Coğrafyamız
İkinci İntifada'nın 15. yıldönümü

Eski İsrail Başbakanı Şaron’un 2000 yılında Mescid-i Aksa’yı basması nedeniyle binlerce Filistinli ve İsraillli'nin öldüğü ikinci İntifada başlamıştı. Üzerinden 15 yıl geçti ancak Mescid-i Aksa'daki durumda pek bir değişiklik yok.
28 Eylül 2000'de eski İsrail BaÅŸbakanı Ariel Åžaron’un Mescid-i Aksa’yı basmasıyla İkinci İntifada Kudüs’te baÅŸladı. Mescid-i Aksa’nın avlusunda tur atan Åžaron’un, “Burası hep bir İsrail bölgesi kalacak” sözleri, mescitteki Filistinlileri ayaÄŸa kaldırdı ve o gün İsrail güvenlik güçleri ile çıkan çatışmalarda 7 Filistinli öldü, 250 kiÅŸi yaralandı. Olayda 13 de İsaril askeri yaralandı. "İkinci İntifada" adı verilen bu çatışmalar önce Kudüs’te baÅŸladı sonra yayılarak Batı Åžeria ve Gazze’ye sıçradı.
İkinci İntifada’nın sembolü: Muhammed Durra
Åžaron’un Mescid-i Aksa’yı basmasından iki gün sonra, bir Fransız televizyon kanalının çektiÄŸi görüntüler tüm Filistinlileri ayaklandırdı. Gazze’de babasının arkasında saklanarak korunmaya çalışan 11 yaşındaki Filistinli Muhammed Durra'nın, İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi büyük tepkiye neden oldu. Sokaklara dökülen binlerce Filistinli İsrail’i protesto etti.

İntifada’nın bilançosu
Filistin’in ve İsrail’in resmi rakamlarına göre, 2. İntifada’da 4 bin 412 Filistinli öldü, 48 binden fazla kiÅŸi de yaralandı. İsrail'in kaybı ise bin 69 ölü, 4 bin 500 de yaralıydı.
İkinci İntifada sırasında İsrail ordusu, Batı Åžeria ve Gazze’de çok sayıda baskın düzenledi. Binlerce ev yıkıldı, birçok tarladaki aÄŸaçlar söküldü.
İsrail, ayaklanmayı sonlandırmak için birçok Filistinli liderin ölüm emrini verdi. BaÅŸta Hamas’ın kurucusu Ahmet Yasin olmak üzere çok sayıda siyasi ve askeri Filistinli lider öldürüldü.
TaÅŸ ve molotoftan füzelere
‘TaÅŸların İntifadası’ adını taşıyan birinci İntifada, 8 Aralık 1987'de, Gazze’nin Cebalya kampında baÅŸlamıştı. Bir İsrailli tır ÅŸoförünün Gazze’nin Erez sınır kapısında bir grup Filistinli iÅŸçiyi ezmesi nedeniyle baÅŸlayan ayaklanma tüm Filistin’e sıçramıştı. 1991’de hafifleyen İntifada 1993’te Filistin KurtuluÅŸ Örgütü ile İsrail arasında imzalanan Oslo AnlaÅŸmasıyla tamamen sona ermiÅŸti.
Birinci İntifada’da taÅŸ ve molotof kokteyli kullanan Filistinli direniÅŸçiler, İkinci İntifada’da İsrail’in kentlerine ulaÅŸmak için füzeler kullandı.
İntifada’nın baÅŸlamasından yaklaşık bir yıl sonra, 26 Ekim 2001’de İsrail’in Sdirot kenti, ilk yerli füzeyle vuruldu. Filistin direniÅŸi o tarihten sonra füze kapasitesini artırdı. İsrail’in en büyük kentleri Filistinlilerin füze menzilinde oldu.
Mısır’ın Åžarm El-Åžeyh kentinde, 8 Åžubat 2005'te İsrail ile Filistin arasında varılan bir barış anlaÅŸmasıyla İntifada sona erdi.
Mescid-i Aksa’da durum aynı
Aradan geçen 15 yıla raÄŸmen Mescid-i Aksa'daki ihlâllerde bir deÄŸiÅŸiklik olmadı. GeçtiÄŸimiz hafta Yahudilerin bayram döneminin baÅŸlamasıyla yerleÅŸimciler ve iktidardaki Likud Partisi temsilcileri hemen her gün Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. Polisin koruması altında Aksa'ya giren İsraillilere tepki gösteren Filistinliler, İsrail güvenlik güçlerinin müdahalesine maruz kalıyor. Filistinlilere göz yaÅŸartıcı gaz ve plastik mermilerle saldıran İsrail polisi, onaylanan son yasalardan sonra herhangi bir ceza almıyor. Filistinliler, İsrail polisinin sert müdahaleleri ve keskin niÅŸancı tehdidi altında. Filistinli yetkililer, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlâllerinin üçüncü bir İntifada’ya yol açabileceÄŸi konusunda uyarıyor.
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.