Sosyal Medya

Güncel

'Çocuk işçi' çalıştıran teknoloji devleri!

Apple, Samsung, Microsoft, LG, Mercedes, VW ve daha sayamadığımız onlarca teknoloji devi hepsi de bu batağın içerisinde!



Hatırlarsanız geçtiÄŸimiz aylarda Ã‡Ã¶psüz Ãœzüm: Robot İşçiler baÅŸlıklı bir haber paylaÅŸmıştık sizlerle. Ä°smiyle müsemma haberde iÅŸverenlerin hem daha çok kar edebilmek hem de insan faktöründen kaynaklanan sıkıntılardan kurtulmak için robot işçileri ikamesinden bahsetmiÅŸtik.

İşte şimdiki haberimizde, her ne kadar konu itibarı ile farklılık göstese de netice itibarı ile aynı kapıya çıkıyor. Haliyle alabildiğine zalimce ve bir o kadar da düşündürücü ve birazdan okuyacağınız üzere çok daha üzüntü verici...

Uluslararası Af Örgütü tarafından bugün yayımlanan rapora göre, aralarında Apple, Samsung, Sony, LG, Mercedes vb. gibi teknoloji devlerinin de yer aldığı çok sayıda teknoloji firmasının ürünlerinde yer verdiÄŸi bataryalar çocuk işçilerin çalıştırıldığı tesislerde üretiliyor imiÅŸ.

Çocuk işçi derken 7 yaş ve üzeri çocuklardan bahsediyoruz. Yani elleri kalem tutacak yaşa gelen ilkokul çağındaki yavrulara kalem yerine kazma, kürek vs. verip çalışması için madenlere yolluyorlar.


 

 

Bu harita madenlerden çıkarılan kobaltın küresel pazardaki yolculuğunu gösteriyor. Kongo'dan sonra ilk durak ve ana dağıtım merkezi Çin. Çin hem kendi içerisinde pazarlıyor hem de ihraç ediyor. Doğu kanalındaki ihracı Japonya ile G. Kore'ye giderken Batı kanalından Avrupa'nın neredeyse tamamına ve ABD'ye erişiyor. Batı her zaman olduğu gibi elini ateşe sokmaktansa maşa kullanmayı sürdürüyor. Haliyle orada sadece son kullanıcıya yani bizlere satılan ürünlerin içindeki bataryalarda görüyoruz bunları. Doğu kanadında ise nihai markanın ötesinde bataryanın bileşenlerini üretenler ile bataryayı üretenler de var. Çok şükür ülkemiz bu mide bulandırıcı batağa bulaşmamış görünüyor. Umarız ileride sanayileşmeyi tam anlamıyla başardığımız zaman da uzak kalmayı sürdürebiliriz.

 

 

 

 
 



Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yer alan kobalt madenlerinde çalıştırılan bu çocuklara çıkarttırılan madenler işlenip Çin ve G. Kore'deki batarya bileşen üreticilerine gönderiliyor bu firmalar tarafından ise batarya haline getirilip dediğimiz gibi teknoloji devlerine satılıyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti tek başına dünyadaki kobalt rezervinin yarısını karşılıyor. Kobalt günümüzdeki hakim batarya teknolojisi olan Li-Ion bataryaların temel bileşeni.
 

UNICEF'in tahminine göre bu madenlerde 40,000 dolayında çocuk işçi çalıştırılıyor.


Apple, konuya ilişkin BBC'ye yaptığı açıklamada 'tedarik zincirlerinde kesinlikle çocuk işçi çalıştırılmasına tolerans göstermediklerini ve güvenlik önlemleriyle sektöre önderlik ettiklerini' belirtirken, herhangi bir tedarikçisinin böyle bir olaya karıştığını yakalamaları halinde firmayı çocuk işçinin masraflarını karşılayacak biçimde evine geri göndermeye zorladıklarını söylüyor. Dahası eve göndermesinin ertesinde tedarikçisinden çocuğun hem eğitim masraflarını karşılamasını hem de normalde kazandığı maaşı da göndermeyi sürdürmesini şart koştuklarının altını çizen Apple, çocuk yasal çalışma yaşına geldikten sonra ise iş bulma sözü verdiklerini vurguluyor.

Samsung ise ilgili açıklamasında kesinlikle bu tür firmalarla çalışmadıklarını, tedarik zincirlerini düzenli kontrol ettiklerini ve herhangi bir ihlali yakalamaları halinde firmayla anlaşmalarını sonlandırdıklarını söylerken, Sony de benzer yönde bir beyanet vermiş durumda.

Potansiyel Tedarik Zinciri Ağacı

 

  •  
     

    Altında yıldız işareti olan firmalar iddiaları ret ediyor.

     

     

     

     
     
    Madenin iÅŸletmecisi Huayou Cobalt firması. Madenın çıkarılması arıtımı vb. gibi iÅŸlemler ise onun alt iÅŸtirakı olarak hizmet veren CDM tarafından yapılıyor. Turuncuyla belirtilenler ise batarya bileÅŸenlerini üreten firmalar. Oradan da sarı iÅŸaretli batarya üreticilerine uzanıyor halka. Ki bunların arasında gördüğümüz gibi Samsung ile LG doÄŸrudan yer alıyor. Zincirin en ucunda ise pek çoÄŸu tanıdık olan dev üreticiler yer alıyor. Kimler yok ki aralarında: Apple, Samsung, LG, Sony, Microsoft, Mercedes, Huawei, Volswagen, HP, Lenovo, Dell, Vodafone, ZTE vs. vs.


Uluslararası Af Örgütü ise konuya ilişkin iddialarını bu madenlerde geçmişte yahut halihazırda görev alan 87 çalışana dayandırıyor. Bunlardan 17 tanesi çocuk. Bu çocuklardan birisi olan Paul (14) hem öksüz hem de yetim. Üvey annesi onu okula göndermeyi planlasa da üvey babası buna müsaade etmeyerek madenlere göndermiş. Bütün gün adeta bir köle gibi neredeyse hiç dinlenmeden madenlerde çalıştığını söyleyen Paul sabah girdiği tünellerden ertesi sabah çıkıyor imiş.

Evet; rapor o kadar açık ki, bize diyecek hiçbir ÅŸey bırakmamış. Buradan tamamına eriÅŸebilirsiniz. Firmaların konuya iliÅŸkin beyanatları ise burada.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.