Sosyal Medya

Makale

Bölünüyorum O Halde Varım!

Ä°nsan dâhil canlılarda biyolojik büyüme, hücrelerin bölünüp çoÄŸalması ile meydana gelir. Yani bir canlının topyekûn nihai olgunlaÅŸmaya eriÅŸebilmesi ancak hücrelerinin bölünebilme yeteneÄŸi ile mümkün olmaktadır. Hücrelerin bölünüp kendi bir benzerini meydana getirebilmesinin ve benzer hücrelerin bir arada ahenkli duruÅŸlarından doku, organ ve sistemlerin oluÅŸmasının temel ÅŸartı; bölünecek hücrelerin belirli bir olgunluÄŸa ulaÅŸmış olmasıdır. Hem mikro planda hem de makro planda bir olgunluÄŸa eriÅŸim söz konusudur.

OlgunluÄŸun temel göstergesi bölünme olmakla birlikte asıl hayati olan; bölünme aÅŸamasını yaşıyor olan hücrelerin nerde duracaklarını da biliyor olmalarıdır. Zira sürekli büyüme bir olgunlaÅŸma göstergesi deÄŸil bir ciddi bir hastalık belirtisidir. DiÄŸer taraftan saÄŸlıklı ve olgun bir hücreyi taklit eden ama hücre olmayan patolojik unsurlara ‘kanser hücresi’ denildiÄŸini de hatırda tutmak gerekiyor.

Toplumsal hayat canlı bir organizma gibidir. Toplum insan tekleri ile meydana gelir. Toplum, insan teklerinin kendi öznel varlıklarını inkâr etmeden ünsiyet temelli bölünmesinden (doÄŸum) yaratılan yeni insan teklerinin ahenkli birliktelikleri (aile, boy, aÅŸiret, köy, kasaba, ÅŸehir, devlet) ile hayat bulur. Toplumsal yaÅŸamda ahenkli bir birliÄŸin tesisi için bölünebilme temel ÅŸarttır. Bölünebilme yeteneÄŸinin, ‘olgunlaÅŸmış olma’ haline iÅŸaret ettiÄŸini zikretmiÅŸtim.

Toplumsal çatışma neden husule gelir?

Hatırda tutmamız gereken kanser hücresini yakın plana almanın vakti gelmiştir.

Kanser hücresi iki ana eylem üzerinden canlı organizmayı ifsad eder. Birincisi; ahenkli bir büyümeyi mümkün kılan bölünebilme yeteneÄŸine eÅŸlik etmesi gereken ve en üst olgunlaÅŸmaya iÅŸaret eden ‘durabilme’ ÅŸuurunu ortadan kaldırır. Böylece doku ve organlar içerisinde sürekli bir büyüme olayı ortaya çıkar. Doku ve organ içinde ama doku ve organ olmayan adına tümör dediÄŸimiz birikimler meydana getirerek asıl doku ve organı teslim alır. Ä°kincisi; hücrelerin bölünerek kendi benzerlerini meydana getirebilme yeteneÄŸine müdahale ederek, ahenkli büyümeyi ortadan kaldırır. Böylece doku ve organlar ve nihayetinde organlardan oluÅŸan sistemler oluÅŸamazlar, geliÅŸemezler.

EÄŸer bir toplumsalda bütün toplumsal rollere müdahale eden, toplumsal yaÅŸamın olaÄŸan ritmini denetlemek, baskılamak, sınırlamak, yönlendirmek isteyen bir irade var ise o toplumsalda kanser hücreleri aktif hale gelmiÅŸ demektir. Toplumsal bedenin ihtiyacı olmayan ÅŸuursuz bölünmeler yaÅŸanıyorsa o bedende de kanser hücreleri aktif haldedir. Åžuursuz bölünme; olgunlaÅŸmadan çoÄŸalmak demektir. Esasında bu durum ‘ölü doÄŸmaktır.’ Ölü doÄŸanlara ne diyebiliriz ki…

Organizmalar kendilerine yönelmiÅŸ tehditlere cevap verirler; eÄŸer ortada bir tehdit algısı var ise. Kanser hücreleri sureti haktan gözükerek olgun hücre taklidi yaptıkları için çoÄŸu zaman organizmalar kendilerine yönelmiÅŸ hayati tehditleri algılayamazlar. Şükürler olsun ki ‘vahiy’ nimeti inananlara ‘sürekli teyakkuz’ halinde olma ayrıcalığını bahÅŸetmiÅŸ. Elhamdülillah.

Bu arada itiraf ediyorum; bu yazım oldukça ‘Platon’vari oldu. Ä°yisi daha bizden birisine atıf yapmak; pek bir ‘Farabi’vari oldu diyeyim. En iyisi daha sıcak ve daha müktesebatımıza uygun olsun; ‘Vahdet içinde Kesret’ arayışı… DoÄŸrusunu Allah bilir. O Alîm ve Hakîmdir.

Selam ve dua ile

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.