Sosyal Medya

Coğrafyamız

Aliyev istihbaratta yeni yapılanmaya gidiyor

Azerbaycan’da istihbarat birimine operasyonlar devam ediyor. Devlet Başkanı Aliyev, son olarak 15 gün önce Milli Güvenlik Bakanı Mahmudov'u görevden almıştı; bu görevden alma, "Sovyet döneminden kalma istihbaratta yeniden yapılanmaya gidiş" olarak yorumlanıyor



Azerbaycan Devlet BaÅŸkanı Ä°lham Aliyev yurt dışı ziyaretinden döner dönmez ani bir karara imza atarak en yakın isimlerinden Milli Güvenlik Bakanı Eldar Mahmudov’un görevine son verdi. Ä°lham Aliyev’in baÅŸkanlık dönemi içerisinde babasının tayin ettiÄŸi bakanların önemli bir kısmını görevde bırakmış, en önemlisi ise iktidarın kilit ismi olarak bilinen devlet baÅŸkanlık biriminin baÅŸkanı Ramiz Mehdiyev ile devam kararı almıştı.

Ancak eski SSCB ülkelerinin milli istihbarat birimlerinin yüzde yüze yakın bir etkisi olduÄŸu göz önünde tutulduÄŸu zaman Ä°lham Aliyev çoÄŸunluÄŸu Sovyet döneminden kalma istihbaratçıların görevine son verdi. Bununla da yeni bir yapılanmaya gitmiÅŸ oldu.

Son 12 yıl içerisinde Milli Güvenlik Bakanlığı ve bakan Eldar Mahmudov çeÅŸitli dönemler sayısız operasyonlara imza attı ve zaman zaman bizzat devlet baÅŸkanı tarafından ulusal televizyon kanallarının da katılımı ile ödüllendirildi.

Devlet baÅŸkanının güvenini kazanmış kilit aktörlerden birisinin aleyhinde ortaya atılan iddialar ise yaÅŸanan olayların – kamuoyundan saklı tutulan – vehametini ortaya koyuyor.

Sonun baÅŸlangıcı diyebileceÄŸimiz süreç Azerbaycan’ın Avrupa Oyunlarına ev sahipliÄŸi yapma kararı alması ile beraber hızlanmaya baÅŸladı. Aliyev iktidarı hem Avrupa Oyunlarına ev sahipliÄŸi yapıyor hem de çeÅŸitli alanlardaki muhalifler üzerindeki baskısını artırmaÄŸa baÅŸlıyordu. Rusya ile daha da yakınlaÅŸma stratejisi batılı ülkeler tarafından insan hakları ihlallerinin yapıldığına dair eleÅŸtirilerin artması Bakü yönetimini batı ile iliÅŸkilerinin kopma noktasına gelmesine neden oldu.

Petrol fiyatlarında yaÅŸanan deÄŸiÅŸim bütçe üzerinde olumsuz etkilerini devam ettirmenin yanı sıra Avrupa Oyunlarına yapılan harcamaların karşılanamaz boyutlarda olduÄŸu ortaya çıkmış oldu. ÇeÅŸitli iddialara göre oyunların düzenlenmesi için 6-7 milyar euronun üzerinde bir harcama yapıldı.

Harcamanın karşılanabilmesi içinse iÅŸ adamları üzerinde baskılar vergi birimleri ve emniyet birimleri tarafından artırıldı. Azerbaycan’da iÅŸ adamlarının aynı zamanda devletin en yüksek temsilcileri olduÄŸu bilindiÄŸi için bu sürecin iç hesaplaÅŸmaÄŸa dönüÅŸmesi kaçınılmazdı. Basına yansıyan haberlere göre ülkenin en önemli projelerini yürüten ÅŸahıslar gözaltına alındı ve bankalardan aldıkları milyarlarca dolar kredinin geri ödenilmesi talep edildi.

AÄžIR SUÇLAMALAR 

Ä°stihbarat generallerinin gözaltına alınma sürecinin devam etmesi ile beraber bu ÅŸahıslarla ilgili iddialar da ardı arası kesilmeden çeÅŸitli kanalların aracılığıyla kamuoyuna duyurulmaÄŸa devam ediyor.

1-   Medyaya yansıyan en önemli iddialardan birisi eski bakan ve yakınlarının içerisinde devlet baÅŸkanının da olduÄŸu üst düzey devlet yetkilileri ve aydınların telefon görüÅŸmelerinin dinlenmesi.

2-   Ä°stihbarat temsilcilerinin rüÅŸvet aldıkları, iÅŸgence yaptıkları ve kendi çıkarları doÄŸrultusunda aşırı grupları- bunların içerisinde Vahabilerin de olduÄŸu öne sürülüyor – kullandıkları ifade ediliyor.

3-   Mahmudov’un “darbe giriÅŸimine” hazırlık içerisinde olduÄŸuna dair iddialar da ortaya atılıyor. Ä°ddiaya göre çeÅŸitli kanallarla siyasi ve dini muhaliflere karşı etkisini en üst düzeye çıkarmış bakan ve çevreleri bu gücünü baÅŸkanlık birimine karşı da kullanmaÄŸa baÅŸlamıştı.

Ülkenin en etkili birimi hakkında vahim iddiaların ortaya atılmasına raÄŸmen resmi kanalların bu konuda henüz geniÅŸ bir deÄŸerlendirmelerde bulunmaması da dikkat çekiyor. Meclis seçiminin tamamlanmasından sonra sürecin devam edeceÄŸi ve diÄŸer birimleri da kapsayabileceÄŸine dair tahminler ise daha da güç kazanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.