Sosyal Medya

Makale

Julius Ceasar

           Ä°nsanın fıtraten sahip olduÄŸu adlandırma yeteneÄŸinin senenin bölümleri ilgili kısmını Temmuz ayı özelinde irdeleyelim. Temmuz ayı, Gregoryen takvimin yedinci ayıdır ve otuz bir gündür. Adını (Ä°ngilizce karşılığı July), zamanın Roma imparatoruJulius Ceasar’ın ismini bu aya vermesi ve otuz bir gün olmasını emretmesiyle almıştır.           

            YeniçaÄŸda Papa XII. Gregor tarafından düzenlenen Gregoryen takvime günümüzde Miladi takvim denmektedir. Bu takvim, Meryem oÄŸlu Ä°sa’nın (as) doÄŸuÅŸunu baÅŸlangıç olarak kabul eder. T.C. 1926 yılından itibaren Hicreti baÅŸlangıç gören Rumi takvim kaldırılmış bunun yerine Katolik esaslara dayanan Gregoryen takvim uygulanmaya koymuÅŸtur. Bundan dolayı ÅŸu anda Türkiyeli Müslümanlar olarak “Temmuz ayında mıyız?” yoksa tuttuÄŸumuz oruç gereÄŸi “Ramazan ayında mıyız?” ikilemini yaÅŸamaktayız.

           Ziraat ile uÄŸraÅŸanlar için bu ayın ismi “Harman ayı” veya “Orak ayı”dır. ÖÄŸrencilere göre ise bu ay yaz tatilin baÅŸlangıç ayıdır. Büyük ÅŸehirlere çalışmaya gelenlerin memleketlerine döndükleri bu sıcak yaz ayı, Özal’ın Turizm Hamlesi(!) sonrasında izine ayrılıp tatil yörelerindeki çılgın tüketime katılma ayı olarak da anılır olmuÅŸtur. Bu örneklemelerden de görüleceÄŸi üzere ayların isimlerinin deÄŸiÅŸmemesine raÄŸmen o zaman diliminde yapılan ve devam eden aktivitelere göre anlamı ve içeriÄŸi deÄŸiÅŸmektedir.

       “Kur’an, insanoÄŸluna bir rehber, bu rehberliÄŸin apaçık bir delili ve doÄŸruyu yanlıştan ayırt edici bir ölçü olarak (ilk defa) bu Ramazan ayında indirilmiÅŸtir. Bundan dolayı, sizden kim bu aya eriÅŸirse onu baÅŸtanbaÅŸa (oruç) tutsun. Ancak hasta veya seyahatte olan, baÅŸka günlerde (aynı sayıda oruç tutsun). Allah sizin için kolaylık diler, zorluk çekmenizi istemez; ama (belirlenen günlerin) sayısını tamamlamanızı ve size doÄŸru yolu gösterdiÄŸinden dolayı Allah'ı yüceltmenizi ve (O'na) ÅŸükretmenizi (ister).”  (Bakara / 185)

           Rasulullah’a (sav) Ramazan ayının son günlerinde Cebrail ile gönderilmeye baÅŸlanan Kuran bu ayı diÄŸer aylardan farklı kılmıştır. Yukarıdaki ayet ile hicretin 2. yılından itibaren Ramazan ayı, başından sonuna kadar oruç tutulan, Müslümanlarca oruç üzerinden idrak edile gelmiÅŸtir. Ayrıca Kuran’ın indirildiÄŸi gece “Kadir gecesi” bu ayı taçlandırmıştır.

            GüneÅŸ esaslı takvim ile Ay esaslı takvim arasında on bir gün fark nedeniyle Ramazan ayı her miladi ayı ziyaret ederek o aya ait atfedilen bütün deÄŸer yargılarını altüst eder. Böylece her aya kendi damgasını vurur ve Allah’ın nurlu yoluna davet eder. ÖrneÄŸin üç yıldır süren Ramazan Temmuz iliÅŸkisi bu yıl zirveye çıkarak aynı tarihte baÅŸlayıp son güne kadar süren bir beraberliÄŸe dönüÅŸmüÅŸtür. Bu beraberlik azalarak üç yıl daha devam edecektir.

           Artık Temmuz ayı insanların tatil beldelerinde hayâsızca ve sadece kendi nefsini önceleyen tüketim çılgınlıklarına engel olan Ramazan ayı üzerinden eski etkisinden uzaklaÅŸacak. Ä°nsanlar gecelerini çılgın partilerde eÄŸlenerek deÄŸil Kur’an okuyarak, kıyam ederek ve tutulacak oruca hazırlık kastıyla sahur yiyerek geçirecek. Ellerindeki servetlerini sadece nefisleri yolunda harcamayıp ihtiyaç sahipleriyle bölüÅŸecek. Herkesten uzakta tatil yapmak yerine dost ve akrabalarıyla iftar yemeklerinde buluÅŸacak. Market alışveriÅŸlerinde dar gelirlilere kumanya satın alacak. Tatilde ne okuyayım telaşından sıyrılıp Kuran’ı hatmedecek. Ellerini, dillerini ve gözlerini her türlü hayâsızlığın hâkim olduÄŸu tatil beldelerinden çekip selâtin camilerini dolduracak. Hırslarından ve azgınlıklardan uzaklaşıp bütün dünyadaki Müslümanlar ile kardeÅŸçe, insanlığı esenliÄŸe ve adalete davet edeceklerdir.

            Ä°ÅŸte deÄŸerli kardeÅŸim senin Kuran’ın emrini dinleyip bir ay boyunca dünyada ki tüm Müslümanlarla birlikte, yemeden, içmeden ve helalinden el çekmen Temmuz ismini deÄŸiÅŸtirmese de bu aya yüklenen anlamları deÄŸiÅŸtirecek doÄŸru bir eylemdir. Sen bu eylemine Bayramla son verirsen AÄŸustos ayı, Kuzey yarım küredeki her türlü hayâsızlığın ve kendi nefsinden baÅŸkasını düÅŸünmemenin azgın bir simgesi olarak sıcak bir yaz ayı diye anılmaya devam edecek. EÄŸer vahyin indiÄŸi Ramazanı, Kuran’ın rehberliÄŸinde deÄŸerlendirebilirsen,  Julius Ceasar’ın anımsattıkları silinecek, onun yerine nefse hâkim olunup, paylaşılırsa, kardeÅŸçe, adalet ve merhamet üzere yaÅŸanılabileceÄŸi hakkındaki ümitleri yeÅŸerteceksin...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.