Sosyal Medya

Dünya

Yunan bakan: Türk askeri çekilsin

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, çok kritik bir süreçte Güney Kıbrıs’a önemli bir ziyaret gerçekleştirerek Güney Kıbrıslı mevkidaşı İoannis Kasoulidis ile bir araya geldi.



Kasoulidis ile görüÅŸmesinden hemen sonra açıklama yapan Kotzias, Kıbrıs meselesini “Türkiye’nin adadaki iÅŸgal hareketi” olarak tanımlayarak, Türkiye’nin uluslararası hukuku görmezden geldiÄŸini savundu.
Kotzias, Kıbrıs’taki tüm toplulukların ve azınlıkların güvenliÄŸini garanti alan iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon oluÅŸturulması gerektiÄŸini söyledi. Kıbrıs’taki garantörlük sisteminin feshini talep eden Kotzias’a göre, uluslararası aktörler de bu olasılığa sıcak yaklaşıyor.

‘TÜRKÄ°YE KIBRIS’TA ÜZERÄ°NE DÜÅžENÄ° YAPSIN’

Güney Kıbrıs’ın Türkiye’nin AB’ye katılımı yolunda bazı baÅŸlıkların açılmasına veto uygulama kararı ile ilgili olarak Kasoulidis, bu durumun deÄŸiÅŸmesi için Türkiye’nin Kıbrıs’ta üstüne düÅŸen vazifeleri üstlenmesi gerektiÄŸini belirtti.
Kıbrıslı Rum ve Yunanistanlı yetkililerin ve diplomatların katıldığı bugünkü toplantıda ise önemli konular masaya yatırıldı. Yunanistan DışiÅŸleri Bakanı’nın ziyaretini takip eden gazeteci Melani Antoniou’nun Sputnik’e verdiÄŸi bilgilere göre, ziyarette gündemin ilk sırasında Kıbrıs meselesi yer aldı. Yunanistan ve Güney Kıbrıs yetkilileri, ayrıca Türkiye’de pazar günü yapılacak erken seçimi deÄŸerlendirdi.
DoÄŸu Akdeniz’i yakından ilgilendiren bazı konuların da tartışıldığı görüÅŸmelerde, Kıbrıs’ın ve Mısır’ın doÄŸalgaz rezervleri ile Yunanistan-Kıbrıs-Ä°srail ve Mısır arasındaki iÅŸbirliÄŸi de gündeme geldi.

DOÄžU AKDENÄ°Z’DE YENÄ° PAKT YOLDA

Kotzias’ın LefkoÅŸa’daki temaslarını deÄŸerlendiren Antoniou, ilerleyen dönemde Yunanistan-Kıbrıs-Ürdün üçgeninde yeni bir yakınlaÅŸma yaÅŸanacağını aktardı. Verilen bilgilere göre, diplomasi, enerji ve savunma konularında bu üç ülke bir paktın oluÅŸturulması projesini gündemlerine alacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.