Sosyal Medya

Güncel

Mahinur Özdemir ihraç kararına itiraz etti

Belçika'da Ermeni iddialarını soykırım olarak kabul etmediği için partisinden ihraç edilen Mahinur Özdemir itirazda bulundu.



Belçika'da, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını kabul etmediÄŸi için partisinden ihraç edilen Türk asıllı milletvekili Mahinur Özdemir karara itiraz etti.

Demokratik Hümanist Merkez (CDH) partisinin merkez karar yönetim kuruluna itiraz dilekçesi gönderen Özdemir, partinin ilkelerine, tüzük ve yönetmeliklerine aykırı ihraç kararının iptalini istedi.

CDH yönetimi ihraca gerekçe olarak Mahinur Özdemir'in daha önce imzaladığı ve Belçika, Avrupa BirliÄŸi ve uluslararası toplum tarafından tanınan soykırımları kabul ettiÄŸi yönündeki metne aykırı davranmasını gösteriyor. Fakat 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını ne Belçika hükümeti ne Avrupa BirliÄŸi ne de uluslararası mahkemeler tanıyor.

Belçika DışiÅŸleri Bakanı Didier Reynders, parlamentoda 1915 olaylarına iliÅŸkin Nisan ayında yaptığı konuÅŸmada soykırımın BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından 1948 yılında kabul edilmiÅŸ, spesifik anlam taşıyan hukuki bir terim olduÄŸuna iÅŸaret ederek, "Soykırım demek mahkemelerin iÅŸi" ifadelerini kullanmıştı.

Yine Nisan ayında Avrupa Parlamentosu'nda (AP) 1915 olaylarıyla ilgili sembolik karar tasarısı görüÅŸülürken AB Komisyonu adına konuÅŸan BaÅŸkan Yardımcısı Kristalina Georgieva, bazı parlamenterlerin ısrarına raÄŸmen "soykırım" ifadesini kullanmayı reddetmiÅŸ ve 1915 olaylarını "trajedi" olarak nitelendirmiÅŸti.

AP'deki oturumda üye ülkeleri temsilen söz alan AB Dönem BaÅŸkanı Letonya'nın Avrupa iÅŸlerinden sorumlu Devlet Sekreteri Zanda Kalnina-Lukasevic de 1915 olaylarıyla ilgili "trajedi" ifadesini kullanmıştı.

1915 olayları hakkında, bu konuda uluslararası tek yetkili organ olan Birleşmiş Milletler mahkemeleri tarafından da alınmış bir karar bulunmuyor.

Özdemir, itiraz dilekçesinde bu hususlara dikkat çekerek, bu nedenle ihraç edilmesinin gayrımeÅŸru olduÄŸunu ve kendisine, partinin seçilmiÅŸ diÄŸer üyelerinden farklı muamele yapılmasının ayrımcılılık oluÅŸturduÄŸunu belirtti.

Mahinur Özdemir, parti tüzüÄŸüne göre etik komitesinin böyle bir karar alamayacağını ve konunun MKYK'da görüÅŸülmesi gerektiÄŸini ifade etti.

GEREKÇEYÄ° AÇIKLAYAMADI

Belçika'da Fransızca yayın yapan devlet televizyonu RTBF'ye konuk olan CDH Genel BaÅŸkanı Benoit Lutgen ise Özdemir'i "neden hukuka aykırı ÅŸekilde ihraç ettikleri" sorusuna konuyu deÄŸiÅŸtirerek cevap vermekten kaçınırken dönüÅŸ kapısını kapattı.

Lutgen, Özdemir'in parti deÄŸerlerine aykırı hareket ettiÄŸini savunarak, "Geri dönemez" dedi.

Benoit Lutgen, Özdemir'in "parti etik komitesi önünde soykırımı tanımayı reddettiÄŸini ve hala reddetmeye devam ettiÄŸini" belirterek, CDH'de diÄŸer Türk kökenli seçilmiÅŸlere veya diÄŸer milletvekillerine aynı uygulamayı yapmayacaklarını, etik komitesine çağırıp 1915 olaylarıyla ilgili yeni bir metin imzalatmaya çalışmayacaklarını söyledi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.