Ekonomi
Rusya'dan BDT'ye ortak para önerisi: 'Altın'
Rusya, BDT ülkelerinde kullanılmak üzere ortak para birimi oluşturulması talimatı verdi, paranın adı ise 'altın' olacak
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkeler arasında ortak bir para birimi hazırlanması için ülke meclisine talimat verdi.
Putin'in önerisinde BDT ülkeleri arasındaki ticari işlemlerde altın veya avro yerine yeni para biriminin kullanılması öngörülüyor. Para biriminin ismi ise 'altın' (altyn) olarak belirlendi. Putin daha önce de Rusya, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan'dan oluşan Avrasya Ekonomi Birliği için ortak para birimi oluşturulmasını önermişti.
Altın isminin Türkçe olması dikkat çekiyor ancak Slav dillerinde ekonomi ve finans başta olmak üzere birçok alanda Türkçeden gelen kelimeler kullanılıyor. Öte yandan 15. yüzyılda bugünkü Rusya topraklarında kullanılan en yaygın para biriminin adı da 'altın'dı. Putin'in önerisi o dönemin hatırasını yaşatmayı öngörüyor.
Öte yandan Rusçada para anlamına gelen dengi kelimesi de Altın Ordu Hanlığı'nda kullanılan tenge (denga) kelimesinden geliyor. Bugün Kazakistan'ın para biriminin adı da tenge. Rusçada bu şekilde Türkçeden gelen çok kelimenin olduğu biliniyor.
Bu arada altın olarak bilinen para birimine ait sikkelerin Rusya'da 1991 yılına kadar dolaşımda olduğu belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.