Sosyal Medya

Güncel

Esed Güçleri PYD ve İran'la Çift Yönlü Saldırı Hazırlığında

Esed, Suriyeli muhaliflerin Türkiye sınırı ve Halep arasındaki stratejik koridorunu kapatmak için yeni bir cephe açarak çift yönlü saldırı hazırlığı yapıyor.



Suriye'de rejim destekçi güçler, Halep'teki muhaliflerin Türkiye sınırına ulaştığı koridoru kapatmak amacıyla yeni bir hazırlığa girişti. Koridorun batısındaki PKK'nın Suriye kolu PYD güçleri ile güneyindeki Beşşar Esed güçleri, İran ve Hizbullah güçleri ortak operasyon odası kurdu. Rusya da bu unsurlara hava desteği veriyor.
 
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, rejim Halep'in kuzeyinde büyük kısmı PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin elindeki Afrin'de yeni bir operasyon merkezi kurdu. Bu merkezde, PYD'nin askeri kanadı YPG güçlerinin yanı sıra, İran güçleri, Hizbullah milisleri, rejime bağlı Şebbiha adı verilen paramiliter güçler ve Iraklı, Afgan Şii milisler de katılacak. Rus savaş uçakları da karadaki güçlerin Halep'in kuzeyinde ılımlı muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde ilerlemeleri için hava desteği sağlayacak.
 
Yerel kaynaklar, saldırıların Halep'in kuzeybatısındaki Başköy ve Riytan ile Nubul ve Zehra beldelerinden başlatılacağını belirtti. Saldırılar için kentin kuzeyindeki Şeyh Neccar sanayi bölgesinde yaklaşık bin 600 Iraklı ve Afgan Şii milisin operasyon için hazır bekletildiği bildirildi.
 
Önceki gün, Esed güçlerine ait helikopterler, Afrin'deki YPG güçlerine askeri mühimmat nakletmişti.
 
Rusya-PYD yakınlaşması
 
PYD, ABD'nin desteğiyle Haziran ayında Halep'in kuzeydoğusunda Türkiye sınırında, Arapların yanı sıra Türkmen köylerinin bulunduğu Tel Abyad'ı IŞİD'ten alarak, Haseke'den başlayan ve Kobani'yle devam eden hakimiyet alanını batı yönünde genişletmişti. Halihazırda kontrol ettiği Kobani ile Afrin'i birleştirmeyi amaçlayan PYD'nin öncelikle IŞİD'in hakim olduğu Cerablus ile muhaliflerin bulunduğu Azez'i ele geçirmesi gerekiyor.
 
PYD, son dönemde bu amaca ulaşmak için Suriye'deki ABD-Rusya rekabetinden istifade ederek, Moskova ile yakınlaşmaya başlamıştı.
 
Rusya- PYD iliÅŸkisinin güçleneceÄŸi sinyali Suriye'deki hava saldırılarına baÅŸlamadan iki gün önce Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in Eylül ayında BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulu'ndaki konuÅŸmasında verilmiÅŸti. Putin, sadece rejim güçleri ve Kürtlerin gerçek anlamda IŞİD'e karşı mücadele ettiÄŸini savunmuÅŸtu. Rusya'nın 30 Eylül'de hava saldırılarına baÅŸlamasından 11 gün sonra Putin'in OrtadoÄŸu ve Afrika Özel Temsilcisi ve DışiÅŸleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, PYD EÅŸ BaÅŸkanı Salih Müslim ile Paris'te görüşmüştü. Bogdanov, 21 Ekim'de de örgütün diÄŸer eÅŸ baÅŸkanı Asya Osman ve Kobani'deki temsilcilerini Moskova'da ağırlamıştı. Ziyaretleri, PYD'nin Rusya'da temsilcilik açma giriÅŸimleri takip etmiÅŸti.
 
Putin, 23 Ekim'de PYD ile Esed rejimi güçlerinin birleşmesi gerektiğini söyleyerek, örgüte Suriye'deki savaşa rejim safında devam etme çağrısı yapmıştı.
 
Rusya geçen ay Türkiye hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından PYD'ye doğrudan silah ve mühimmat yardımına başlamıştı. PYD, halihazırda kontrol ettiği Afrin ve Kobani'yi birleştirme amacıyla Rus şemsiyesi altında Azez-Cerablus hattında ilerlemek için muhaliflerin cephe hatlarına saldırmaya başlamıştı. Rusya'ya ait askeri kargo uçağı, Halep'in kuzey ucunda PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin kontrolündeki Şeyh Maksud bölgesine 5 ton mühimmat bırakmıştı.
 
AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.