Sosyal Medya

Dünya

"Aegis'ler Türkiye'yi değil, İsrail ve ABD üslerini koruyacak"

Türkiye'de konuşlandırılan Patriot bataryalarının görev süresini uzatmama kararı alan ABD, Aegis balistik füze savunma sistemi donanımlı yeni bir gemiyi Akdeniz'e göndereceğini açıkladı. Pentagon 6. Filo Sözcüsü Pam Rawe'a göre amaç; Türkiye ve Avrupa'yı, EPAA kapsamında Ortadoğu'dan kaynaklanan balistik füze tehditlerine karşı savunmak.



Türkiye'de konuÅŸlandırılan Patriot bataryalarının görev süresini uzatmama kararı alan ABD, Aegis balistik füze savunma sistemi donanımlı yeni bir gemiyi Akdeniz'e göndereceÄŸini açıkladı. Pentagon 6. Filo Sözcüsü Pam Rawe'a göre amaç; Türkiye ve Avrupa'yı, EPAA kapsamında OrtadoÄŸu'dan kaynaklanan balistik füze tehditlerine karşı savunmak.

Amerikalılar gerçekten Türkiye ve Avrupa'nın güvenliÄŸi konusunda endiÅŸe ediyor mu? ABD, Akdeniz'de kendi hava savunma sistemini güçlendirmek suretiyle ne yapmaya çalışıyor? ABD'nin, Aegis sistemleriyle Türkiye'nin hava savunmasını saÄŸlama çabaları, Ankara'nın bağımsız hava savunma sistemini kurma planlarını nasıl etkileyecek?

Türkiye Emekli Subaylar DerneÄŸi BaÅŸkanı, emekli Hava Korgenerali Dr. ErdoÄŸan KarakuÅŸ, konuyla ilgiliSputnik'in sorularını yanıtladı.

ABD, komuta kontrolü NATO'da olan Patriotların Türkiye'de bulunma süresini uzatmamıştı. Ama Akdeniz'de NATO'nun deÄŸil de kendi kontrolü altında bulunan ve Aegis sistemleri taşıyan gemi sayısını arttırıyor. ABD, Türkiye'yi ve Avrupa'yı koruma görevini NATO'nun elinde deÄŸil de kendi elinde mi tutmak istiyor?

"Tabiatıyla bunu istemiÅŸ olabilir, ama buradaki olay ÅŸu: Çekilecek olan Patriotlar, aynı zamanda Ä°srail'in de korumasını saÄŸlamaktaydı. Yani Ä°srail'in korumasını da saÄŸlayan Patriotların buradan çekilmesinden sonra ABD, Aegis sistemleri taşıyan gemilerle hava savunma gücünü arttırmayı planlıyor diye deÄŸerlendiriyorum. Yani bunun, Türkiye'nin savunması ile ilgili bir tarafı yok. Neden yok? Çünkü Türk hükümetinin BeÅŸar Esad'la sorunu var. Ama ABD ve diÄŸer devletler neredeyse bir anlaÅŸma konumuna girdi. Beklenen tehdit de Suriye'den görünmekteydi. Patriotlar o nedenle gelmiÅŸti. Åžu anda belirli ölçüde Esad ile anlaşıldığı için Batı'nın, Esad tarafından herhangi bir tehdidin söz konusu olmadığını deÄŸerlendirdiÄŸini düÅŸünmekteyim."

Peki, Amerika'nın kendi kontrolü altındaki Aegis sistemlerinin bölgedeki sayısını arttırma çabaları, Ankara'nın bağımsız hava savunma sistemini kurma planlarını nasıl etkileyecek?

"Aegis'ler zaten Türkiye'nin hava savunması, ÅŸemsiyesiyle ilgili deÄŸil. Yani bu gemilerden Türkiye'nin hava savunması, tedbiri alınsın diye bir ÅŸey söz konusu deÄŸil. Benim deÄŸerlendirmem o. Amerika daima kendi tesislerinin ve kendi kuvvetlerinin emniyetini birinci önceliÄŸe alıyor. Biz bunu hep söylüyoruz. ABD, Türkiye ile ilgili Malatya'daki büyük radarı ve Ä°ncirlik'te bulunan güçlerini korumak istiyor. Yani eÄŸer Patriotları çekerse gemilerden Ä°ncirlik üssünün korunmasını saÄŸlamayı planlıyor diye düÅŸünüyorum. ABD'nin Türkiye'nin korunması diye bir endiÅŸesi söz konusu deÄŸil. Hatta bu konuyla ilgili olarak Suriye'den gelen bir füze bizim sınırlarımız içerisinde bir yere düÅŸtüÄŸünde Patriotlar yetersiz kalmıştı. Patriotlar zaten o bölgeleri kapsamıyordu. Patriotların kapsadığı yerler, korunmaya en uygun ve önemli hedefler olarak kabul edilen yerlerdir. Bunlar, birincisi Ä°ncirlik, diÄŸeri de uzun menzilli füzelerin önlenmesi için Malatya'da kurulmuÅŸ olan radar. Yani bu gemilerin Türkiye'nin korunması ile ilgili önemli bir hedefi yok."

 

Kaynak : Sputnik

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.