Sosyal Medya

Dünya

İngiliz TOMA'sına kullanım izni çıkmadı

İngiliz TOMA'sı İçişleri Bakanı'na takıldı... Londra'da geçen yıl toplumsal olaylara müdahale edilmesi amacıyla alınan araçları İçişleri Bakanı Theresa May veto etti. Gerekçesini de, "Gerekli önlemler alınmazsa bu araçların zarar verme kapasitesi var" sözleriyle dile getirdi.



Londra polisinin geçen yıl toplumsal olaylara müdahale etmek için aldığı 3 adet TOMA için Ä°ngiltere Ä°çiÅŸleri Bakanı Theresa May'dan izin çıkmadı. Ana muhalefetteki Ä°ÅŸçi Partisi’nin Ä°çiÅŸleri Sözcüsü Yvette Cooper, May’in kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

CNN'in haberine göre Bakan May ise “gerekli önlemlerin alınmaması halinde bu araçların “zarar verme kapasitesi olduÄŸunu” söyledi. Bakan, bu araçların ölümle sonuçlanabilecek yaralanmalarına neden olduÄŸuna iliÅŸkin veriler bulunduÄŸunu belirtti.

Ä°çiÅŸleri Bakanı Theressa May Boris Johnson'ın teklifini reddederken 25 yıllık TOMA'ların henüz kullanılmaya baÅŸlanmadan önce düzeltilmesi gereken en az 67 hatası olduÄŸunun da altını çizdi. Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'nın teklifi reddetmesinin ardında üç ana gerekçe bulunuyor. May'in ifadelerine göre TOMA'ların kullanımı insanların belkemiÄŸine ciddi zararlar verebiliyor ve hızlı hareket eden kalabalıklara karşı neredeyse kullanışsız. May'in altını çizdiÄŸi dikkat çekici bir konu ise "TOMA kullanımının Ä°ngiltere polisinin geleneklerine zarar verecek olması."

'TÜRK BORIS'Ä°N ONAYIYLA ALINMIÅžTI'

Londra Belediye BaÅŸkanı Boris Johnson’ın onayıyla Alman polisinden ikinci el olarak alınan TOMA’lara 218.000 sterlin (yaklaşık 900.000 lira) ödenmiÅŸti. Ana muhalefetteki Ä°ÅŸçi Partisi’nin Ä°çiÅŸleri Sözcüsü Yvette Cooper, May’in kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. TOMA’lar Britanya sınırları içinde sadece Kuzey Ä°rlanda’da kullanılıyor. 
 

 
 

JOHNSON: YEDEKTE TUTACAÄžIZ

Boris Johnson ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada "TOMA'ları ÅŸu anda kullanamayacak olduÄŸumuz doÄŸru ancak araçları yedekte tutacağız ve ilerde gerekli olduÄŸunu düÅŸündüÄŸümüz halde kullanım iznini almak için tekrar baÅŸvuruda bulunacağız" ifadelerini kullandı.

MUHALEFET KARARDAN MEMNUN

Ana muhalefette bulunan Ä°ÅŸçi Partisi'nin Ä°çiÅŸleri Sözcüsü Yvette Cooper, May'in kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. TOMA'lar Büyük Britanya sınırları içinde yalnızca Kuzey Ä°rlanda'da kullanılıyor. Londra Belediyesi'nin aldığı "Wasserwerfer 9000 modeli" tazyikli su araçları ise ilk kez 1982 yılında üretildi.

Bu araçlardan birinin 1985'te bir kiÅŸinin ölümüne, 2001'de de bir kiÅŸinin görme yetisini kaybetmesine sebep olduÄŸu belirtiliyor. Yapısal nedenlerle aracı kullanan kiÅŸinin dışarıda neler olup bittiÄŸini anlayamadığı kaydediliyor.

Kaynak: Ajanslar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.