Sosyal Medya

Makale

Biat ve Kula Kul Olma Ãœzerine

Çarpık bir “Biat Kültürümüz” var.

Ä°slam’da “Biat” vardır ama bizdeki gibi deÄŸil. Yani ÅŸartsız, sonuna kadar bir biat yoktur.

Birçok sahabe rivayetine bakarsanız:

Allah’a ÅŸirk koÅŸmamak, hırsızlık yapmamak, çocukları diri diri gömmemek, zina yapmamak, kınayıcının kınamasından korkmamak vs üzere biat ettik…” gibi ifadeler görürsünüz.

Yani biat edilenle biat eden arasında bir sözlü antlaşma vardır. Nereye kadar ve hangi şartlarda tabii olunacağı önceden belirtilir.

 “Falanca hoca efendiye/ÅŸeyhe/lidere biat et!”

Ne üzere, nereye kadar..?

“Her ne derse, itirazsız kabul et, ölünceye kadar…”

Sorgusuz sualsiz her ÅŸeye körü körüne tabi olmak; bunun adı biat deÄŸil, düpedüz kul olmaktır ki bu ÅŸekilde bir biat ancak Allah’a yapılır.

Hutbede, “Dinleyin ve itaat edin!” diyen Halifeye;

Ãœstündeki cübbe için kullandığın fazla kumaşın izahını yapmadığın müddetçe itaat etmeyiz…” diyen sahabenin duruÅŸu çok anlamlıdır.

Bugün biat ettiÄŸi ÅŸeyhe veya hoca efendiye “altındaki Mercedes’in, oturduÄŸun villanın izahını yapmadan itaat etmiyorum” diyecek kaç yiÄŸit var acaba?

Maalesef büyük bir çoğunluğumuz ifrat ve tefrit arasında bir yol tutturmuş gidiyor. Kimimiz hiç kimseyi takmazken kimimiz de kulluk derecesine varan bir itaat içerisinde.

Bugün, hiç kimseyi takmayan, kendi kafasına göre bir yol tutturmuş giden ciddi bir kitle var.

Ä°slam’da ferdi duruÅŸ vardır ama tercih edilen/öğütlenen hep toplu duruÅŸ olmuÅŸtur.

Üç kiÅŸi bir araya geldiÄŸinizde birinizi imam seçin” diyen bir dinde başıboÅŸluk/keyfilik yoktur. Haliyle, Müslüman bir toplulukta mutlaka bir yönetici vardır ve bu yöneticiye itaat vardır.

Özetle; cem/cemaat olmak lazım, cem olurken seçilen lidere biat ÅŸart. Ama bu biat, ne akılsız bir itaat ne de başıboÅŸ keyfi duruÅŸ olmamalı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.