunun adı baÅŸka bir ÅŸey olur.

“Düşmanına benzeme, ayaÄŸa kalk” diye uyardığımızda, “sen korkak ve yumuÅŸaksın” diyorlar. Yapma bunu! Belden aÅŸağıya vurma, insanların hanımına, annesine, çocuklarına sataÅŸma. Bir insana öfkelisin sinirlisin diye ailesini de düşman yazma. Mahreme girme. Girenlerin sana getirdiÄŸi haberleri dillendirme. Onlara benzeme çünkü onlara benzedikçe kaybediyoruz.

Rizeli Kofa Hasan, ÅŸapka takmadı diye asılan Anadolu kahramanlarından biridir. Onun torunlarından biri şöyle tarif ediyor meseleyi; “Düşman vardı. SavaÅŸtık biz onlarla çünkü iÅŸgal edilirsek kızlarımızı soyup sokaÄŸa salar, elbiselerimizi deÄŸiÅŸtirip bizi kendilerine benzetirler. Namussuz ırz düşmanlarını yendik ama sonra bize dediler ki, haydi onlara benze. Aynı onlar gibi giyin, aynı onlar gibi kadınlarını soyundurup sokaÄŸa sal. Düşmanın yaptığının adı iÅŸgaldi, bizimkilerin yaptığının adı devrim. Aynı ÅŸeyi yaptılar. Hamdolsun yenilmedik düşmana. Kâfire benzemedik astılar bizi”

Şimdi, İngiliz asmadı ama Cumhuriyet astı diye Kofa Hasan yenilmiş mi oluyor? Meselenin başı sonu düşmana benzememekti ve Kofa Hasan bir kahraman olarak şehit oldu.

Aynı durum bu sefer bizim başımızda, düşman kendine benzetmeye çalışıyor. Ya bir korkak gibi yenilgiyi kabul edeceğiz ve onlar bize neyle saldırıyorsa aynı rezil yöntemleri kullanarak yenileceğiz, ya da direneceğiz. Onlar yalan söyleyecek, iftira edecek, aileleri işin içine sokacak, ırkları, mezhepleri konu edecekler. Çünkü onlar, onlar. Bize gerçek yeter. Onların hiçbir yöntemine ihtiyacımız yok çünkü gerçeği yetersiz görenin davası ancak laf kalabalığıdır. Mücadele esnasında gerçeği yetersiz bulanın davası gerçek değildir.

Emre Şentürk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.