CNN TÜRK'e konuÅŸan BaÅŸbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı ile Fethullah Gülen Cemaati üzerinden yaÅŸadığı polemikle ilgili 8 Haziran'da, yani seçimden hemen sonra açıklama yapacağını söylemiÅŸti. Arınç artık bu konuyla ilgili sorulara cevap vermeyeceÄŸini açıkladı. Arınç, "8 Haziran’dan sonra 'yolsuzluk dosyası açıklayacağım' deÄŸil, 'bildiklerimi açıklayacağım' dedim. AK Parti kurulduÄŸunda bu kiÅŸi AK Parti’ye, Tayyip Bey’e karşı en büyük düÅŸmanlığı yaptı, bir parti satın aldı. Oradan düÅŸmanlık yaptı. AK Parti'ye son gelenlerin içindedir. Bir de çok özel ÅŸeyler var, onları söylemek istemiyorum" dedi. Konuyla ilgili ÅŸunları söyledi:

"Aramızda hoÅŸ olmayan bir tartışma geçti. Faili de ben deÄŸilim. Toplantıdayken önüme tweet'ler getirdiler. Bu zat benim hakkımda çok çirkin, çok yakışıksız... Åžaşırdım ve üzüldüm. Birkaç saat geçti. Zannettim ki birileri bunu ikaz edecek ve bu tweet'ler silinecek, özür dilenecek. Ama hoÅŸlarına gitmiÅŸ ki, olmadı. Ama bunu yazdıranlar varsa eminim 'bu adama darbe vurdum' diyenler de vardır. Öncesinde BaÅŸbakan’a sordum. 'Bunu muhatap alma, yanlış yapmış. Yanlışlığın hesabı bir ÅŸekilde sorulur, üzerinde durma' dedi. Sonra da birkaç bakanla ayak üstü konuÅŸtuk. 'Sen kimsin, o kim, muhatap alma' dediler. Peki dedim ama çıktım 'saygısızlıktır' dedim. EÅŸini de severiz hanımla birlikte. Ä°nsan kendine hakim olabilmeli ama bu adam beni paralelci olmakla suçluyor, beni ailemden vuruyor bu adam dedim. 17-25 Aralık olduktan sonra, bunların ne yaptıklarını gördükten sonra irtibatımızı kestik. Hizmet hareketine iyi gözle bakanlara sempati duyduk ama devleti ele geçirmeye çalışanlara sempati duymadık."

"Oyumu vermedim"

"2009 ve 2014’te adaylığına karşı çıktığımda o cenahtan 2009’da Hüseyin Gülerce ve Harun Tokak, 2014’te de Cemil Koca geldiler, ‘Melih Bey devam etsin, bu hizmetler yürür’ dediler. Ben yine kanaatlerimi ifade ettim. Partinin kararı Gökçek olunca arkasında durdum. Oyumu vermedim. Onun için oy da topladım, seçim çalışması yaptım. 'Bu yapıyla iliÅŸkileri olmuÅŸtur, parsel parsel Ankara’da yer vermiÅŸtir' dedim. Arsaları verdi, Tayyip Bey'den zılgıt yiyince iptal etmeye kalktı. Parsel parsel dediÄŸim konu paralel yapı için verdiÄŸi arsalar. Mesela Birgün’de çıktı geçenlerde. Kendisi de kabullendi. 'Ben hayırsever insanım, kim benden ne istediyse verdim' diyor. Yapılan iÅŸler hukuka aykırıysa, yargı ne yapacaksa yapar. Bu konuda konuÅŸmama kararı verdim. Bundan sonra kimse bana Gökçek’le ilgili soru sormasın. YolsuzluÄŸun ardına herkes düÅŸebilir. Yargı da biliyordur. Siyasal eleÅŸtiri de yapmayacağım bundan sonra."

"Siyaseten yok etmeyi düÅŸünmüÅŸtüm"

DavutoÄŸlu ile bununla ilgili konuÅŸmalarımız oldu. ‘Gerekeni yapacağım’ dedi. Kendisiyle konuÅŸtu. DavutoÄŸlu ile konuÅŸmuÅŸtum geçenlerde seçim sonuçlarıyla ilgili. Güya benden sonra o gelmiÅŸ. Hiç bu iÅŸle ilgili olduÄŸunu sanmıyorum. Balkonda onu görünce çıkmamışım, o gidince çıkmışım falan. Vallahi balkonda kim vardı diye bakacak durumda deÄŸilim. Böyle bir ÅŸey yok. Aramızdaki ihtilaf bu kadar yakışıksız benzetmelere girmemeli. Ben birilerinin masasında meze olmak istemem. Partimi düÅŸünürüm. Yolsuzluk var diyenlerin gazeteleri, minik kuÅŸları var. Bir yerlere yaranmak için beni kullanan birini siyaseten yok etmeyi düÅŸünmüÅŸtüm. Ama gerek kalmadı. Seçim sonuçları önemli bir göstergedir. Tahlilleri içinde de sebeplerden birisi belediye baÅŸkanı ya da baÅŸkanları olabilir. Belediyelerde olan bitenler, baÅŸkanların performansı da mutlaka dikkate alınmalıdır."

Melih Gökçek-Bülent Arınç kavgası; Gökçek'in Arınç'ı Twitter üzerinden, 'Cemaat' ile iÅŸbirliÄŸiyle suçlayıp istifaya çağırmasıyla baÅŸlamıştı.

"Amentü gibi 5-6 kez konuÅŸması..."

7 Haziran'daki genel seçim sonuçlarını da deÄŸerlendiren Arınç, "BaÅŸkanlık sistemi rafa kalktı mı?" sorusu üzerine, CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan'ın baÅŸkanlık sistemi hakkında "amentü gibi günde 5-6 defa konuÅŸtuÄŸunu" belirterek, ortaya çıkan tablonun mevcut sistemle devam edileceÄŸini gösterdiÄŸini söyledi.

"Biz baÅŸkanlık sistemini her gün defalarca konuÅŸulması, zarurettir, olmazsa olmaz, bunun için de ÅŸu kadar vekil gerekir gibi davranışlara karşı baÅŸkanlık meselesini yeni anayasaya baÄŸlamak suretiyle ortaya koyduk. ÇaÄŸdaÅŸ baÅŸkanlık sisteminin Türkiye’de nasıl uygulanabileceÄŸini yeni bir anayasa ile konuÅŸmak mümkün. BaÅŸkanlık sistemini amentü gibi günde 5-6-7 kez konuÅŸması, biz de bunun yeri anayasadır, yeni anayasada koyacağız dedik. Arada belki bir nüans oldu. Halkımız bu nüansı mutlaka deÄŸerlendirmiÅŸtir. DiÄŸer partilerin de böyle bir niyeti yok. Dilerim yeni hükümet kurulunca bu partiler bir araya gelir, kırmızı çizgilerle deÄŸil samimi, çaÄŸdaÅŸ bir anayasa yapmak için bir araya gelirse olabilir. BaÅŸkanlık sistemi anayasada yer alamayacağına göre mevcut sistemin devam edeceÄŸini söylemek yanlış olmaz."

Arınç seçim kampanyası sırasında muhalefet partilerine yönelik "Haçlı ittifakı" benzetmelerinin de yanlış olduÄŸunu söyledi; "Bu siyasi partiler düÅŸmanımız deÄŸil, rakibimiz. DüÅŸmanlık yaparak oy toplamak mümkün deÄŸil" dedi.

"Poker face dedikleri"

Arınç seçim sonuçlarının ardından BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun parti genel merkezinin balkonunda yaptığı konuÅŸma sırasında "sinirli" göründüÄŸü iddialarını da yanıtladı. 

"O kadar da deÄŸil. 'Poker face' dedikleri bir ÅŸey mi vardır. Ben içimdekini dışarıya yansıtıyorum. Aslında balkona çıkarken de birileri ikaz etti, 'aÄŸabey yüzünüz biraz gülsün' dedi. Çabalamama raÄŸmen böyle bir görüntü vermiÅŸsem içimin dışına aksetmesidir. Ben böyle bir sonuç beklemiyordum, tekrar iktidar olacağız diye bekliyordum. Ä°ktidar olacağız ama milletvekili sayımız HDP'nin girmesi sebebiyle biraz düÅŸecek diyordum. 290 vekil ile hükümet olma imkânı yakalayacağımızı düÅŸünüyordum. Bütün sistem HDP’ye barajı aÅŸtırmak üzerine kurulmuÅŸtu."

"Konuşulması ayıp"

Bülent Arınç, "CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan tekrar partinin baÅŸrına geçer mi?" sorusu üzerine ise, bunların konuÅŸulmasının "ayıp" olacağını söyledi. BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun da baÅŸarılı bir performans sergilediÄŸini belirten Arınç, "Genel BaÅŸkanlığı’nın devam edeceÄŸini düÅŸünüyorum. Ne Sayın CumhurbaÅŸkanı'nın böyle bir niyeti vardır ne de partinin böyle bir ihtiyacı vardır diye düÅŸünürüm" dedi.

"Sarıgül bir deÄŸerdir"

Arınç, CHP'den seçilemeyen eski ÅžiÅŸli belediye baÅŸkanı Mustafa Sarıgül ile ilgili ise, "Kendisi bir deÄŸerdir, parlamentoda olması iyi olurdu" açıklamasını yaptı.

Kaynak: CNN TÜRK