Sosyal Medya

Coğrafyamız

Fransa'dan Esed Rejimine "Savaş Suçları" Soruşturması

Paris Savcılığı Esed rejiminin 2011-2013 yılları arasında işlediği “savaş suçları” hakkında ön soruşturma başlattı.



SoruÅŸturmayı doÄŸrulayan DışiÅŸleri Bakanı Laurent Fabius basına yaptığı açıklamada:"Ä°nsan vicdanını yaralayan bu suçlar, bu korku bürokrasisi ve insanî deÄŸerlerin yok sayılması karşısında bize düÅŸen sorumluluk bu cinayetlerin cezasız kalmaması için harekete geçmektir." dedi.

SoruÅŸturmayla ilgili detaylarda Esed'in sergilediÄŸi sistematik zulme ÅŸahit olduÄŸunu vurgulayan Fabius, BM Uluslararası Bağımsız Suriye AraÅŸtırma Komisyonu'na konuya iliÅŸkin soruÅŸturmayı kararlılıkla sürdürme çaÄŸrısı yaptı.

Paris Savcılığı’nın yürüttüÄŸü soruÅŸturma Fransa DışiÅŸleri Bakanlığı'nın Suriye'de iÅŸlenen“savaÅŸ suçları”na iliÅŸkin raporuna dayandırıldı. Raporda daha önce Suriye'de askerî polis olarak görev yapan "Sezar" kod adlı fotoÄŸrafçının çektiÄŸi 55 bin civarındaki iÅŸkence fotoÄŸrafı bulunuyor.

Suriye'de rejime baÄŸlı askerî hastanelere getirilen cesetleri fotoÄŸraflamakla görevlendirilen ve adı açıklanmayan askerî polisin 2012 ve 2013 yıllarında çektiÄŸi 55 bin fotoÄŸrafın sistematik iÅŸkenceyle öldürülen 11 bin kiÅŸiye ait olduÄŸu belirtiliyor.

Uzmanlarca doÄŸruluÄŸu tespit edilen fotoÄŸraflar geçen yıl ilk olarak Anadolu Ajansı, CNN ve Guardian tarafından yayınlanmış ve Esed rejiminin direniÅŸçileri gözaltında sistematik ÅŸekilde ağır iÅŸkenceler yaparak ve aç bırakarak öldürmesi dâhil iÅŸlenen “savaÅŸ suçları”nın açık bir kanıtı olarak büyük yankı uyandırmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.