Sosyal Medya

Ekonomi

Ali Babacan neden G20'de yoktu?



Hürriyet'in haberine göre, henüz kimse yeni ekonomi kabinesinde kimlerin yer alacağını net olarak bilmese de, G20 Zirvesi’nde, özellikle ekonomi yönetiminden kimlerin ön planda olacağı merak ediliyordu.

Business 20 (B20) ve Think 20 (T20) gibi yan etkinlikleriyle birlikte dört gün süren zirve boyunca en dikkat çeken konulardan biri şüphesiz eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan’ın yokluÄŸuydu.

"ALÄ° BABACAN NEDEN YOK?"

B20’de iÅŸadamları kendi aralarında “Ali Babacan neden yok” yorumları yaparken, yurtdışından gelen iÅŸ dünyası temsilcileri ve siyasiler de zaman zaman Türk katılımcılara Babacan’ın neden ortada gözükmediÄŸini sordu. Ali Babacan, B20 toplantılarında hiç yer almadı. B20 etkinliklerinde aktif olan isim ise BaÅŸbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dı.

CEVDET YILMAZ YÃœZÃœNDEN MÄ° GELMEDÄ°?

Babacan’ın B20’deki yokluÄŸu iki ayrı yoruma neden oldu. Bir kesime göre bakanlığı ve tüm görevlerini Cevdet Yılmaz’a devrettiÄŸi için zirveye katılmaması normaldi. Katılsaydı ilgili bakanlığı devrettiÄŸi Cevdet Yılmaz’a nezaketsizlik ettiÄŸi izlenimi doÄŸacaktı.

DiÄŸer kesime göre ortada bir davet edilmeme durumu vardı. Aslında Babacan’ın Antalya’daki zirvede aktif olarak yer almayacağı 8 Kasım’da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın, G-20 Açılım Gruplarının Temsilcilerini ağırlamasıyla kesinleÅŸmiÅŸti. Türkiye’nin ev sahipliÄŸi boyunca sözkonusu temsilcilerin sürekli irtibatta olduÄŸu Babacan Külliye’deki davette yoktu. Ama Babacan’ın yeni kabinedeki rolünün sorgulanmasına neden olan görüşme yine Antalya’da gerçekleÅŸti.

EKONOMÄ°NÄ°N PATRONU KÄ°M OLACAK?

ErdoÄŸan-Obama görüşmesine yeni kabinede isimleri bakan adayı olarak geçen Binali Yıldırım ve Berat Albayrak katılırken Babacan yine yoktu. Kulisler yeniden hareketlendi. Ayrıca görüşmeye, ekonomi yönetiminden Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek da katıldı. Sosyal medyada “Albayrak ekonominin yeni patronu mu oluyor” yorumları ağırlık kazandı. ErdoÄŸan’ın, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile görüşmesine ekonomi kabinesinden katılan isim Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun oldu. Nitekim Türkiye ve Rusya arasında enerji baÅŸlığında halen Türk Akımı ve doÄŸalgaz indirimi gibi uzlaşı bekleyen maddeler var. ErdoÄŸan ve Putin’in, heyetlerarası görüşmede Ãœst Düzey Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi toplantısının 15 Aralık’ta Rusya’da yapılması konusunda teyitleÅŸtikleri öğrenildi.

BABACAN YENİDEN DIŞİŞLERİNE Mİ?

BABACAN’ın haftasonu Antalya’da düzenlenen G20 zirvesi sırasında sadece BaÅŸbakan DavutoÄŸlu’nun verdiÄŸi resepsiyonda yer alması, baÅŸta B20 toplantıları olmak üzere bugüne kadar görev aldığı hiçbir etkinlikte bulunmaması kulislerde bir senaryonun daha konuÅŸulmasına neden oldu. DavutoÄŸlu’nun Babacan’a seçimlerden önce ekonominin patronluÄŸu sözünü verdiÄŸi artık bir sır deÄŸil.

Ancak ErdoÄŸan’ın bu duruma mesafeli durması, yakında açıklanacak kabinede ‘Babacan’a yeni bir rol’ senaryolarına da neden oluyor. Bu senaryolardan en ilginci bürokrasi koridorlarından kulağımıza gelen Ali Babacan’ın yeniden DışiÅŸleri Bakanlığı’na kaydırılabileceÄŸi yönündeki kulis. Ak Parti hükümetlerinin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Babacan, bir süre DışiÅŸleri Bakanlığı görevini üstlenirken, 2009’dan itibaren yeniden ekonomi yönetimine kayarak, Ekonomiden Sorumlu BaÅŸbakan Yardımcısı olarak hükümetlerde görev yaptı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.