Sosyal Medya

YaÅŸam

Çalışan anneye ayda bin lira

Hükümet, 3 çocuğu özendirmek için yeni düzenlemeler yaparken, önemli bir adım daha atıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yeni yılda yaşama geçireceği '5 bin anneye 5 bin bakıcı' projesinin ayrıntıları netleşti



'Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın Ä°stihdamının Desteklenmesi Projesi' kapsamında, çocukları 3 yaşını tamamlayana kadar teÅŸvikten yararlanacak kadınlara yaklaşık bin lira yardım yapılacak. Uygulamadan yararlanacak kadınların 0-2 yaÅŸ arasında çocuÄŸunun bulunması ve doÄŸumdan sonra da iÅŸe dönmüÅŸ olması gerekiyor. Bu özelliklere sahip anneler, çocuÄŸuna bakacak kiÅŸiyi kendisi bulacak. Çalışan annenin yakınlarından biri de sigortalı olarak çocuÄŸa bakabilecek. 

BAÅžKAN AÇIKLADI 

SGK BaÅŸkanı Yadigar Gökalp Ä°lhan, çocukları 36'ncı ayı tamamlayana kadar teÅŸvikten yararlanacak kadınlara bin lira civarında yardım yapılacağını söyledi. Ä°lhan, proje ile amaçlarının kadınların iÅŸgücü piyasasında daha çok yer almalarını saÄŸlamak ve destek vermek olduÄŸunu belirtti. Kadınlara saÄŸlanacak desteÄŸin maddi bir teÅŸvik olacağını ifade eden Ä°lhan, "ÇocuÄŸa bakan kiÅŸilerin sigortalılığı önemli. Çalışan kadının yakınlarından birisi de sigortalı olup çocuÄŸa bakabilir" ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

Maliye'nin ardından SGK da, yapılandırma süresini uzattı. Yapılandırma kapsamında gelen yoÄŸun baÅŸvurular dikkate alınarak prim alacakları için süre 1 Åžubat 2015'e uzatıldı. Yapılandırma baÅŸvuruları nedeniyle sosyal güvenlik sisteminde sıkıntı yaÅŸanırken; SGK, Türkiye'nin en büyük veri merkezi için hummalı bir çalışma yürütüyor. Böylece, günde 1.5 milyon iÅŸlemin yürütüldüÄŸü MEDULA sisteminde zaman zaman yaÅŸanan sorunlar da son bulacak.

ANNELER EVDEN ÇIKACAK

TÜÄ°K verilerine göre, 2013 yılında kadınların istihdam oranı yüzde 27.1 düzeyinde bulunuyor. Ä°ÅŸgücüne dahil olmayan yaklaşık 20 bin kadının yüzde 59'u, ev iÅŸleriyle meÅŸgul olmaları sebebiyle istihdamda yer almıyor. Ä°ÅŸ ve aile yaÅŸamı uyumlaÅŸtırma programları hayata geçirilmeye devam edecek. Kadınların iÅŸgücüne katılımının bu yıla göre 1.3 puan artarak yüzde 32.7'ye çıkması bekleniyor.

 


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.