Sosyal Medya

Güncel

Davutoğlu-Biden görüşmesi sone erdi

Başbakan Davutoğlu ile ABD'nin iki numarası Joe Biden, yaklaşık 2,5 saat görüştü. Görüşme sonrası, "teröre karşı ortak tavır" vurgusu yaptılar. Biden hem IŞİD hem de PKK için "terörist gruplar" dedi ve ikisinin de eşit derecede tehlikeli olduğunu söyledi. Ancak PYD konusuna girmedi.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı kapıda karşıladı. İkilinin Dolmabahçe'deki Başbakanlık çalışma ofisinde saat 11:20'de başlayan ve yaklaşık 2,5 saat süren görüşmesi basına kapalı yapıldı.

Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

Görüşme sonrası ortak basın açıklaması yapan ikili, teröre karşı ortak tavır aldıklarını söyledi. Biden, hem IŞİD hem de PKK için terörist gruplar ifadesini kullandı ve iki örgütün de eÅŸit derecede tehlikeli olduÄŸunu söyledi. Türkiye sınırında IŞİD'in devlet kurmasına müsaade etmeyeceklerini belirten Biden, PYD konusuna ise hiç girmedi. DavutoÄŸlu ise Suriye muhalefetinin temsiliyle ilgili, muhalefet safında sadece meÅŸru muhalefet temsilcilerinin yer alması konusunda Türkiye'nin tavrını yineledi.

Davutoğlu, Biden'ın görüşme takvimine tepki gösterdi

Joe Biden cuma günü ilk önce AK Parti, CHP ve HDP'den milletvekilleriyle bir araya gelmişti. Görüşmeye katılanlar, "PKK ile PYD'nin bağı olduğunu düşünmüyorlar" diye konuşmuştu.

Biden, hem DavutoÄŸlu hem de CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan ile yapacağı görüşme öncesinde ErdoÄŸan’ın ihanetle suçladığı akademisyenlere de destek vermiÅŸ, "Binden fazla akademisyen sadece bir bildiriyi imzaladıkları için vatana ihanetle suçlanıyorsa, bu olması gereken bir örnek deÄŸil" demiÅŸti.

İfade özgürlüğüyle ilgili bu açıklamaları yapan Biden ayrıca, gazeteciler Kadri Gürsel, Aslı Aydıntaşbaş, Ceyda Karan ile Rakel Dink, Dilek Dündar, oğlu Ege Dündar ve Türkan Elçi, öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın da olduğu sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle buluşmuştu. Joe Biden, MİT tırlarıyla ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar ve oğlu Ege Dündar ile ayrı bir görüşme de yapmıştı. Görüşme sonrası Ege Dündar, "Kısa bir görüşme yaptık. Bana 'Babanla gurur duymalısın, çok cesur bir baban var' dedi. Biz de elimizden geleni yapıyoruz, basın özgürlüğü üzerine konuşmaya devam edeceğiz' dedi" ifadelerini kullanmıştı.

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu ise Almanya dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD yönetiminin iki numaralı ismi Biden'ın Ä°stanbul'da cuma günü yaptığı bazı görüşmelere tepki göstermiÅŸ, "Madem Türkiye’de yaÅŸananlarla ilgili fikir sahibi olmak istiyor, Sayın Biden’dan PKK terörüne kurban verdiÄŸimiz ÅŸehitlerimizin, sivil vatandaÅŸlarımızın yakınlarıyla da görüşmesini beklerdik" demiÅŸti.

PYD ile ilgili ise, "Bunların ayrı olduÄŸunu iddia etmek için silahların Suriye sınırından geldiÄŸini bilmiyor olmak lâzım. PYD'nin silahlı kanadı YPG’nin karargâhı Kandil. Onlar oradan yönlendirilir.  PYD Suriye'de rejimle iÅŸbirliÄŸi yapan bir terör örgütüdür. DEAÅž'la mücadele etmesi onları meÅŸru göstermez. Türkiye, Suriye sınırında bu oluÅŸumları tehdit olarak gördüğü anda Kandil'e yaptığını onlara da yapar" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.