Sosyal Medya

Güncel

Savaş, ölünce değil düşmana benzeyince kaybedilir

Mücadele ahlakı mücadelenin bizzat kendisidir. Savaş kazanmak bir denge terazisinin iki kuvvetine sahip olmaktır bir netice değildir. Mücadele üzerinde kalabilmek ve ahlaklı olmak. Hepsi bu.



Mücadele ahlakı mücadelenin bizzat kendisidir. Savaş kazanmak bir denge terazisinin iki kuvvetine sahip olmaktır bir netice değildir. Mücadele üzerinde kalabilmek ve ahlaklı olmak. Hepsi bu. 

Peki yenmek nedir? Ya kazanmak!

Anlık bir “ara durumu” netice zannedip ardından bu zanna odaklanmak beşeri cenderede yok olup gitmek demektir. Mücadele, mücadele üzerine kalabilmek zaferse mücadele sırasında düşmana benzememektir.

Dizlerinin ve ellerinin üzerine dört ayak gibi emekleme pozisyonuna çökmüş bir adam karışsındaki köpeği ısırmaya çalışıyormuş. Ne yapıyorsun diye sormuşlar: “düşmanın silahıyla silahlandım, cesurca savaşıyorum demiş” Köpeğin silahı dişleridir ve ısırabilir evet. Ama ben beni ısıran köpeği çömelip ısırmaya kalktığım anda bunun adı başka bir şey olur.

“Düşmanına benzeme, ayağa kalk” diye uyardığımızda, “sen korkak ve yumuşaksın” diyorlar. Yapma bunu! Belden aşağıya vurma, insanların hanımına, annesine, çocuklarına sataşma. Bir insana öfkelisin sinirlisin diye ailesini de düşman yazma. Mahreme girme. Girenlerin sana getirdiği haberleri dillendirme. Onlara benzeme çünkü onlara benzedikçe kaybediyoruz.

Rizeli Kofa Hasan, şapka takmadı diye asılan Anadolu kahramanlarından biridir. Onun torunlarından biri şöyle tarif ediyor meseleyi; “Düşman vardı. Savaştık biz onlarla çünkü işgal edilirsek kızlarımızı soyup sokağa salar, elbiselerimizi değiştirip bizi kendilerine benzetirler. Namussuz ırz düşmanlarını yendik ama sonra bize dediler ki, haydi onlara benze. Aynı onlar gibi giyin, aynı onlar gibi kadınlarını soyundurup sokağa sal. Düşmanın yaptığının adı işgaldi, bizimkilerin yaptığının adı devrim. Aynı şeyi yaptılar. Hamdolsun yenilmedik düşmana. Kâfire benzemedik astılar bizi”

Şimdi, İngiliz asmadı ama Cumhuriyet astı diye Kofa Hasan yenilmiş mi oluyor? Meselenin başı sonu düşmana benzememekti ve Kofa Hasan bir kahraman olarak şehit oldu.

Aynı durum bu sefer bizim başımızda, düşman kendine benzetmeye çalışıyor. Ya bir korkak gibi yenilgiyi kabul edeceğiz ve onlar bize neyle saldırıyorsa aynı rezil yöntemleri kullanarak yenileceğiz, ya da direneceğiz. Onlar yalan söyleyecek, iftira edecek, aileleri işin içine sokacak, ırkları, mezhepleri konu edecekler. Çünkü onlar, onlar. Bize gerçek yeter. Onların hiçbir yöntemine ihtiyacımız yok çünkü gerçeği yetersiz görenin davası ancak laf kalabalığıdır. Mücadele esnasında gerçeği yetersiz bulanın davası gerçek değildir.

Emre Şentürk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.

Tasarım ve Kodlama BEYRİBEY BİLİŞİM