Sosyal Medya

Sağlık

Verem hastalığı 30 yıl sonra ilk kez arttı

İstanbul'da son 30 yılda ilk defa veremli hasta sayısında artış yaşandı. Türk Toraks Derneği, verilere dayanarak kaynağının Suriyeli göçmenler olduğunu savunuyor



Türk Toraks DerneÄŸi, Ä°stanbul'da son 30 yılda ilk defa veremli hasta sayısı attığını, nedeni ise kötü ÅŸartlarda yaÅŸayan Suriyeliler olduÄŸunu ileri sürdü.

GöÄŸüs hastalıkları uzmanları ve solunum hastalıkları alanında çalışan hekimler tarafın kurulmuÅŸ olan Türk Toraks DerneÄŸi 18'inci yıllık kongresini düzenledi. Burada konuÅŸan dernek yöneticilerinden Ä°stanbul Tıp Fakültesi öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, Ä°stanbul baÅŸta olmak üzere büyük kentlerde Suriyeli göçmenler nedeniyle verem hastalığında artış olduÄŸunu belirterek, “Ä°stanbul'da son 30 yılda ilk defa veremli hasta sayısı attı" dedi. Ä°stanbul'da verem hastaları içinde yabancıların oranının yüzde 0,5'ten yüzde 8,7'ye çıktığını ifade etti.

Antalya'nın Serik Ä°lçesi'nde düzenlenen toplantıda göÄŸüs hastalıkları, göÄŸüs cerrahisi ve çocuk göÄŸüs hastalıkları alanlarından 1400 doktorun katıldığı kongrede koah, hava kirliliÄŸi, domuz gribi, göçmenlerin saÄŸlık sorunları gibi birçok konu görüÅŸüldü.

SURÄ°YELÄ°LER KÖTÜ ÅžARTLARDA YAÅžIYOR

Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, Ä°stanbul ve büyük kentlerde Suriyeli göçmenler nedeniyle ortaya çıkan büyük bir soruna dikkati çekti.

Türkiye'de göçmenler, eski Sovyet cumhuriyetleri ve Afrika ağırlıklı iken, son yıllarda Suriyelilerin birinci sırayı aldığını belirten Kılıçaslan, bu insanlara insani yardım yapılmasını desteklediklerini ancak Suriye'den göçle birlikte Türkiye'de özellikle de büyük kentlerde verem hastalığının da arttığını kaydetti.

Kamplar dışında büyük kentlerde çok kötü koÅŸullarda yaÅŸayanlarda bu hastalığın aniden artmasına yol açtığını belirten Prof. Dr. Kılıçaslan, ÅŸöyle konuÅŸtu: Bunlar çok kötü koÅŸullar altında yaşıyorlar. Kötü koÅŸullarda yaÅŸayan insanların verem olma ihtimali daha yüksek ve Türkiye'de ise Ä°stanbul baÅŸta olmak üzere yeni bir durum ortaya çıkarttı. Son 30 yılda ilk defa Ä°stanbul'da veremli hasta sayısı arttı. Halbuki son 30 yılda sayı olarak her geçen yıl azalıyordu. Ä°stanbul'da hastalarımızın içinde yabancıların oranı yüzde 0,5'ten yüzde 8,7'ye çıktı. Bu son yılda artıştaki birinci neden, Suriyeli göçmenler oldu. Göçmenlerin Türkiye'ye gelmesi bir politikadır, bunu insani nedenlerle destekliyoruz ama burada sosyoekonomik ve saÄŸlık açısından özel önlemler alınması gerekir. EÄŸer bunları alamazsak bu insanların hem kendileri hem de o insanlarla temasta bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸları aynı ÅŸekilde risk altına giriyor.

YENÄ° ÖNLEMLER GEREKÄ°YOR

Kamplarda yapılan araÅŸtırmalarda veremli sayısının çok çıkmadığını belirten Prof. Dr. Kılıçaslan, kamplardaki yaÅŸam koÅŸullarının daha iyi olduÄŸunu belirtti. Fakat kentlerde çok kötü koÅŸullarda yaÅŸayan göçmenlerin, o kötü koÅŸullar nedeniyle verem olduÄŸunu söyledi.

Dolayısıyla bu insanların daha erken tanısı, tam olarak tedavisi için SaÄŸlık Bakanlığı'nın bu topluma uyarlanmış yeni önlemler geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸini kaydeden Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, eski Sovyet cumhuriyetlerinden gelenlerde ise tüberküloz (verem) ve HIV AIDS görüldüÄŸünü söyledi.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.