Sosyal Medya

Makale

En Güzel Kelâm Selâm

Allah’ın en büyük âyetlerinden birisi olan insana esenlik, güven ve barış dileÄŸi olan selâm, bir farkına varış ve farkettirmektir. Gördüğü her ÅŸeye olumlu bakarak sıcak bir ilgi duyup onunla muhabbet açma talebidir. Ä°lgi duyduklarımıza dua ederek iyilik ve güven dileÄŸimizi açıkça bildirmektir.

 

KeÅŸke insanlık selâmla gerçekleÅŸen projeksiyonlarla ne çok zenginleÅŸtiÄŸimizin farkına varmış olsa. Çünkü selâm diÄŸer varlıklara köprü atarak baÄŸ kurup diyalog teklifinde bulunmaktır. Buna özellikle bütün canlıların ihtiyacının olduÄŸunu her akıl sahibi teslim eder. Aynı zamanda selâm, iyilik ve erdem atmosferine giriÅŸin en güvenli kapısıdır. Kutlu Nebî'nin (s.a.v) “Selâmı aranızda yayınız” sözü bu kapıyı sürekli tıklatmanın gerekliliÄŸini fısıldamıyor mu? Elbette bu kutlu söz güzel iklime bir yönlendirme ve iÅŸaret fiÅŸeÄŸidir. Belki de kendi içimizde bir huzur ateÅŸinin tutuÅŸmasını saÄŸlayan bir çaba olsa gerek. Bu çabayı sadece söz deÄŸil, jest ve mimiklerle, iÅŸaret, reverans ve tebessümle pekiÅŸtirecek o esenlik denizinde daha çok ıslanmış oluruz. Bazen parmak uçlarımızı dudaklarımıza götürerek muhataba senin yâdında dillerimde diyerek selâmın bereketini artırırız. Bundan da öte belki abartılı gelebilir ama elimizi kalbimize ve alnımıza da götürerek, kalbimdesin ve başımın üzerinde de yerin var deriz. Bütün bu naif ve nazik ritüeller, söz ve davranışlar etrafımızda ılık meltem rüzgarları estirir ve hoÅŸ rayihalar yayar.

 

Günümüzde zamanın ruhu bireysel yaşamayı öğütlüyor ve öngörüyor. Bireyselleşme ise tüm toplumsal bağları aşındırıp koparıyor. Böylece toplumsal denetim pörsüyüp yıkılıyor. Arkasından ahlâki çöküşler ve sınırsızlık sökün edip geliyor. Beni ilgilendirmez, neme lazım, bana ne ve bana dokunmayan yılan bin yaşasın anlayışı o zehirli yılanın hepimizin yuvasına girmesine neden oluyor. Halbuki selâm çok güzel bir eylem ve bir amel-i salihtir. İşte bu güzel eylemi fıtratımızın en doyurucu, mutluluk verici ve güven aşılayan manevî bir gıdası olarak görmek gerekir. Çağımızın bu bireysellik hastalığı toplumsal bağları, esenlik ve güven kapılarını harap ettiği için çevremize karşı ilgisizlik ve kayıtsızlık, mutsuzluklarımızı artırır oldu. Tek başına denetimsiz yaşama arzusu bir süre sonra kopukluğu, sapkınlığı ve günah selinde boğulmayı beraberinde getirdi.

 

Bunca tuÄŸyana, tufana, kaosa ve grup asabiyeti çılgınlığına raÄŸmen selâm, bu tutuÅŸturulan yakıcı ateÅŸlerin sönmesine katkı verebilir. Etrafımıza tenezzül ederek müstaÄŸni yaÅŸama hastalığından kurtulabilmenin ilk basamağı selâmdan baÅŸka ne olabilir? KeÅŸke diriliÅŸ öykümüzün baÅŸlayacağı güvenlik zeminlerinden birisinin de selâm olduÄŸunu idrak edebilsek. Çünkü aslında biz Adem iken, vahiy gıdasıyla adam olduk. BeÅŸerdik, Rabbimizin nefesiyle insan olduk. Hatalar yapıp, kusurlar iÅŸleyip piÅŸman olduk. Tevhîd lokmasıyla lokman olduk. Hakk’a yüzümüzü dönerek derman bulduk.

 

O halde tekrar cennette Rabbimizin selâmına muhatap olma  dileÄŸiyle...

Evrendeki bütün varlıklara selâm olsun. Dostlara, kardeşlere, velhasıl herkese selâm olsun.

 

Selâm, esselâm, vesselâm.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.