Sosyal Medya

Dünya

Makedonya'dan isim değiştirme yalanlaması

Makedonya'nın AB'ye girmesine engel olan, Yunanistan ile isim polemiğini aşmak için Makedon bakanın görüşme istediği haberine Makedon Başbakandan yalanlama geldi



Makedonya BaÅŸbakanı Gruevski, Ä°ngiliz Guardian gazetesinin Makedonya’nın ismini deÄŸiÅŸtirmek için Yunanistan’la görüşmeye hazır olduÄŸu yönündeki haberini yalanladı.

Ä°ngiliz Guardian gazetesi, Gruevski’nin gazeteye yaptığı açıklamada Makedonya’nın Yunanistan’la 24 yıldır devam eden isim anlaÅŸmazlığını çözmek için Yunanistan’la görüşmeye hazır olduÄŸunu söylediÄŸini yazmıştı.

BaÅŸbakan Nikola Gruevski tarafından yalanlanan haberde Gruevski’nin ülkesinin Yunanistan’la isim konusundaki müzakereleri yeniden açmaya hazır olduÄŸunu ve ihtimal dahilinde ülkenin isminin deÄŸiÅŸmesi halinde referanduma gidilebileceÄŸini söylediÄŸi iddia edilmiÅŸti.

Ä°ngiliz gazetesini yalanlayan Gruevski, “Bu benim beyanım deÄŸil gazetenin yorumudur. Böyle bir ÅŸey söylemedim. Böyle provokasyonlar daha önce de yapılmıştı ve bizler artık bunlara alıştık” diye konuÅŸtu.

Yunanistan’la yaÅŸanan isim anlaÅŸmazlığı nedeniyle Makedonya, AB ve NATO’ya üyelik hedeflerinde hiçbir ilerleme kaydedemiyor.

Tarihteki ‘Makedonya’ devleti ve Makedonyalı Ä°skender-i Kebir’in Yunan tarihine ait olduÄŸunu ileri süren Yunanistan, ‘Makedonya’ olarak adlandırılan coÄŸrafi bölgenin bir kısmının kendi sınırları içerisinde kalması ve bu bölgede “Yunan” kabul ettiÄŸi Makedon azınlığa ev sahipliÄŸi yapıyor olması nedeniyle Makedonya isimli bir devleti kendi toprak bütünlüğü için muhtemel bir tehdit olarak deÄŸerlendiriyor ve komÅŸusunu bu isimle tanımayı reddediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.