Sosyal Medya

Makale

Dini nikâh ne demektir?

Sorunun cevabı olacak yazıma başlamadan bugün okuduğum bir haberi özetleyecek ve bir hatırayı nakledeceğim:

“Rus parlamentosunun alt kanadı Duma milletvekillerinden Vladimir Sısoyev medeni kanunda kilise nikahının devlet tarafından tanınmasına imkan veren bir deÄŸiÅŸlik teklifi hazırladığını açıkladı. Teklifin yasalaÅŸması durumunda kilise nikâhı, yeni evlilere resmi nikâhla aynı hakları verecek. Sısyoyev, teklifi Rusya’da çok sayıda inançlı insan olması ve bunların büyük bölümünün Ortodoksluk mezhebine mensup olmasıyla gerekçelendirdi…”

Ermeni mezalimi yüzünden Erzurum’dan Çorum’a göçmek mecburiyetinde kalan dedemi göremedim, merhum babam göç sırasında on beÅŸ yaÅŸlarında  imiÅŸ, bize devamlı “Rusların asaletinden, savaşı askerle yaptığından, halkın malına, canına, namusuna dokunmadığından” bahseder, Ermeniler’den ise yaptıkları ihanetler, zulümler ve insanlık dışı filleri sebebiyle nefret ederdi.

Bu Rus milleti insan tabiatıyla uyuÅŸmayan bir sistemi denedi, bu deney büyük bedellere mal oldu, ÅŸimdi ise adım adım demokrasiye doÄŸru ilerliyor ve normalleÅŸmek istiyor. Yukarıdaki haber de bu yolculuÄŸun bir örneÄŸi, benim merak ettiÄŸim husus ise Rusya’daki muhalefetin tavrı, acaba bizimkilere benziyor mu; takip edip göreceÄŸiz.

Ä°slam dini “itikad, ibadet, muâmelat ve ahlaktan” oluÅŸuyor. Muâmelât dediÄŸimiz çerçevenin içine “siyaset, hukuk, ekonomi, sosyal düzen…” giriyor. Ä°slam’ın öğretici ve baÄŸlayıcı kaynakları bütün bu alanlara ait açıklamalar getirmiÅŸtir. Bu açıklamaların bir kısmı “farz ve haram” ÅŸeklinde kesin olarak baÄŸlayıcı, bir kısmı “sünnet- mekruh” olarak yumuÅŸak baÄŸlayıcı, bir kısmı ise “mübah” diye ifade edilen serbest  bırakma mahiyetindedir.

Konumuz olan nikah ve boÅŸanma ile ilgili pek çok âyet ve hadis vardır. Ä°slam hukuk alimleri bu naslara dayanarak “Ä°slam aile hukukunu” telif etmiÅŸler, kanunlaÅŸtırma döneminde ise bu kaynaklardan istifade eden yasama organları “aile kanunları” çıkarmışlardır. Bugün kısmen sekülerleÅŸmiÅŸ olanları dahil Ä°slam ülkelerinin çoÄŸunda aile kanunu Ä°slam’ın baÄŸlayıcı emir ve yasaklarına göre hazırlanmıştır ve uygulanmaktadır.

Yukarıdaki açıklamamıza göre Müslümanın hayatında “dînî” olmayan hiçbir kural yoktur. Yaptıklarımızın tamamı “farz, vacib, sünnet, mübah” olarak; terk ettiklerimizin tamamı da “haram ve mekruh” olarak dine dayanır, dînîdir.

Batı’da (mesela Hristiyanlıkta) kiliselerde kıyılan “dînî nikah”, din adamı olmayan memurların kıydıkları resmi nikahtan farklıdır; bu nikah kutsaldır, kilisede kıyılır ve ancak din adamı kıyar.

Ä°ÅŸte bu manada Ä°slam’da “dînî nikah” yoktur. Müslüman diÄŸer iÅŸ ve iÅŸlemlerini nasıl dinin talimatına göre yapıyorsa, nikahını, boÅŸamasını, iddetini (bekleme süresini), evlenme manilerini, akdin ÅŸartlarını… da yine Ä°slam’ın talimatına göre yapacaktır. Laik bir sistemde mesela faizli akit sahihtir, Ä°slam hukukunda ise sahih deÄŸildir, ayrıca haramdır. Laik sistemde nikah akdine yalnızca kadınlar ÅŸahid olabilirler, Ä°slam hukukunda kadınların yanında bir erkek ÅŸahid bulunacaktır. Laik sistemlerde nikah akdinin tarafları erkek ve kadının kendileri olurlar. Ä°slam hukukunda (bazı mezheplerde) kadın nikah akdinde irade beyanında bulunamaz, bunu velisi yapar. BoÅŸanmış veya kocası ölmüş bir kadının yeniden evlenebilmesi için beklemesi gereken süreler iki hukuk arasında farklıdır. Ä°ÅŸte bu ve diÄŸer farklılıklar sebebiyle Müslüman bir çift nikah kıymak istediklerinde nikah akdinin Ä°slam’a göre sahih olmasına dikkat etmek durumundadırlar.

Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verildiğinde müftü İslam hukukunu da bileceği için yapacağı akdin, ülke kanunlarına uygunluğu yanında İslam hukukuna da uygunluğunu sağlayacaktır.

Ä°stemeyen vatandaÅŸlar müftülüğe gelmezler, böylece onlara “Ä°slam hukukuna göre de uygunluk saÄŸlanmaz”; yani kimseye Ä°slam hukuku dayatılmış olmaz.

İstemeyene İslam hukukunun dayatılmaması, isteyene de inancına uygun nikah akdi yapılması din ve vicdan hürriyetinin tabii bir sonucudur.

kaynak: Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.