Sosyal Medya

Makale

Leylekler Göçe Hazırlanıyor

      Küçük kızım, leyleklerin beraberce büyük bir intizam içinde gökyüzündeki raksını gösterinceye kadar uzun zamandır kafamı yeden kaldırmadığımı anladım. Yönlendirilen  sanallıkların  içine kısılıp kalmamın en açık göstergelerinden biri de buydu. Hüzünlendim.

      Evet leylekler göçe hazırlanıyorlardı. Düzgün daireler etrafında dönerken toplaşıyorlar sanki bir daha bazılarımızı görememe ihtimaline karşı zihinlerine bize ait tüm detayları nakÅŸediyorlardı. Gidiyorlardı. Zamanı gelmiÅŸti. Olup biteni ardında bırakarak gitmek zorundaydılar. Emir büyük yerden gelmiÅŸti. Göçmek onların kaderi olarak yazılmıştı. Onlar Allah’ın emirlerine uygun davranmanın dışında bir yol aramıyorlardı. Göç yolu ve zamanı belliydi. Önderlik edenlerin ardında saf tutarak yola çıkmanın mevsimi gelmiÅŸti.

       Leyleklerin ataları yüzyıllardır bu coÄŸrafyada söylenilen nice büyük sözlere ÅŸahit olmuÅŸlardı. Sümerler, Lidyalılar, Frigyalılarlar, Hititler bu toprakların ilelebet kendilerine payidar kılındığını sanıyorlardı. Hayat biçimleri, kıyafetler, diller deÄŸiÅŸmiÅŸti ama iddialar hep aynıydı. Ä°slam coÄŸrafyasının üzerinden uçarlarken Ä°ngilizlerin çizdiÄŸi sınırlar da görünmez oluyordu. Mesele bu coÄŸrafyanın tarihine geniÅŸ açıdan bakmaksa bunu bir de leyleklere sormalıydık. Belki de bazı uyarılarda bulunmak istiyorlardı ama çoÄŸu kimse onların   ‘lak lak’ eden lisanı anlamak yerine sanal ortamlarda laklak etmeyi marifet sayıyordu.

      Evet kalıcı bir yurtları yoktu. Bir aÄŸacın altında gölgelenmek kadar kısa olmasa da yurt tuttukları yerle baÄŸlantıları mevsimlerle sınırlıydı. Bu alemde kalıcı olamamanın ÅŸahitleri olan leyleklerin gidiÅŸinin eksikliÄŸini hissedemeyenlerin tevhid hakkındaki sözleri ne kadar etkili olabilirdi ki?  Sıkı sıkıya dünya hayatına yapışmış olanın göç eden leyleklerin lak lak seslerine deÄŸil de deÄŸiÅŸik medyatik laklaklara kulak kesilmesi kaçınılmaz olandı.

      Eskiden mevsimleri takvimle, saatle deÄŸil de gökyüzüne bakarak anlayanlar, leyleklerin gelmesinden heyecan duyarlar, onların yuva yapmasına yardım ederdi. Halbuki ÅŸimdilerde ensar olmanın ÅŸerefini dillendirenlere Suriyeli kardeÅŸleriyle birlikte yaÅŸamak zül geliyor. Bu acınası haldeyken leyleklerin bizi terk ediyor oluÅŸu birilerin umurunda olabilir mi?

        Ä°nsanın dışında tüm canlıların bir düzen içinde hayat sürdüklerini izlemeyi ve tefekkür etmeyi bırakanlar, bozguncu ve kan dökücü insanın çıkardığı fesatlarla ilgilenmekten Allah’a olan güvenlerini yitiriyorlar. Ama bu gerçeÄŸi kendilerine bile itiraf edemiyorlar. Her ÅŸeyi bir düzen içinde var edip insana emanet edenin doÄŸru yolunu terk edip, gavurların can çekiÅŸen sistemlerini suni teneffüsle diriltmenin sahte mutluluÄŸu uÄŸrunda şölenler kuruyorlar.

        Her ÅŸeyin hakkımızda ÅŸahitlik edeceÄŸi o dehÅŸeti günde bizi yukarıdan izleyen leyleklerin ne diyeceÄŸini merak edenimiz var mı? Ne de olsa olaÄŸan halimize de olaÄŸan üstü halimize de aynı mevsimde ÅŸahitlik ettiler. Acaba gittikleri yerlerde hakkımızda ne söyleyecekler. Zira biz ne olduÄŸumuzla ilgilenmeyip yabancı diyarlarda hakkımızda söylenenlere daha çok kulak kabartırız. Gittiklerini sezip lisanlarına vakıf olabilseydik, leyleklere hakkımızda ne söylemelerini tembihlerdik?

       Atalar nur içinde yatalar leyleklere o kutsal toprakların üzerinden geçtikleri için ‘Hacı’ derlerdi. Onun için geliÅŸlerinde hacılar gibi karşılar hürmet gösterirlerdi. Halbuki hac mevsimine girdiÄŸimiz ÅŸu günlerde, kura ile belirlenmiÅŸ, inanç turizminin bir parçası kılınan variyet sahiplerinin eski günahlardan kurtulma ameliyesine hac deniyor. Hacdan gelenlerin atalarını anmaktan daha yüksek bir sesle Allah’ı anmalarının döndüklerinde ülkemize etkisi sınırlı kalmakta. Herkes kaldığı yerden bu keÅŸmekeÅŸin içine bu kadar kolay  dahil olmasının  sebebi  ise elinden alınamaz hacı unvanın verdiÄŸi sahte huzur olmalı....

         GeliÅŸinize ÅŸahit olamamanın piÅŸmanlığı içindeyim. Hep beraber çıkardığınız lak lak adlı zikri duymayışımın nedeni sanal laklakların gürültü kirliÄŸindendir. Selametle gidin. GittiÄŸiniz yerdeki iyi, merhametli, adil, sevgi dolu, kanaatkar, paylaÅŸmayı seven, mazlumlar için mücadele etmeyi görev bilen insanlara bizden selam edin…

                                                                                                             Åževket Hüner/ 31.08.2016

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.