Sosyal Medya

Makale

Anlam Yitimi

Şeyler bazen anlamını yitirir.

Çok ÅŸey olmuÅŸtur ama bardağı taşıran son damlada olmakta olanın farkına varırız. Daha doÄŸrusu o kendisini aÅŸikâr eder. Bardak taÅŸmıştır. Bu fark ediÅŸ ya da ÅŸeyin kendisini aÅŸikâr ediÅŸi ile birlikte ÅŸeyler anlamını yitirir. Dolmakta olan bardağın taÅŸabileceÄŸini, olmakta olanın fitnelere gebe olacağını anlayamamanın acizliÄŸi deÄŸildir bu anlam yitiminin nedeni.

Anlam yitimi; çok ÅŸeyler olduÄŸunda bu çok ÅŸeylerin aktığı yatağın bir istiap haddinin olabileceÄŸini bilmekle beraber, taÅŸkın yapacak son damlayı bile isteye, göz göre göre beklemek daha kötüsü bu son damlanın düÅŸmesini istemek gibi politik bir angajmana kitlesel olarak teslim olunmanın getirmiÅŸ olduÄŸu garabete yenik düÅŸmektir.

Suruç’ta canlı bomba marifetiyle bir katliam gerçekleÅŸtirildi.

Ä°slam Dünyasında artık kanıksanmış, gündelik olarak yaÅŸanan katliamlardan…

Türkiye böylesi bir olayı defalarca yaÅŸadı. Suruç katliamının bardağı taşıran son damla oluÅŸu, sonucu itibariyle ölü ve yaralı sayısının yüksek oluÅŸu deÄŸil. Bir kiÅŸinin ölümü ile bin kiÅŸinin ölümü aynı acıyı bırakır yüreklere.

Bardağı taşıran son damla; Suruç katliamının hemen akabinde ortaya çıkan politik tutumlar. Katliamın nasıl ve niçin gerçekleÅŸtiÄŸini anlamak, aydınlatmak güvenlik birimlerinin ve kriminal uzmanlığın marifeti ile iÅŸleyecek bir süreç. Fakat Türkiye’deki politik ayrışımın tarafları ve taraftarları olayın daha ilk dakikasında kendilerince hükmü verdiler, kendilerince failleri aÅŸikâr eylediler.

HDP DEAÅž’ı iÅŸaret etti. HDP DEAÅž’ı iÅŸaret ederken DEAÅž’ı uluslararası bir tehdit unsuru olarak deÄŸil de, Akparti Hükümetinin DEAÅž ile olan baÄŸ ve baÄŸlantı iddialarını öne alarak iç politikaya matuf söylemlerde bulundu. Hükümet ile DEAÅž’ı adeta eÅŸitleyerek önemli bir algı operasyonu yaptı. Mensuplarına ve diÄŸer muhalif unsurlara kendilerini korumak için gerekli önlemleri almaları yönündeki çaÄŸrısı, bu eÅŸitlemenin ve politik ayrışmanın zirvesidir.

HDP’nin böylesi bir politik manevra yapması kendi hedefleri baÄŸlamında doÄŸaldır. DoÄŸal olmayan; Türkiye’deki politik ayrışmanın böylesi yüksek ve elle tutulur bir hale dönüÅŸtürülmesidir. Ä°stisnasız bütün politik aktörlerin elbirliÄŸi ile meydana getirmiÅŸ oldukları politik ayrışma kitleleri tarafsız kalamayacak bir biçimde politikaya angaje etmiÅŸtir. 7 Haziran seçiminin sonuçları, politik angajmanın nasıl bir gerilim doÄŸurduÄŸunu ete ve kemiÄŸe büründürmüÅŸtür. Suruç’taki katliam 7 Haziran seçim sonuçlarından bağımsız deÄŸildir ve bu katliama gösterilen tepkiler 7 Haziran seçim sonuçları ile birlikte okunmalıdır.

Akparti’nin tarafgirlik üzerinden seslendirmiÅŸ olduÄŸu politik dili toplumsalı birkaç defa bölmüÅŸtür. Türkiye’nin Batıcı-DoÄŸucu/Ä°lerici-Muhafazakâr geleneksel bölünmüÅŸlüÄŸü, Akparti’nin politik söylemi ile birlikte kendi içinde birkaç parçaya daha bölmüÅŸtür. Akparti ve kendisini Akparti taraftarı sayanlar, Suruç’taki katliamının failini PKK/HDP olarak ilan ettiler. 7 Haziran seçimlerinde DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgelerinde Akparti’den HDP’ye kayan oyların nelere mal olduÄŸunu açıklamaya matuf bu politik bakış açısı sorunludur ve ayrışmayı daha da keskinleÅŸtirecek argümanlarla yüklüdür.

CHP’nin her ÅŸeyde olduÄŸu gibi bu olayda da herhangi saydam bir politikası olmadığından CHP’yi atlamakta bir beis yoktur. MHP’nin bölgeye bakış açısı bellidir; ÅŸiddet dilinin devletin bütün imkânları ile bölgeye tekrar dönmesidir. Toros arabalarının kapılarına vura vura Kürt kafasını koparmak isteyen zihniyet, HDP’nin sorumsuz ve maksatlı politik söylemleri ile bilenen ayrışmış bir toplumsalda tehlikeli bir hıncın birikmesini dört gözle beklemektedir.

Åžeyler bazen anlamını yitirir. Anlam yitimi; ayrışmaların, çatışmaların, düÅŸmanlıkların aktüelin hafızasız ve gaddar sinesinde büyümesine neden olur. GeçmiÅŸ ve gelecek anın anlamsızlığında yakılıp kavrulur. Miras olarak kalacak olan ise; kardeÅŸ kavgasına yakılmış ağıtlar olacaktır.  

Türkiye’de siyaset anlamını yitirmiÅŸtir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.