Sosyal Medya

Makale

İsrailli diplomatın zihnimize düşürdüğü sorular?

Bölgemizde dengelerin hızla değiştiği, coğrafyamızın belirsiz bir ortama doğru sürüklendiği son yıllarda, ülkemizin geleceği ve güvenliği için doğru değerlendirmelere ve bu değerlendirmelere uygun tavırlar geliştirmeye ihtiyacımız var.

Ülkemizin karşı karşıya kaldığı tehlikeleri önceden tahmin edebilmek ve ona göre tedbirler geliştirmek, ufuk ötesini görebilmeyi zorunlu kılmaktadır.

Bu çerçevede geliÅŸmelere baktığımızda; Ä°srail’in Yunanistan ile beraber DoÄŸu Akdeniz’de bulunan doÄŸal gazı, iÅŸletme planlarında Türkiye’yi denklem dışında tutmaya çalıştığı görülmektedir. Bunun için Batı’da yoÄŸun lobi faaliyetleri yürütmektedir. BaÅŸlangıçta bu ikili Mısır’ı da toplantılarına çağırıyorlardı. Ancak, takip ettiÄŸim kadarıyla son iki toplantıların biri Atina’da diÄŸeri Washington’da yapıldı ve bu her iki toplantıda da Mısır’ı çağırmadılar. Mısır’ın bu toplantılara çaÄŸrılmaması dikkat çekicidir.

Burada dikkat çekici baÅŸka bir konuda, Ä°srail, Rusya iliÅŸkileridir. Çünkü görünürde Esat rejiminin hamisi olan Rusya, Ä°srail’in Suriye’ye yaptığı yüzlerce saldırıdan sonra, Ä°srail’e ciddi bir tepki göstermemesi, DoÄŸu Akdeniz’de ki enerji paylaşımında ‘’Rusya’yla nasıl bir paylaşım var?’’ sorusunu akıllara getiriyor.

Ä°srail’in, Filistin’de terör estirerek tüm dünyanın dikkatini Kudüs tartışmalarına çevirmesi, DoÄŸu Akdeniz’de ki enerji paylaşımları için yürüttüğü faaliyetleri gizlemeyi amaçladığını düşünüyorum.

Çünkü görünürde Ä°srail’in en çok uÄŸraÅŸtığı konu Kudüs sorunu olduÄŸu halde, ama diplomatik çabaları DoÄŸu Akdeniz’de ki doÄŸalgaz konusunda yoÄŸunlaÅŸmaktadır.

Ä°srail, amaçlarına ulaÅŸmak için dünyada yoÄŸun diplomasi faaliyetleri yürütüyor. Çünkü diplomasi olmadan uluslararası iliÅŸkilerin iÅŸleyiÅŸ ve dinamikleri önemli ölçüde eksik kalacağını iyi biliyor. Geçen hafta Cuma günü Georgia eyaletinin baÅŸkenti Atlanta’da ‘’Ä°slam dünyasında Åžii tehlikesi’’ adı altında bir panel düzenlendi. Bu panele katılan Amerikalı bir dostumun aktardığı bilgilere göre, panelin finansörlüğünü BirleÅŸik Arap EmirliÄŸi üstlenmiÅŸ. Ä°lginç olan panele konuÅŸmacı olarak katılanlardan biri Ä°srailli eski bir diplomatmış.

Özellikle Ä°srailli diplomatın neler söylediÄŸini sordum, dostumun aktardığı notlara göre; OrtadoÄŸu’nun iki tehlikeyle karşı karşıya olduÄŸunu söylemiÅŸ. Birincisi; Ä°ran rejimidir demiÅŸ ‘’Ä°ran rejimi durdurulmazsa, bunun hem Sünni Araplar için hem de tüm dünya için tehdit olacağını’’ söylemiÅŸ.Ä°kinci tehlikenin de ErdoÄŸan olduÄŸunu söylemiÅŸ.‘’ErdoÄŸan’ın Osmanlı hayalleri gördüğünü bunun hem Ä°srail hem de Araplar için çok tehlikeli olduÄŸunu’’ söylemiÅŸ.

Burada Ä°srailli diplomatın açıklamalarından iki sonuç çıkıyor. Birincisi; Ä°srail OrtadoÄŸu’da kendisine engel olarak Ä°ran ve ErdoÄŸan’ı görüyor. Ä°kincisi; Ä°slam dünyasında var olan Åžii, Sünni bölünmüşlüğün devam etmesini istiyor.

Ancak İsrailli diplomatın açıklamaları, zihnimizde bazı sorular oluşturuyor. İsrail, İran rejimini durdurmak için hangi planları yapıyor?

Diplomat, Ä°ran rejimini kendileri için tehlikeli bulurken neden Türkiye’de sadece ErdoÄŸan’ı tehlikeli buluyor?

Ä°srail, Türkiye’de ErdoÄŸan’ın dışında hangi liderin müttefikliÄŸiyle hem Kudüs hem de doÄŸal gaz konusunda hayal ettiklerine ulaÅŸmayı düşünüyor?

Türkiye 24 Haziran’da CumhurbaÅŸkanlığı ve Parlamento seçimlerine doÄŸru giderken Ä°srailli diplomatın ErdoÄŸan hakkındaki açıklamaları ne anlama geliyor?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.