Sosyal Medya

Makale

ABD ve İsrail'in Kürt Aşkı

Kuzey Suriye'de adı konulmamış bir Türkiye - ABD/NATO Savaşı var.

ABD ve Avrupalı müttefikleri Suriye’nin kuzeyinde, doÄŸudan batıya boydan boya bir Kürt Koridoru oluÅŸturmak istiyorlar.

Oluşturulacak bu alanda özerk bir Kürt yönetimi (Kürt Devleti değil) kurmak istiyorlar.

Suriye iç savaşı başladığı ilk günden beri ABD ve Batılı müttefikleri (yani NATO)buradaki Kürtleri organize ediyor, silahlandırıp askeri eğitim veriyor.

Yapılmak istenenin somut hali Kuzey Irak’ta mevcut.

Akla ÅŸu soru geliyor:

ABD’nin bu Kürt aÅŸkı nereden geliyor?

Aslında ABD’nin deÄŸil Kürtler, kendinden baÅŸka hiç kimse umurunda deÄŸil; amacı Kürtleri kullanmak.

Niçin başkası değil de illa Kürtler?

Çünkü Kürtler OrtadoÄŸu’nun ortasında yer alıp Türkiye, Ä°ran, Irak ve Suriye’de nüfusun ciddi bir kısmını oluÅŸturuyorlar.

Ve bu ülkelerin hepsinde de mevcut rejim ile Kürtler arasında (en hafif tabirle) bir kopukluk var. Kürtlere genelde üvey evlat muamelesi reva görüldü.

Geçen yüzyılda OrtadoÄŸu ülkelerinde yükselen milliyetçilik rüzgârı, Kürtleri mevcut milli yapılara entegre olmaya zorladı.

Kürt nüfus barındıran ülkeler, kimi zaman politik, kimi zaman kültürel kimi zaman da silah zoruyla zoraki milliyetçilik potasında eritmeye çalıştılar.

Fakat Kürtlerin kendi gelenek, görenek ve dillerine olan sıkı baÄŸları sayelerinde bunda pek baÅŸarılı olamadılar. Ama yaklaşık 80 yıldır Kürtlerle mevcut resmi rejimler (halklarla deÄŸil) arasında hep bir çatışma/sancı yaÅŸanageldi.

Kürtler işin rejimsel boyutunun farkındalar ama din kardeşi gördükleri Türk, Arap ve Fars halkından bu kardeşliği/desteği yeterince göremediği için kırgınlar.

Kürtler; Türk, Arap ve Fars milletlerinin ballandıra ballandıra anlattığı “Milliyetçilik” ÅŸerbetinden her içmek isteyiÅŸinde baÅŸlarına tokmak yediler.

Sonuçta; yaşadığı coğrafyada rejimle kavgalı, diğer Müslüman kardeşine küs bir Kürt topluluğu oluştu.

Ä°ÅŸte ABD (ve arka planda Ä°srail) Kürtlerin bu dışlanmışlığından ve küskünlüğünden faydalanmak istiyor.

Özerkliğini ilan etmiş bölgesel bir Kürt yönetimine, (yılların getirdiği yanlış refleksle) Türkiye, İran, Irak ve Suriye devletleri karşı olacak.

Etrafındaki ülkelerin (Türkiye, Ä°ran, ırak ve Suriye) tehdidi altındaki Kürt yönetimi, kendini güvene almak için ABD ve Ä°srail’in kucağına oturacak.

ABD ve İsrailli askeri, istihbarati ve ekonomik birimlere kapılarını sonuna kadar açacak.

Türkiye, Ä°ran, Irak ve Suriye bu yönetimi tehdit ettiÄŸi oranda bunlar ABD ve Ä°srail’in kucağına o oranda sığınacaklar.

Sonuçta ABD ve Ä°srail OrtadoÄŸu’nun kalbinde her tarafa ulaÅŸabileceÄŸi/etki edebileceÄŸi bu topraklarda güven içinde ve yerel bedava (Kürt) askerlerle OrtadoÄŸu’yu kontrol edecek.

Ayrıca Türkiye, Ä°ran, Irak ve Suriye’nin kurulan bu özerk yönetimle ve içindeki Kürt nüfusla sürekli çatışma halinde olması büyük ihtimal.

Özetle; Kürtlerle uÄŸraÅŸan Türk, Arap ve Fars milletlerinin OrtadoÄŸu’daki ABD ve Ä°srail varlığına/çıkarına itiraz edecek gücü/dikkati olmayacak.

ABD ve Ä°srail’in Kürt aÅŸkının arkasında yatan gerçek budur.

Türkiye’nin bugün Kuzey Suriye’deki varlığının nedeni bu oluÅŸumun önünü kesmektir. Bence de doÄŸru ve cesur bir karar.  Ama Türkiye, Ä°ran, Irak ve Suriye Kürtlerle barışmadığı sürece bugünü kurtarabilir ama yarının garantisi olmaz.

Bu ülkeler yıllardır yanlış Kürt politikalarının sancılarını çekiyorlar ama kimse ders alıp doÄŸrusunu yapmıyor.

 ABD ve Ä°srail’e yanaÅŸan Kürtlerin gittiÄŸi yol elbette yol deÄŸil. ABD ve Ä°srail’in elinde birer piyondan öte bir ÅŸey deÄŸiller. Ama bunlara kızmadan önce bu Kürtleri ABD ve Ä°srail’in kucağına iten biz Müslüman kardeÅŸlerine kızmak lazım.

Türkiye, Ä°ran, Irak ve Suriye samimiyetle Kürtlerin kalbini kazanacak adımlar atarlarsa ABD ve Ä°srail’in OrtadoÄŸu’da tutunacağı bir dalı olmaz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.