Sosyal Medya

Güncel

İşte HDP'nin seçim vaatleri

HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Ankara'da seçim beyannamesini açıkladı.



HDP eÅŸ genel baÅŸkanları Selahattin DemirtaÅŸ ve Figen YüksekdaÄŸ HDP seçim bildirgesini açıkladı. HDP'siz bir Türkiye'nin olamayacağını belirten DemirtaÅŸ, "Bir an HDP'siz bir Türkiye düÅŸünün. HDP'nin olmadığı bir Türkiye hayal edin. Öyle bir Türkiye tehlikeli sulara sürüklenen bir gemi gibidir. Risk altında olur. bugün eÄŸer bu gemi, bu kadar saldırıya raÄŸmen bu kadar badireye raÄŸmen batmıyorsa, alabora olmuyorsa HDP'nin bu gemide saÄŸladığı dengeden dolayıdır. HDP'yi bu gemiden atmaya, dışlamaya çalışanlar ÅŸunun farkında olmalılar. HDP bu gemide olmazsa gemi batar. Sizler hep birlikte bu gemide olanlar hep birlikte batarız. Türkiye'nin HDP'ye ihtiyacı var" dedi.

HDP eÅŸ genel baÅŸkanları Selahattin DemirtaÅŸ ve Figen YüksekdaÄŸ 1 Kasım seçimleri için hazırlanan parti bildirgesini açıklıyor. Bir kez daha yeniden "Ä°nadına HDP, "Ä°nadına Özgürlük" , "Ä°nadına Barış"sloganlarıyla seçim bildirgesini açıklıyor.

Demirtaş'ın konuşmasından satır başları

DemirtaÅŸ, "Türkiye 7 Haziran'da çok önemli bir tercih, seçim yaptı. bizler aslında 7 Haziran'da önemli bir iÅŸ baÅŸardık. Türkiye'ye umudu yaydık karanlığın , karamsarlığın, çaresizliÄŸin teslim alınmaya çalışıldığı topluma hayır biz varız, bizler varız dedik. ÅŸimdi 7 Haziran umudunu kabul etmeyenler, halk baÅŸarısını hazmedemeyenler ille de 1 Kasım'da bir kez daha o yenilgiyi tatmak istediler. Bize düÅŸen görevimizi yerine getirip, bir kez daha o yenilgiyi tattırmak olacaktır elbette" diye konuÅŸtu.

"HDP BU GEMÄ°DE OLMAZSA HEP BÄ°RLÄ°KTE BATARIZ"

DemirtaÅŸ, "Bir an HDP'siz bir Türkiye düÅŸünün. HDP'nin olmadığı bir Türkiye hayal edin. Öyle bir Türkiye tehlikeli sulara sürüklenen bir gemi gibidir. Risk altında olur. Bugün eÄŸer bu gemi, bu kadar saldırıya raÄŸmen bu kadar badireye raÄŸmen batmıyorsa, alabora olmuyorsa HDP'nin bu gemide saÄŸladığı dengeden dolayıdır. HDP'yi bu gemiden atmaya, dışlamaya çalışanlar ÅŸunun farkında olmalılar. HDP bu gemide olmazsa gemi batar. Sizler hep birlikte bu gemide olanlar hep birlikte batarız. Türkiye'nin HDP'ye ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

"TÜRKÄ°YE'NÄ°N BÄ°ZE, BÄ°ZÄ°M TÜRKÄ°YE'NÄ°N HALKLARINA Ä°HTÄ°YACIMIZ VAR"

"Türkiye'nin bize, bizim Türkiye'nin halklarına ihtiyacımız var" diyen DemirtaÅŸ, "Hepimiz HDP'ye daha fazla sahip çıkarak, HDP'nin bu tarihi süreçte birlikte yaÅŸayan anlayışını, umudunu her büyüyen bu dinamik yapıya hepimizin daha fazla sahip çıkması lazım. Bu Türkiye'nin aydınlık geleceÄŸine sahip çıkmaktır. Tehlikelerden ülkemizi korumanın yoludur. Klasik bir parti deÄŸiliz. Türkiye'nin bize, bizim Türkiye'nin halklarına ihtiyacımız var" açıklamasında bulundu.

"YOLUN BUNDAN SONRASINA ARTIK HDP İLE DEVAM EDECEĞİZ"

Yolun bundan sonrasına artık HDP ile devam edeceklerini vurgulayan DemirtaÅŸ, "Bugüne kadar ülkemizde halkların yararına her kim olumlu ne iÅŸ yaptıysa onlara ancak teÅŸekkür edebiliriz. Allah onlardan bin kere razı oldun. Ama yolun bundan sonrasına HDP ile devam edeceÄŸiz" dedi.

"BU GEÇÄ°Åž SÜRECÄ°NDE REJÄ°M DEĞİŞECEK"

DemirtaÅŸ, "DoÄŸru rejim deÄŸiÅŸecek. Bu geçiÅŸ sürecinde rejim deÄŸiÅŸecek. Ama adaletli, demokratik, eÅŸitlikçi, bir rejim inÅŸaa edeceÄŸiz. Akılla, siyasetle, barış ile devam etmeliyiz yolumuza" dedi.

Ä°ÅžTE SEÇÄ°M VAATLERÄ°

HDP'nin seçim bildirgesi kamuoyuna açıklandı. "Büyük Ä°nsanlık Büyük Barış" baÅŸlığı altında 52 sayfadan oluÅŸan bildirgede, CumhurbaÅŸkanının yetkilerinin sembolik düzeye indirilmesi ile seçim barajı, MGK ve milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması gibi vaatler yer alıyor.

HDP'nin bugün kamuoyuyla paylaşılan seçim bildirgesinin bir diÄŸer sloganı da "Ä°nadına beraber inadına HDP" olarak belirlendi.

"1 Kasım'a giderken, hepimizin yediÄŸimiz ekmek, içtiÄŸimiz su, soluduÄŸumuz hava kadar barışa, demokrasiye, adalete ihtiyacı var" ifadesine yer verilen bildirgede, ÅŸunlar kaydedildi:

"Kalıcı bir barışı, köklü bir demokrasiyi, yerel demokrasinin inÅŸasını, hayatın her alanında kadın-erkek eÅŸitliÄŸini, emekçilerin sosyal haklarının saÄŸlanmasını, güvenceli çalışma ve yaÅŸam koÅŸullarını, ekolojik bir yaÅŸamı, bütün ezilen kimliklerin özgürleÅŸmesini saÄŸlayabilecek halkçı, demokratik bir hükümetin inÅŸası için HDP sorumluluk almaya hazırdır."

8 Mart Dünya Kadınlar Günü resmi tatil ilan edilecek

Bildirgede, kadınların yaÅŸamın her alanında erkeklerle eÅŸit ÅŸekilde yer almasının saÄŸlanacağı vurgulanırken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün ise resmi tatil ilan edileceÄŸi açıklandı.

"Kalıcı barışta ısrarcı" olunacağı belirlenen HDP bildirgesinde, "Derhal silahların iki taraflı susturulması, akan kanın durdurulması ve yeniden müzakere masasına dönülmesini istiyoruz" ifadesi kullanıldı.

"Öz yönetimin 21. yüzyıl Türkiye'sinin inÅŸası bakımından yaÅŸamsal olduÄŸu" öne sürülen bildirgede, "öz yönetimin, özerk ve demokratik yerinden yönetim modeli olduÄŸu ve Türkiye'nin üniter devlet yapısı içinde gerçekleÅŸmesinin de mümkün olduÄŸu" deÄŸerlendirildi.

CumhurbaÅŸkanının yetkilerini sınırlandırarak, sembolik düzeye çekme vaadinde bulunan HDP, eÅŸ genel baÅŸkanlık sistemini uygulayan partilerin iktidara gelmesi halinde, eÅŸ baÅŸbakanlık sisteminin de hayata geçirileceÄŸini bildirdi.

"MGK kaldırılacak"

Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) anayasal ve yasal çerçevesi ile özel yetkilerle donatılmış mahkemelerin kaldırılacağına vurgu yapılan bildirgede, her türden iÅŸkence ve kötü muamelenin de insanlık suçu sayılacağı kaydedildi.

Bildirgede, ana dilinde eÄŸitimi bir kamu hizmeti olarak almanın herkes için bir hak olarak kabul edileceÄŸine iÅŸaret edilerek, "EÄŸitimin tüm aÅŸamalarında resmi dil olan Türkçe'nin öÄŸretilmesinin yanında, anadilinde eÄŸitimi bir kamu hizmeti olarak alma imkanı saÄŸlanacak" açıklamasında bulunuldu.

HDP, bir "özel savaÅŸ aygıtı" olarak oluÅŸturulduÄŸunu iddia ettiÄŸi köy koruculuÄŸu sisteminin de kaldırılacağını bildirdi.

Köy korucularının çeÅŸitli iÅŸlerde istihdamının saÄŸlanacağı, ayrıca JÄ°TEM, kontrgerilla gibi tüm uygulamalara ise son verileceÄŸi vurgulandı.

Dış politika

Bildirgenin "dış politika" baÅŸlığında ise HDP'nin baÅŸta OrtadoÄŸu olmak üzere, tüm dünya halklarının kendi siyasi geleceklerini özgürce belirlemeleri ve halkların kendi kendilerini yönetecekleri demokratik, eÅŸitlikçi ve özgürlükçü bir yönetim anlayışını geliÅŸtirmeleri için çalışacağı aktarıldı.

Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesi, halkların kardeÅŸliÄŸine ve eÅŸitliÄŸine dayalı demokratik bir çözümün ortaya çıkarılması için çaba harcayacağını bildiren HDP, "Rojava halkı"nın açığa çıkardığı demokratik yönetim iradesinin tanınarak demokratik Suriye yönetiminin yaÅŸam bulması için çalışacaklarının sözünü verdi.

Kıbrıs'ta Türk ve Rum halklarının Ada'nın bölünmüÅŸlüÄŸüne son vermek ve politik çözümü saÄŸlamak için ortaya koydukları çözüm önerilerini ve çabalarını desteklemeye devam edecekleri belirtilen bildirgede, Ermenistan üzerinde uygulanan ekonomik ambargonun da kaldırılarak, gerekli ekonomik, politik ve diplomatik iliÅŸkilerin geliÅŸtirileceÄŸi ifade edildi.

"Seçim barajı ve milletvekili dokunulmazlığı kalkacak"

Bildirgede, HDP'nin demokratik bir anayasanın yapılmasına öncelik vereceÄŸi vurgulanırken, "HDP, açık bir biçimde karşı olduÄŸu baÅŸkanlık sisteminin anayasa deÄŸiÅŸikliklerinin temel koÅŸulu haline getirilmesini kabul etmeyecek, baÅŸkanlık sistemine geçit vermeyecek" deÄŸerlendirmesi yapıldı.

Seçim barajını kaldırmayı vadeden HDP, Meclis'te bütün partilerin aldıkları oy oranında temsil edilebilmesinin yolunun açılacağını duyurdu.

Cinsiyet kotası ile yönetimde temsil kademelerinde eÅŸitlik saÄŸlanıncaya kadar pozitif ayrımcılık yapılacağını da iÅŸaret eden HDP, milletvekili dokunulmazlıklarının da kaldırılarak sadece ifade özgürlüÄŸü çerçevesinde kürsü dokunulmazlığının korunacağını bildirdi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının yeniden düzenleneceÄŸi ifade edilen bildirgede, kurul aracılığıyla hakimler ve savcılar üzerindeki siyasi baskıya ve atamalarda ideolojik tutum ile partizan yaklaşımlara son verileceÄŸini duyurdu.

"Adalet Bakanı'nın vesayetine son verileceÄŸi ve HSYK'nın özerk bir kurum haline dönüÅŸtürüleceÄŸi" açıklanan bildirgede, herkesin anadilinde hizmet alabileceÄŸi yargı koÅŸullarının oluÅŸturulacağı, mahkemelerdeki tercümanların parasının ise yargılananlar tarafından ödenmesi uygulamasına son verileceÄŸi aktarıldı.

HDP, "Basın, iletiÅŸim ve biliÅŸim özgürlüÄŸü" baÅŸlığında ise medya kuruluÅŸları sahiplerinin baÅŸka sektörlerde faaliyet göstermesine izin verilmeyeceÄŸi, yazılı, görsel ve dijital medyanın tümünde mesleki, etik ve özgür habercilik ilkelerinin desteklenmesi için "basın etik yasası"nın düzenleneceÄŸi vurgusu yapıldı.

"Siyasi tutsaklara genel af"

Ä°ktidar olunması durumunda "siyasi tutsaklara" genel af getirileceÄŸi açıklanan bildirgede, "hasta tutsakların" ise serbest bırakılacağı, dışarıda tedavi edilebilmeleri için tam teÅŸekküllü devlet hastanelerinden alınacak raporların ise yeterli görüleceÄŸi kaydedildi.

Çocuk cezaevlerinin kapatılacağını da açıklayan HDP, suça itilmiÅŸ çocuklar için çocuk destek ve eÄŸitim merkezleri kuracaklarını duyurdu.

Bildirgede, "tarihte yaÅŸanmış soykırımlar, katliamlar, infazlar, kayıplar ve benzeri uygulamaların araÅŸtırılması ve hakikatlerin gün ışığına çıkarılması" amacıyla "Hakikat Komisyonları"nın ivedilikle kurulması için gerekli çalışmaların da yapılacağı sözü verildi.

Vicdani ret hakkı

HDP bildirgesinde gençlerin zorunlu askerlik yapmama hakkının güvence altına alacağı belirtildi. Bildirgede, vicdani ret hakkının yanı sıra gençlerin askerlik yerine kamu hizmeti yapabilmeleri için gerekli yasal düzenlemelerin de hayata geçirileceÄŸi kaydedildi.

Zorunlu din dersi uygulamasına son verilerek, her öÄŸrencinin kendi inancı doÄŸrultusunda seçmeli olarak ders ve eÄŸitim alma hakkının gözetileceÄŸi belirtilen bildirgede, sivil din eÄŸitiminin ise tümüyle serbest bırakılacağı vurgulandı.

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının, Din ve Ä°nanç Ä°ÅŸleri Kurulu olarak yeniden yapılandırılacağını açıklayan HDP, devletin din ve inanç alanından elini çekmesinin saÄŸlanarak, din ve inanç iÅŸlerinin topluma, inanç sahiplerine bırakılacağını duyurdu.

Ä°nanç topluluklarının örgütlenme özgürlüÄŸünün önündeki engellerin kaldırılacağını anımsatan HDP, baÅŸta cemevleri olmak üzere, Alevilerin bütün ibadet mekanlarının "ibadethane" olarak tanınacağını ve kamu güvencesi altında olacağını bildirdi. Bildirgede ayrıca kapatılmış dergah ve benzeri ibadet mekanlarının önündeki engellerin kaldırılacağını, bu konuda yerel yönetimlere inisiyatif tanınacağı vurgusu yapıldı.

"Kılık ve kıyafete hiçbir alanda müdahale edilmeyecek"

HDP bildirgesinde devlet tarafından el konulmuÅŸ vakıf malları ve taşınmazların iade edileceÄŸi, dini inançların gereÄŸi olarak tercih edilen kılık ve kıyafete hiçbir alanda müdahale edilmeyeceÄŸi deÄŸerlendirildi.

Bildirgede, ÅŸunlar kaydedildi:

"HDP, tarihte farklı halklara yapılan soykırım ve katliamlar karşısında, bu halklardan devlet adına özür dilenmesi için gerekli çalışmaları yapacak. Bir halkın diÄŸerine üstünlüÄŸünü empoze eden ırkçı, ÅŸoven ve milliyetçi politikalar karşısında eÅŸitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir perspektifi geliÅŸtirmek için çalışacak."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.