Mücadelesi ve eğilmez duruşuyla Ebu Zer el Gıfari
Hz. Osman, tenha olması ve burada Ebû Zer\'in tanıdıklarının bulunması gibi sebeplerle bu yeri seçmişti. İbn Sa\'d ise Ebû Zer\'in Rebeze\'ye kendi isteğiyle gittiğini kaydeder.
Hz. Osman\'ın Ebû Zer\'e Rebeze\'ye giderken bir miktar deve ile iki hizmetçi verdiği, ayrıca günlük hesabıyla maaş bağladığı nakledilir. Ebû Zer ailesiyle birlikte Rebeze\'ye hareket ettiği sırada Hz. Ali ile oğulları Hasan ve Hüseyin, Ammâr bin Yâsir ve Akîl bin Ebû Tâlib bir müddet birlikte yürüyerek onu uğurladılar.
Toplam 13 / 8. Foto
Ebû Zer, haram aylarda bile baskın yapmaktan, yağmacılıktan ve yol kesmekten çekinmeyen bir kabilenin mensubuydu. Putlara tapmayan ve onlardan nefret eden Ebu Zer, İslam'ın tebliğinden birkaç yıl önce Allah'a ibadet etmeye başlamış; Peygamber Efendimizin daveti ile ilk Müslüman olan sahabelerden olmuştu. Cesur, doğru ve açık kalpli bir kişiliğe sahip olan Ebu Zer için Peygamberimiz "Gökkubbenin altında ve yeryüzünün üstünde Ebû Zer'den daha doğru sözlü kimse yoktur" demiş; onun serveti Allah yolunda harcama gayreti içinse Efendimiz "Ebû Zer yeryüzünde Îsâ bin Meryem'in zühdüyle yürür" buyurmuştu.