Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'den Montrö antlaşmasına revize hamlesi

20 yılda bir gözden geçirilen Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 2016’da günün şartlarına göre revize edilecek. Türkiye revizyon isteyecek.



Montrö BoÄŸazlar SözleÅŸmesi, 2016'da günün ÅŸartlarına göre yeniden masaya yatırılacak. 1936'da imzalanan SözleÅŸme, 20 yılda bir yeniden gözden geçiriliyor. 2016'daki görüşmeler ise, boÄŸazlarda Rus savaÅŸ gemilerinin tehditleriyle ÅŸimdiden müzakerelerin baÅŸlamasına neden olacak. Rus savaÅŸ gemisindeki füzeli asker skandalını not eden Türkiye'nin, Montrö masasına, barış dönemlerinde boÄŸazlardan silahlı geçiÅŸe dair bir yaptırım kararını getirebileceÄŸi belirtiliyor.

DİLEDİĞİ ÖNLEMİ ALABİLİR

Türkiye'nin Rus savaÅŸ uçağını Suriye sınır hattında düşürmesinin ardından Rusya, tehditlerini boÄŸazlara taşırdı. Rus savaÅŸ gemisi Caesar Kunikov'un Ä°stanbul BoÄŸazı'ndan geçiÅŸi sırasında, bir asker omzunda füze ile görüntülendi. Rus savaÅŸ gemisinin güvertesindeki “tacizkâr" fotoÄŸrafı “provokatif" olarak nitelendiren Ankara ise Montrö BoÄŸazlar SözleÅŸmesi'ni hatırlattı. Bu tabloyla Rusya'nın sözleÅŸmeyi ihlal ettiÄŸi vurgulanırken, olay “tahrik unsuru" olarak görüldü. Türkiye, Rus gemilerinin boÄŸazlardan geçiÅŸi konusunda teyakkuz halini arttırdı. Türkiye, boÄŸazların ve toprak bütünlüğünün tehdit altında olduÄŸunu hissetmesi halinde Rus gemilerine karşı boÄŸazlarda “dilediÄŸi önlemi" alabilir.

MONTRÖ 2016'DA DEĞİŞECEK

Bununla beraber 20 Temmuz 1936'da imzalanan ve 20 yılda bir gözden geçirilen Montrö, Temmuz 2016'da günün şartlarına göre yeniden masaya yatırılacak. Montrö sözleşmesinde, Türkiye'nin boğazların güvenliğine yönelen tehdit unsurlarına karşı yeni önlemleri gündeme getirebileceği, bu konuda çalışma yürütüldüğü belirtildi. Böylelikle boğazlarda Rus savaş gemilerinin tehditleri Montrö üzerinde şimdiden müzakerelerin başlamasına neden olacak. Rus savaş gemisindeki füze taşıyan asker görüntüsünü not eden Türkiye'nin, Montrö masasına, barış dönemlerinde boğazlardan silahlı geçişe dair bir yaptırım kararını getirebileceği belirtiliyor.

Kaynak : Kiymet Sezer - Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.