Sosyal Medya

Makale

Avrupa Birliği'nin artık bir anlamı kaldı mı?

Temel hak ve özgürlükler mücadelesi insanlık tarihi kadar eskidir. Batılı devletler temel hak ve özgürlüklerin sözünü etmiştir ama uygulamada örnek olamamıştır.

Batının insan hakları karnesi öyle zannedildiÄŸi gibi temiz deÄŸildir. Yunanlı Gergorun bana yazdığı mektupta belirttiÄŸi gibi ‘’ Avrupa BirliÄŸinde deÄŸerler temelinde bir birlik yoktur çıkarlar temelinde birlik vardır.’’(28-03-2017 Düşünce Mektebi)

Alman hükümeti, sadece bir duyuma dayanarak üniversite öğrencisi olan Afganlı bir genci yaka paça sınır dışı ettiğinde buna tepki gösteren Batılı hiçbir devlet gördük mü?

Özel bir hukuk ihdas ederek aylarca haksız yere Ramazan Tarık’ı zindana atan Fransız devletini eleÅŸtiren Batılı hiçbir devlet gördük mü?

Sömürgecileri eleÅŸtirdiÄŸi için mastırını tamamlamak için Londra’ya giden Muhammed Ä°brahim’e hiçbir geçerli sebep göstermeden vizesini iptal edip Kano’ya geri gönderen Ä°ngilizleri eleÅŸtiren hiçbir Batılı devlet gördük mü?

Filistin topraklarını iÅŸgal edip her gün yeni katliamlara imza atan Ä°srail’e karşı ciddi bir tavır alan Batılı bir devlet gördük mü?

Türkiye’de seçilmiÅŸ cumhurbaÅŸkanına darbe yapmaya kalkan, sivil halkın üzerine ateÅŸ edip yüzlercesini ÅŸehit eden, binlercesini yaralayan Fetocuları barındıran Avrupa ve Amerika BirleÅŸik devletleri deÄŸil midir?

Batılı devletlerin bu hak ihlallerine en son Ä°sviçre’nin Cenevre kantonunda başörtülü kadınların resmi dairelerde çalışmasını yasaklayan referandum kararı eklenmiÅŸ oldu.  YaÅŸamak nasıl bir hak ise, yaÅŸamını inanç ve düşünceyle anlamlı hale getirip ona uygun yaÅŸamakta temel bir haktır. Temel hakların referandumun konusu olmayacağını diyen bir tane Avrupalı devlet gördük mü?

Hayır, görmedik ve göremeyeceÄŸiz de. Çünkü insan haklarını savunabilmek için önce ‘hak’ üzere olmayı ve insanı insan olarak görmeyi gerektirir. Ä°nsanı tüketimin nesnesi gören, kendi çıkarları için baÅŸka insanların hakkını gasp eden bir anlayış insan haklarını savunabilir mi?

Haksızlık yapmamak için Batı dünyasında da temel hak ve özgürlükleri gerçek mana da savunan insanların olduğunu da belirtmeliyim. Bizim eleştirdiğimiz temel hak ve özgürlükleri diline dolayıp her türlü haksızlığı ve hukuksuzluğu yapan sömürgeci anlayışadır.

Ä°nanmak ve inancına uygun yaÅŸamayı laiklik adına yasaklayan Ä°sviçre’nin bu kararı Avrupa’yı artık bir cazibe merkezi yapmaktan uzaklaÅŸtıracaktır. Avrupa’yı cazip gösteren özgürlükçü söylemiydi. Ama bugün öyle anlaşılıyor ki, Batı’nın özgürlükçü söylemi pratiÄŸi olmayan sadece bir söylemden ibaretmiÅŸ. GeçmiÅŸte Avrupa’da din adına baskı yapılıyordu bugün ise laiklik adına baskı yapılıyorsa, baskı sadece biçim deÄŸiÅŸtirmiÅŸtir.

Bu ÅŸartlar altında Türkiye’nin Avrupa BirliÄŸine girmeye çalışmasının sorgulanması gerektiÄŸini düşünüyorum. Çünkü hak, kavramı hem ahlakın hem de hukukun temelini oluÅŸturur. Dolaysıyla hakkı referans almayan bir anlayıştan ne hukuk ne de ahlak beklemek doÄŸrudur. Bizim kendi medeniyet köklerimizde insan onurunu korumayı temel alan güçlü referanslarımız mevcuttur.

Hakkı yok sayan insanı tüketimin nesnesi gören Avrupa’dan temel insan haklarını beklemek saflık olur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.