Sosyal Medya

Ekonomi

Taşı toprağı AVM

Üretim yerine tüketime dayalı ekonomik modeli tercih eden Türkiye, tıkanan büyümeden ders çıkarmıyor.



103 Olan AVM sayısı yetersiz bulunan Ä°stanbul’a 31 AVM daha Yapılacak

Üretim yerine tüketime dayalı ekonomik modeli tercih eden Türkiye, tıkanan büyümeden ders çıkarmıyor. “Tüketim üsleri” olan AVM’lerin giderek yaygınlaÅŸması hem esnafın belini büküyor, hem de tasarruf etmek yerine tüketmeyi özendiriyor. Bugün itibariyle 103 AVM bulunan Ä°stanbul’da, 2018 sonuna kadar 31 yeni AVM daha açılacak ve Ä°stanbul’un taşı toprağı AVM olacak!

24 Şehirde Yok ama hızla yayılıyor!

özellikle kısa yoldan para kazanmak isteyen yabancı sermayenin başını çektiÄŸi AVM yatırımları ekonomideki durgunluÄŸa raÄŸmen hız kesmiyor. Türkiye genelinde yıl sonuna kadar en az 7-8 tane daha AVM açılması öngörülüyor. Ä°stanbul’da ÅŸu anda 103 AVM bulunurken, 2018 sonuna kadar bu sayının 134 olacağı belirtiliyor. 2015 yılı rakamlarına göre, Türkiye’de toplam alanı 10 milyon metrekareye ulaÅŸan 344 alışveriÅŸ merkezi yer alıyor ve 77 yeni AVM’nin de inÅŸaatı sürüyor. 2018 yılı itibariyle toplam 421 alışveriÅŸ merkezine ulaÅŸması beklenirken, Türkiye’de 24 ÅŸehirde henüz AVM bulunmuyor.

Kapitalizmin öncü birlikleri

AVM’lerin kangren haline gelerek esnafın yarası olduÄŸuna dikkat çeken Esnaf ve Sanatkârlar DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Mahmut Çelikus, “Avrupa’da AVM’ler ile ilgili düzenlemeler var. Çalışma saatleri düzenlenmiÅŸ. Türkiye’de maalesef bu yok. AVM’ler ile ilgili esnafımızı koruyacak önlemler yok. Esnafımız açık pazar haline gelmiÅŸ durumda. Esnafımızın bunlarla rekabet etmesi mümkün deÄŸil. Çok büyük sosyal yaralar var. Bunlar kapitalizmin öncü birlikleri. Sadece kültürel ve sosyal yapımızı bozmakla kalmıyorlar. Renk, müzik ve çeÅŸitli tekniklerle insanları robot haline getirerek, tüketim canavarı yapıyorlar. Esnafımız bu konuda ciddi sıkıntı içerisinde” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AVM’ler milli mesele

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) BaÅŸkanı Bendevi Palandöken, AVM’lerin yüzlerce esnafı periÅŸan ettiÄŸini belirtti. AVM’lerin yerli üretime zarar verdiÄŸi için milli mesele olarak ele alınması gerektiÄŸini dile getiren Palandöken, “Bunlar üretim merkezi ya da fabrika deÄŸil. Esnaf açısından haksız rekabet meydana geliyor. Bir diÄŸer boyut ise; ÅŸehrin görsel kirliliÄŸi haline geldiler” dedi.

AlışveriÅŸ Merkezleri ve Yatırımcıları DerneÄŸi BaÅŸkan Yardımcısı Avi AlkaÅŸ, Ramazan’ın AVM ziyaretçi sayısını yüzde 8-10 kadar artırdığını, özellikle bu rakamın hafta sonları daha da yükseldiÄŸini dile getirerek, artık sadece ailelerin deÄŸil, ÅŸirketlerin de AVM’lerin içindeki restoranlarda iftar vermeye baÅŸladığını, bunun da AVM’ler içindeki yemek bölümlerine ayrılan payı ve ilgiyi artırdığını kaydetti.

Kapanan AVM’lere de deÄŸinen AlkaÅŸ, bunun bir doÄŸal sonuç olduÄŸunu, açılan AVM’ler gibi kapanan AVM’lerin de olacağını belirterek, “DoÄŸru planlanmayan, konumlandırılmayan ve doÄŸru maÄŸaza karmasıyla kurgulanmayan AVM’ler batmaya mahkum” dedi.

AlkaÅŸ, son 10 yılda bu konumlandırma hatalarından dolayı Türkiye genelinde 10-12 kadar AVM’nin kapandığını hatırlatarak, kapanan AVM’lerin ağırlıklı olarak Beylikdüzü’nde görüldüÄŸünü belirtti.

77 Yeni AVM’nin Ä°nÅŸaatı Devam Ediyor

AlkaÅŸ, 2015- 2016 arasında Ä°stanbul’a yeni AVM’ler geleceÄŸini, özellikle 3. havalimanının açılışından sonra o bölgede büyük AVM’lerin faaliyete geçeceÄŸini ifade ederek, “Türkiye genelinde 2015 sonuna kadar en az 7-8 AVM daha açılacak” deÄŸerlendirmesinde bulundu. Ä°stanbul’da 103 AVM bulunduÄŸunu belirten AlkaÅŸ, “2018 sonuna kadar 31 yeni AVM daha açılacak ve toplam sayı 134 olacak” dedi.

Avi AlkaÅŸ, 2015 yılı birinci çeyrek rakamlarına göre, Türkiye’de toplam alanı 10 milyon metrekareye ulaÅŸan 344 alışveriÅŸ merkezi bulunduÄŸunu belirterek, “Mevcut durumda, 77 yeni alışveriÅŸ merkezinin inÅŸaatı devam ediyor. Türkiye’de henüz alışveriÅŸ merkezi olmayan 24 ÅŸehir bulunuyor” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.