Sosyal Medya

EÄŸitim

Osmanlıca zorunlu ders oluyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen "19. Milli Eğitim Şurası" 3. gün çalışmalarını tamamladı.



ÖÄŸretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüÅŸüldüÄŸü komisyonda, Osmanlı Türkçesi'nin zorunlu ders olarak bütün liselerin öÄŸretim programlarında yer alması benimsendi.

Antalya'da düzenlenen ÅŸurada, "ÖÄŸretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri", "ÖÄŸretmen NiteliÄŸinin Arttırılması", "EÄŸitim Yöneticilerinin NiteliÄŸinin Arttırılması" ve "Okul GüvenliÄŸi" konularının ele alındığı komisyonlar, 3. gün çalışmalarını sonlandırdı.

ÖÄŸretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüÅŸüldüÄŸü komisyonun, öÄŸleden sonraki oturumunda, lise kademesine iliÅŸkin öneriler ele alındı.

Öğrencinin bir haftada aldığı toplam ders sayısının çeşit olarak azaltılması amacıyla derslerin bir kısmının dönemlik olarak uygulanması; dil ve anlatım dersi ile Türk edebiyatı dersleri birleştirilerek, "Türk dili ve edebiyatı" dersi olarak verilmesi; gerekli yasal düzenlemeler yapılmak suretiyle saÄŸlık bilgisi dersi ile trafik ve ilk yardım derslerinin içeriklerin sadeleÅŸtirilerek ilgili derslere dağıtılması; bütün ortaöÄŸretim kurumlarında haftalık ders saatinin azaltılması önerileri benimsendi.

OSMANLI TÜRKÇESÄ° ZORUNLU DERS OLSUN ÖNERÄ°SÄ°

Osmanlı Türkçesi'nin liselerde zorunlu ders olarak bütün liselerin öÄŸretim programlarında yer alması önerisi oy çokluÄŸuyla kabul edildi.

Önerinin görüÅŸülmesi sırasında bazı katılımcılar, Türk halkının kendi dedesinin mezar taşını okuyamayan tek millet olduÄŸunu ve toplumda Osmanlı Türkçesi'ne bir talep bulunduÄŸunu ifade etti. Aleyhte söz alan katılımcılar ise tarihi metinlerin okunmasında sorunlar yaÅŸandığını, ancak tarihe merakı olan öÄŸrencilerin bu dersi seçmeli olarak alması gerektiÄŸini söyledi.

Komisyonda, genel ortaöÄŸretim kurumları (Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi) tek bir okul çatısı altında birleÅŸtirilip farklı program türlerinin uygulanabilmesi konusunda tartışmalar yaÅŸandı. Bazı katılımcıların, genel liselerin Anadolu Liselerine dönüÅŸtürüldüÄŸü hatırlatarak, bu dönüÅŸümden verim alınamadığını ifade etmesi üzerine öneri oy çokluÄŸuyla reddedildi. Katılımcılar önerinin kabul edilmemesini alkışladı.

Liselerde hazırlık sınıfı uygulamasına son verilmesi önerisi de oy çokluÄŸuyla reddedildi. Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde "Alevilik" konusunun ele alınması önerisi de daha önce bu konunun görüÅŸüldüÄŸünün belirtilmesi üzerine, gündeme alınmadı.

OKUL BÜTÇELERÄ° OLUÅžTURULMASI ÖNERÄ°SÄ° KABUL EDÄ°LDÄ°

EÄŸitim yöneticilerinin niteliÄŸinin arttırılması komisyonunda ise okul müdürlerinin ve müdür yardımcılarının seçimi, atanması, eÄŸitimi gibi konular üzerinde üyelerin müzakereleri sürdürüldü.

Genel bütçeden pay ayrılarak okul veya kurum bütçesi oluÅŸturulması, okul veya kurum yönetimince bunun etkili kullanımını saÄŸlayacak, bütün gelir ve harcamaların yasal güvence altına alınması; lisansüstü programlarda okul kademelerine özgü programlar açılması (Özel eÄŸitimin yönetimi, mesleki teknik eÄŸitimin yönetimi, ilköÄŸretim yönetimi, ortaöÄŸretim yönetimi, yükseköÄŸretimin yönetimi gibi). Tezsiz yüksek lisans programında olduÄŸu gibi uygulamacılara yönelik olarak eÄŸitim doktorası programı açılması önerileri benimsendi. Ayrıca, lisansüstü eÄŸitim yapan yöneticilerin bu eÄŸitimlerinin karşılığı, lisansüstü eÄŸitim tazminatı olarak iyileÅŸtirme saÄŸlanması, yönetici atamalarının eÄŸitim öÄŸretime baÅŸlamadan bitirilmesi önerilerinde görüÅŸ birliÄŸine varıldı.

ÖÄŸretmenlerin niteliÄŸinin artırılması komisyonunda ücretler gündeme geldi

ÖÄŸretmen niteliÄŸinin arttırılması komisyonunda da öÄŸretmenlere ödenen ücretler de gündeme geldi. ÖÄŸretmenlere, emekli olduktan sonra maaÅŸlarının çok düÅŸmesi sebebiyle ek gösterge verilmesi yönündeki görüÅŸler de komisyon üyeleri tarafından tartışıldı.

DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgesinde görev yapan öÄŸretmenlere de ek ücret ödenmesi yönündeki görüÅŸler de komisyonda ele alındı.

Komisyonda ayrıca MEB'in üzerinde bir çalışma yürüttüÄŸü rotasyona iliÅŸkin görüÅŸler de dile getirildi. Bu görüÅŸler arasında öÄŸretmenlerin teÅŸvik edilerek isteÄŸe baÄŸlı olarak rotasyona özendirilmeleri yönündeki görüÅŸ öne çıktı.

EĞİTÄ°M FAKÜLTELERÄ°NE ÖÄžRENCÄ° ALIMI

EÄŸitim fakültelerine öÄŸrenci alımında, aralarında uzmanların, akademisyenlerin ve sendika temsilcilerinin de yer aldığı geniÅŸ katılımlı komisyon üyeleri tarafından "mülakat" yapılması yönündeki görüÅŸler de dile getirildi.

ÖÄŸrencilerin, öÄŸrenimleri süresince öÄŸretmenlik mesleÄŸine uygun olmadıkları yönünde bir tespitin olması halinde de bu öÄŸrencilerin üniversitelerin baÅŸka bölümlerine yatay ve dikey geçiÅŸlerinin kolaylaÅŸtırılması konusu da üyelerce ele alındı. Komisyon üyelerinden bazıları ise mülakatın yanında tezli yüksek lisansını tamamlayanlar arasından öÄŸretmenlerin seçiminin yapılması yönünde görüÅŸ bildirirken, bazıları ise mülakatla seçime karşı görüÅŸ bildirdi.

Stajyer öÄŸretmenlerin alanında tecrübeli bir öÄŸretmen rehberliÄŸinde görev yapması ve birden fazla okul türlerinde de stajlarının saÄŸlanması yönünde görüÅŸler bildirildi.

Komisyonda, öÄŸretmenlerin performanslarını da dikkate alan yazılı sınava da yer verilen kariyer basamakları uygulaması da gündeme geldi.

Komisyonda, öÄŸretmenlik mesleÄŸine iliÅŸkin mevzuatları birleÅŸtiren ve öÄŸretmenlik mesleÄŸinin uzmanlık statüsünü geliÅŸtirecek "ÖÄŸretmenlik Meslek Kanunu" çıkarılması teklifi de komisyon üyelerince tartışıldı, ancak oylama yarına bırakıldı.

Komisyonda, tartışılan tüm görüÅŸ ve öneriler yarın üyelerin oylarına sunulacak.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.