Sosyal Medya

Dünya

İngiltere ile Arjantin arasında yeniden Falkland gerginliği

Brüksel'de düzenlenen AB-CELAC zirvesinde İngiltere Başbakanı Cameron ile Arjantin Dışişleri Bakanı Timerman arasında Falkland Adaları'na ilişkin uyuşmazlık yaşandığı ileri sürüldü



Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron ile Arjantin DışiÅŸleri Bakanı Hector Timerman arasında Falkland Adaları'yla ilgili uyuÅŸmazlık yaÅŸandığı iddia edildi.

AFP'nin Brüksel kaynaklı haberini kullanan Ä°ngiliz Guardian gazetesi, Cameron ile Timerman arasında yaÅŸanan tartışmanın dün ikilinin Brüksel'de katıldığı Avrupa BirliÄŸi (AB) Latin Amerika ve Karayipler TopluluÄŸu (CELAC) Zirvesi sırasında gerçekleÅŸtiÄŸini bildirdi.

Zirve kapsamında düzenlenen bir toplantıda, Timerman'ın iki ülke arasında sık sık tartışmaya sebep olan adalar konusunu açtığını belirten Guardian, isminin açıklanmasını istemeyen Ä°ngiliz bir diplomatın ÅŸu ifadelerine yer verdi:

"Arjantin DışiÅŸleri Bakanı'nın konuyu açması sonrasında BaÅŸbakan Cameron'ın Falkland'ı ve Falkland'ın özerklik hakkını savunduÄŸunu onaylayabilirim."

Haberde, Timerman'ın heyetinde yer alan Arjantinli yetkililerin ise zirve kapsamında düzenlenen bir çalışma toplantısında "olay" yaÅŸandığını doÄŸruladıkları aktarılırken, tartışmaya iliÅŸkin detaylı bir bilgi verilmediÄŸi bildirildi.

Guardian, Arjantin gazetesi La Nacion'da yer alan bir haberde ise, Zirvede Arjantin hükümetinin adalara olan baÄŸlılığının altını çizen Timerman'ın ifadelerinin Cameron tarafından 'tehditkar' olarak algılandığını aktardı.

Falkland Adaları'nda yapılan petrol ve doÄŸalgaz sondaj çalışmaları son dönemde Ä°ngiltere ve Arjantin arasında tartışma ve gerginliÄŸe neden oluyor.

Arjantin ve Ä°ngiltere'nin egemenliÄŸi konusunda uzun yıllardır anlaÅŸmazlık yaÅŸadığı Falkland Adaları'nda, 2013 yılında bağımsızlık referandumu yapılmıştı. Yaklaşık 2 bin 500 kiÅŸinin yaÅŸadığı Falkland Adaları'nda "Ä°ngiltere'nin denizaşırı toprağı olarak kalmak istiyor musunuz" sorusuna halkın yüzde 99,8'i "evet" yanıtını vermiÅŸti.

Arjantin'in Falkland Adaları'na 1982 yılında yaptığı askeri operasyon sırasında 650 Arjantinli, 255 de Ä°ngiliz askeri hayatını kaybetmiÅŸti.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.