Fransa’nın baÅŸkenti Paris’teki saldırılar sonrası Fransız polisi ülke çapında 150 noktaya operasyon yaptı. BaÅŸbakan Manuel Valls, 13 noktaya baskın düzenlenen Lyon kentindeki operasyonda 'cephaneliÄŸe baskın' yapıldığını söylerken, Lyon yerel polis kaynakları AFP'ye 5 kiÅŸinin gözaltına alındığını bilgisini verdi. Aynı kaynaklara göre operasyonda 'bir kalaÅŸnikof silah, kurÅŸun geçirmez yelekler, tabancalar ve bir roketatar' ele geçirildi. 

Fransa BaÅŸbakanı Valls,  Fransız polisinin, Paris'in kuzeydoÄŸusundaki banliyösü Bobigny, ülkenin kuzeyindeki Jeumont kasabası ile güneydeki Grenoble ve Toulouse kentlerinde de bir dizi operasyon yürüttüÄŸünü açıkladı. 

Toulouse'da 3 kiÅŸi gözaltına alınırken, Grenoble kentinde çok sayıda silah ele geçirildi. Toulouse'daki operasyon 2012 yılında 7 kiÅŸiyi öldüren ve El Kaide baÄŸlantılı olduÄŸu iddia edilen Muhammed Merah'ın mahallesinde düzenlendi.

'Daha fazla saldırı planı var'

Bobigny'de yapılan operasyonun Paris'teki saldırılara iliÅŸkin olduÄŸu belirtilirken, polis kaynakları operasyon çerçevesinde yapılan aramaların yakın banliyölerde devam edebileceÄŸi bilgisini paylaÅŸtı.

Valls, Fransız istihbaratının yaz aylarından bu yana birkaç saldırıyı önlediÄŸini de belirtirken, önlenen saldırıların Fransa'da planlandığını söyledi. Fransa BaÅŸakanı, Paris saldırılarının Suriye'de planlandığını ifade edip, "Radikal cihadçı hareketin bir parçası olan insanları ve cumhuriyete karşı nefret yayanları sorgulamak için olaÄŸanüstü hâlin yasal çerçevesini kullanacağız" dedi. 

Fransa BaÅŸbakanı, "Åžu an daha fazla saldırı planlandığının farkındayız. Sadece Fransa'ya deÄŸil, diÄŸer Avrupa ülkelerine tehdit var" uyarısı yaptı. 

 

 

Polis bir kişiyi arıyor

Fransız polisi, baÅŸkent Paris’i cuma gecesi kana bulayan eylemlerin sorumlularından birisi olabileceÄŸini bildirdiÄŸi Abdeslam Salah'i arıyor. Polis, zanlının fotoÄŸrafını ve kimlik bilgilerini yayımlayarak, halktan bu ÅŸahsı gördükleri takdirde en yakın güvenlik gücüne bildirmelerini istedi. Polis açıklamasında, Abdeslam Salah isimli ÅŸahsın 1.75 metre boyunda ve kahve rengi gözlü olduÄŸu belirtildi. Zanlının 15 Eylül 1989 Belçika Brüksel doÄŸumlu olduÄŸu bilgisine yer verildi. Zanlının oldukça tehlikeli olduÄŸu uyarısı yapılan açıklamada, bu ÅŸahsı görenlerden, saldırılar sonrası oluÅŸturulan "197" numaralı telefon hattını aramaları ve kendilerinin kesinlikle herhangi bir müdahalede bulunmamaları istendi.

Paris'i geçen cuma akÅŸamı kana bulayan saldırılarda en az 132 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 349 kiÅŸi de yaralanmıştı. Altı farklı noktada gerçekleÅŸen saldırılar sonucu 7 terörist ölmüÅŸ, saldırıları IŞİD üstlenmiÅŸti.

 

Kaynak: AFP, Reuters, AA