Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye'ye çöken karanlık

2011'de ülke ışıl ışıldı... Dört yılda kapkara oldu... Suriye’de iç savaştan sonra uydudan görülebilen ışıklar yüzde 83 oranında azaldı.



130 insan hakları kuruluÅŸundan oluÅŸan WithSyria ve Çin’deki Wuhan Üniversitesi’nin araÅŸtırmasında, Suriye’de 2011’den bu yana belirli aralıklarla çekilen uydu görüntüleri yer alıyor.

AraÅŸtırmaya göre Suriye’de uzaydan görülebilen ışıklar geçen dört yıl içerisinde yüzde 83 oranında azaldı.

Kentlere bakıldığında baÅŸkent Åžam’da bu oran sadece yüzde 33 iken, Halep, Ä°dlib ve Rakka kentlerinde bu oran yüzde 97’ye ulaşıyor.

21 uluslararası yardım ve insan hakları kuruluÅŸunun hazırladığı ortak rapora göre, uluslararası toplum, iç savaşın dördüncü yılını doldurmaya hazırlanan Suriye'de sınıfta kaldı. Raporda, 2014 için 'en karanlık yıl' ifadesi kullanıldı.

Aralarında Save The Children (Çocukları Koru) ve Oxfam’ın da bulunduÄŸu kuruluÅŸların hazırladığı raporda, 2014' te BirleÅŸmiÅŸ Milletter Güvenlik Konseyi'nden çıkan tüm karar tasarılarına raÄŸmen geçen yılın Suriye için ‘en karanlık yıl’ olduÄŸu ifade edildi.

Raporda ayrıca, sivillerin korunması ve ülkeye insani yardım ulaÅŸtırılması konusunda da sınıfta kalındığı belirtildi.

Rapor Suriye'deki durumdan tasarıları hayata geçiremeyen BM ve büyük devletleri sorumlu tuttu.

İnsan hakları kuruluşları raporda şu ifadelere yer verdi:

2014 Suriye iç savaşının en kanlı yılı oldu, geçen yıl en az 76 bin insan hayatını kaybetti. Toplam ölü sayısı en az 220 bin.

Ulaşılması zor bölgelerde yardıma muhtaç insan sayısı 2013’e göre 1 milyon arttı, 4.8 milyona ulaÅŸtı.

Yardıma muhtaç çocuk sayısı 2013’e göre yüzde 31 arttı, 5.6 milyona ulaÅŸtı.

2014 yılında ihtiyaç duyulan yardım fonlarının yüzde 57’si toplanabildi. Bu oran 2013’te yüzde 71’di.

Suriye'de iç savaÅŸ pazar günü dördüncü yılını dolduracak. Ülkede insani durum her geçen gün kötüleÅŸirken, savaşın yakın zamanda sona ereceÄŸeine dair bir umut belirtisi de yok.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.