Sosyal Medya

Güncel

Hüda-Par'ın oyları kime gidecek?

Hüda-Par'ın (Hür Dava Partisi) 1 Kasım seçimlerine girmeme kararı almasının ardından, akıllara Hüda-Par'a oy verecek seçmenin oyunun hangi partiye gideceği merak konusu oldu.



BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'nin haberine göre, Bu, 1 Kasım için kritik bir soru.

Zira AK Parti, Hüda-Par tabanının oylarını alarak bazı yerlerde fazladan bir milletvekili kazanma olasılığını artırmayı hedefliyor gibi gözüküyor.

Hüda-Par neden seçimlere katılmıyor?

2014'teki yerel seçimlere parti olarak katılan Hüda-Par, 7 Haziran seçimlerineyse bağımsız adaylarla katıldı.

Yerel seçimlerde partinin Türkiye genelinde oy oranı %0,19 oldu.

Parti, Batman'da 13 bin oyla % 7,8 oranına ulaÅŸtı. Hüda-Par'ın mevcut siyasal gücünün yoÄŸunlaÅŸmış olduÄŸu yerlerden Batman, parti adaylarının yerel seçimde olduÄŸu gibi 7 Haziran seçimlerinde de Türkiye'de en yüksek oy oranına (Yaklaşık 14 bin oyla yüzde 5.5) ulaÅŸtığı kent.

Partinin seçimlere katılmama kararı, "AK Parti'yle gizli bir ittifak kurulduÄŸu" yönündeki iddialara neden oldu. Partinin Batman Ä°l BaÅŸkanı Mehmet Emin DoÄŸru, "bu iddiaların kesinlikle yanlış olduÄŸunu" söylüyor.

DoÄŸru, seçimlere girmemelerine YSK'nın (Yüksek Seçim Kurulu) bir uygulamasının engel olduÄŸunu belirtiyor:

"Bağımsız adaylar seçimlere girdikleri vakit yarışa geriden baÅŸlıyorlar. Parti amblemi yok. Seçim kağısında yazının puntosu partilerin puntosundan farklı. Ne bir fotoÄŸraf ne de bir amblem var. Bunlar olmayınca, bölgedeki, özellikle de kırsal kesimdeki okur yazarlığın düÅŸük olmasıyla bu bir dezavantaj oluyor. Son seçimlerde çok sayıda geçersiz oy da vardı. TÜRK Parti'ye de amblemi benzer olduÄŸu için birçok oy verildi. Bu partinin burada adayı dahi yoktu."

'YSK itirazımızı kabul etmedi'

Bu durum üzerinde tabanlarında da anketler yaptıklarını ve sonuçta seçimlere parti olarak girme kararını aldıklarını söyleyen DoÄŸru, bu noktada teknik sorunların çıktığını söylüyor:

"Bir partinin seçime girebilmesi için seçimden altı ay önce mevcut illerin yarısından fazlasında teÅŸklatının olması gerekir. Bizim de normalde seçimden altı ay önce 44 - 45 ilde teÅŸilatımız vardı. Sayı yeterliydi. 7 Haziran'dan sonra aktif olmadıkları için bazı teÅŸkilaÅŸtılarımızı feshetmek zorunda kaldık."

"Seçime üç ay kala bu iÅŸlemleri yaptık. Parti olarak girecektik. En son YSK seçime girecek partilerin içinde olmadığımızı açıklayınca '6 ay öncesine kadarki sürede bu kadar teÅŸkilatımız mevcuttur' diye itirazımızı yaptık. Bu itirazımıza verilen cevapta ise 'hem altı ay öncesinde hem de seçime kadar olan sürede bu sayının muhafaza etmeniz gerekir' dendi. Yani bu, o maddeye getirilmiÅŸ bir yorumdur. Seçime giremeyiÅŸimiz bundan kaynaklandı. Bir partinin lehinde veya aleyhinde veya mevcut ortamdaki sıkıntılardan deÄŸil."

"Bunun üzerine neden yine bağımsız adaylarla girmeyi düÅŸünmediniz?" sorusuna cevaben DoÄŸru, baÅŸta saydığı dezavantajları gösterdi.

DoÄŸru, seçime girmeme nedenlerinin bir boykot da olmadığını ekledi.

"Tabanınız herhangi bir partiye oy vermeye yönlendiriyor musunuz?"

Doğru, bu soru karşısında "Kesinlikle hayır" diyor ve ekliyor:

"Biz teÅŸkilatlarımızdaki arkadaÅŸlarımıza bile böyle bir yönlendirme yapmıyoruz. Geldikleri zaman diyoruz ki 'kalbinizin sesini dinleyin, kalbiniz nereye yakın görüyorsa oraya meyledin."

DoÄŸru, seçimler nedeniyle kendilerini sadece AK Parti'nin deÄŸil, Saadet Partisi, CHP ve Demokrat Parti'den heyetlerin de ziyaret ettiÄŸini söyledi.

Hüda-Par'ın ardından AK Parti Ä°l BaÅŸkanı Murat GüneÅŸtekin ile de görüÅŸme talebinde bulunduk ancak seçim programının yoÄŸunluÄŸu nedeniyle görüÅŸeme gerçekleÅŸmedi.

'Yüzde 70 sandığa gider, onların da yüzde 95'i AK Parti'ye oy verir'

Bir sonraki durağımız günlük yerel gazetelerden Batman Rehber gazetesi oluyor.

Ä°slami bir yayın çizgisi olan gazetenin Yazı Ä°ÅŸleri Müdürü Mehmet Salih Özcan, Hüda-Par seçmeninin büyük bir bölümünün sandığa gideceÄŸini, sandığa gidenlerin ise tercihinin ağırlıklı olarak AK Parti olacağını tahmin ettiÄŸini belirtiyor.

Özcan ÅŸunları söylüyor:

"Hüda-Par, tabanını serbest bırakmış durumda. Bu serbestlik tabanın büyük çoÄŸunluÄŸunu AK Parti'ye kaydırır. Verecek olurlarsa AK Parti'ye verirler ama vermemeleri ihtimali de olabilir. Kanaatimce o seçmenlerin yüzde 70'i sandık başına gider. Sandık başına gitmeleri durumunda da bence o oyların yüzde 95'i AK Parti'ye gider."

Özcan, Hüda-Par seçmeninin bu olası tercihlerinin nedeniyle ilgiliyse ÅŸöyle konuÅŸuyor:

AK Parti'nin muhafazakar bir kimliğinin olması da etkili. Saadet Partisi'ne de dindar bir parti olması nedeniyle ufak bir oy gidebilir."

'AK Parti ve Hüda-Par anlaÅŸtı' iddiası

Özcan'la görüÅŸmemizin ardından bu kez baÅŸka bir günlük gazetenin, Batman Son Söz gazetesi bürosundayız.

Gazetenin sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Ercan Atay, "AK Parti'nin Eylül'deki genel kongresi öncesi AK Partive Hüda-Par arasında görüÅŸmeler yapıldığını, Hüda-Par'a yakın bazı kiÅŸilerin bölgede aday gösterilmesi ve AK Parti yönetimine bazı kiÅŸilerin girmesi konusunda anlaÅŸma saÄŸlanamadığını, bunlar olsa açık açık yapılacak bir iÅŸbirliÄŸinin gizli bir ÅŸekilde yapıldığını" iddia ediyor.

Hüda-Par yetkilileri bu iÅŸbirliÄŸi iddiasını reddediyor. "Hüda-Par tabanının aslında AK Parti'den rahatsız olduÄŸunu, ancak HDP'ye bakarak kötünün iyisini seçeceklerini, seçmenlerin küçük bir bölümünün sandığa gitmeyeceÄŸini, gidenlerin ise AK Parti'ye oy vereceÄŸini" söyleyen Atay, "AK Parti'nin Hüda-Par seçmeninin oyları için büyük bir çabada içinde olduÄŸunu" ekliyor:

"AK Parti'nin bölgedeki bütün çalışması kendi küskünlerini tekrar kazanmak ve Hüda-Par'ın oylarını almak üzere kurulu. Bugünlerde din söylemini ağızlarından düÅŸürmüyorlar. Bir önceki seçimde bu kadar kullanmıyorlardı. Geçenlerde burada Yasin Börü için bir program düzenlendi. AK Parti'nin bütün adaylarıyla il ve ilçe teÅŸkilatlarının hepsi gitti. Normal ÅŸartlarda gitmezler."

'Tüm solcular birleÅŸti, neden AK Parti'yi yalnız bırakalım

'Peki Hüda-Par seçmenleri ne düÅŸünüyor?

Batman çarşısında daha önce Hüda-Par'ın adaylarına oy vermiÅŸ seçmenlerle görüÅŸüyoruz. Ahmet Zariç kesin olarak karar vermemiÅŸ olmakla birlikte sandığa gitme eÄŸiliminde olduÄŸunu söylüyor. Gitmesi durumundaysa AK Parti'ye oy vermeyi düÅŸündüÄŸünü belirtiyor. Zariç, bu kararını birkaç farklı nedene dayandırıyor:

"Sandığa gitmezsek orada baskıcı zihniyettekiler bizim oy pusulamızda istedikleri oyu kullanabilirler. Buna önlem olarak gitmeyi düÅŸünüyoruz. Buna durumda ehveni ÅŸeri seçme durumu var. Soldaki ittifakı görünce saÄŸdakine oy veririm diye düÅŸünüyorum. Solda yoÄŸun bir ittifak var. CHP'dir, HDP'dir, Batıdaki bütün solculardır, hepsi birleÅŸmiÅŸken bunu neden yalnız bırakalım ki? Olur da oyumu kullanırsam AK Parti'den yana kullanırım. Onların Diyanet'e, camilere, Kuran kurslarına saldırdıklarını görmedik, hakeza bunları savunduklarını gördük. Biz Kürtlerin inancında da buna yatkınlık vardır."

Zariç, Saadet Partisi'ni neden düÅŸünmediÄŸine yönelik sorumuza, "Saadet Partisi istikrarsız bir partidir. AK Parti ondan bir adım öndedir. Saadet geçenlerde Cizre'ye gitti ve HDP'li vekillerle görüÅŸtü. Onları Kürtlerin temsilcisi olarak gördü ama buradaki muhafazakar halk asla HDP'yi Kürtlerin temsilcisi olarak görmez." yanıtını veriyor.

Çevresindeki Hüda-Par seçmenlerinin eÄŸilimlerini sorduÄŸumuzdaysa Zariç ÅŸunları aktarıyor:

"Çevremdekilerin ağızlarını bıçak açmıyor. Hepsi kararsızlar. Herkes 'özgür irademi kullanacağım' diyor. Ya evde otururum ya da elimi vicdanıma koyar giderim' diyorlar."

AKP'ye hem tepki ve hem de oy verme sinyali

GörüÅŸtüÄŸümüz bir baÅŸka Hüda-Par seçmeni Emin Uras da henüz sandığa gitmeye karar vermediÄŸini söylüyor, gitmesi durumundaysa AK Parti'ye oy atacağı sinyalini veriyor:

"EÄŸer sandığa gidersek bize yakın olan bir partiye vereceÄŸiz. HDP'ye veya CHP'ye oy verecek deÄŸilim. Saadet de Batman'da sadece 2-3 bin oy çıkartıyor. Daha kesin karar vermedim. Ä°ster istemez AK Parti'nin de yanlışları çoktur. AK Parti 'hep ben' derse yanlıştır. Ama bir açıdan ÅŸöyle hak vermek de lazım. Bugün HDP'si, CHP'si, paraleli hepsi ona karşı bir olmuÅŸ. Biz Müslüman olarak attıkları adımları yeterli görmüyoruz. Aday seçimlerinde yanlışlık yapıyor. Biz istiyorduk Aydın Gök'ü (7 Haziran seçimlerindeki Hüda-Par'ın bağımsız adayı) aday göstersin."

Bölgeyi tanıyan uzman ve gazetecilere göre Hüda-Par seçmeninin Batman'daki seçim tavrı bölge genelindeki parti tabanın seçim tavrına paralel olacak.

Parti seçmenlerinin yüzde kaçının sandığa gideceÄŸi bilinmiyor ancak gidenlerin büyük bölümü AK Parti'ye oy verecek gibi görünüyor.

Bu tavrın AK Parti'nin bölgede elde ettiÄŸi sonuçları nasıl etkileyeceÄŸini görmek içinse 1 Kasım akÅŸamını beklemek gerekecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.