Türkiye sınırında bulunan Kobani’nin (Aynel Arap) IŞİD tarafından kuÅŸatılması ile baÅŸlayan ve ABD ile birlikte koalisyon güçlerinin de havadan destek verdiÄŸi savunma hattına dahil olan Hür Suriye Ordusu’na ait birliÄŸin komutanı Albay Abdulcebbar Ageydi Al Jazeera Türk'e konuÅŸtu. 

Halep’in kuÅŸatıldığı günlerde Kobani’ye destek güç göndereceÄŸine yönelik beyanları, daha çok Arap kamuoyunda yoÄŸun tepki toplayan Ageydi, bu giriÅŸimi ‘salt vatansever duygular ve insani kaygılar’ ÅŸeklinde açıkladı.

“Aynel Arap Halep’in bir ilçesi ve biz burada vatan toprağını savunmaktan öte bir amaç gütmüyoruz” diyen Ageydi; asker, silah ve mühimmat ihtiyaçlarının tamamını kendilerinin karşıladığını, dışarıdan destek almadıklarını belirtti. Uluslararası topluma yardım çaÄŸrısında bulunduklarını ifade eden Ageydi, ÅŸu ana kadar bu taleplerine hiçbir yanıtın gelmediÄŸini vurguladı.

Kobani’ye askeri güç gönderme projesine Suriye içerisinde bulunan etkin muhalif gruplarla görüÅŸüldükten sonra karar verdiklerini belirten Ageydi, halktan  gelen tepkiler üzerine bazı grupların desteÄŸini çektiÄŸini ve ÅŸu an 300 kiÅŸilik bir grupla tüm cephelerde IŞİD’e karşı savaÅŸ verdiklerini söyledi.

‘ABD ile amaçlarımız farklı’

Kobani’de ABD ile aynı saftaymış gibi göründüklerini ancak ABD’nin Suriye içerisinde Esed’e karşı savaÅŸan farklı muhalif grupları da vurduÄŸunu hatırlatarak söze baÅŸlayan Ageydi, “Biz sadece kendi stratejimizi uygulamak için oradayız” dedi ve ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Biz Aynel Arap’ta ABD ile aynı safta gözükebiliriz. Ancak amaçlarımız çok farklı. ABD ve müttefiklerinin IŞİD ve Esed dışında herhangi baÅŸka bir grubu vurmasını ÅŸiddetle reddediyoruz. Ancak ABD Suriye politikasını Ä°ran’la iÅŸbirliÄŸi içerisinde ÅŸekillendiriyor. Size ÅŸunu net ifade edebilirim ki, ABD de Ä°ran gibi direniÅŸ gruplarının tamamen tükenmesini hedefliyor. Åžu ana kadar aradan geçen dört yıla raÄŸmen hiçbir ÅŸekilde toplu katliam konusunda yüzyılın en vahÅŸi tablosunu Suriye’de yaÅŸatan Esed diktasını hedef almamaları da bunun çok açık göstergesidir. 

Ebul Fadl Abbas, Asaeb Ehlül Hak ve Hizbullah gibi Åžii gruplar bizim topraklarımızda on binlerce katliamın apaçık müsebbibiyken her ne hikmetse kimse onları bertaraf etmek için herhangi bir giriÅŸimde bulunmuyor. ABD ve diÄŸer Batılı güçler Sünnileri terörist ilan etmekte çok istekliler. Ancak aynı gayreti nedense Åžii gruplar konusunda sergilemek istemiyorlar. Bunun da arkasında yaÅŸanan reel durumdan ziyade politik hesapların yattığını biliyoruz. Bir yandan ılımlı muhaliflerin eÄŸitilmesi ve silahlandırılması konuÅŸulurken diÄŸer taraftan cephede direnen grupların ABD bombalarına hedef olması amacın ne olduÄŸunu yeterince açıklıyor."

‘Suriye Kürtlerini kazanmak zorundayız’

Bir yıl öncesine kadar Halep Askeri Meclisi'nde baÅŸkanlık görevini yürüten Ageydi, PYD ve muhalif gruplar arasında dönem dönem çatışmalar yaÅŸandığını ancak bu durumun telafi edilerek yeniden birlikte bir güç oluÅŸturmak için tüm iliÅŸkilerin bitmediÄŸini ifade etti. Ageydi’ye göre, Kobani’de iyi bir sınav verilirse Esed ve IŞİD  karşısında bundan sonra tüm cephelerde ortak hareket etmek mümkün.

‘Rejim aramızda fitne çıkarmak istiyor’

‘Baba Hafız Esed ve oÄŸul BeÅŸÅŸar iktidarları süresince Kürtlerden hiç hazzetmediler. Ne zaman ki Suriye halkı ayaklandı, o zaman akıllarına Kürtleri muhatap almak ve onlara imtiyazlar tanımak fikri geldi’ diyen Ageydi bunun basit bir kafa karıştırma siyaseti olduÄŸunu belirtti ve ÅŸu sözleri sarf etti:

"Suriye halkını bir bütün olarak görüyoruz. Bizim Kürt kardeÅŸlerimizle herhangi bir kan davamız da yok. Bugün onların yanında saf tutmamız da gelecekte inÅŸa edilecek saÄŸlam bir toplumun temelini teÅŸkil etmek adınadır. PYD yöneticileri bundan sonra Esed’e karşı bize her cephede destek olma sözü verdiler. ÖrneÄŸin Afrin bölgesinde bulunan Nübbul ve Zehra isimli iki Nusayri köyü var. Åžayet biz kuÅŸatma altında tuttuÄŸumuz bu köyleri ele geçirmek için ciddi bir saldırı baÅŸlatırsak, kendileri de bizim yanımızda yer alacaklar. Ä°ÅŸte bu iÅŸbirliÄŸi adımlarından çekinen Baas rejimi birçok kez Kobani’ye destek açıklamaları yaparak, Kürtleri yanına çekmeye çalışmaktadır. Ä°ktidarını korumak için aramızda yeni fitne tohumları ekmekten vazgeçmeyeceklerini biliyoruz. Ben tüm bu kirli oyunları PYD yönetimi ile de paylaşıyorum. Bu tuzaÄŸa bir daha düÅŸmemeliyiz. Åžu an bizim sergilediÄŸimiz bu yardım ve destek tavrı önümüzdeki dönemde çok daha iyi anlaşılacak önemli bir adımdır."

‘Sünniler destek vermese Esed iktidarda kalamaz’

Halen baÅŸta Afrin olmak üzere Haseke ve Kamışlı bölgelerinde ordu ile PYD’nin ittifak halinde olduÄŸuna dair iddiaların bulunması hakkında Ageydi, Esed’e verilen Sünni desteÄŸe de dikkat çekerek ÅŸunları söyledi:

"Åžu an Esed ordusunun başında bulunan ÅŸahıs bir Sünni. Yine Meclis'te bulunan milletvekillerinin de büyük bir çoÄŸunluÄŸunu Sünniler oluÅŸturuyor. Devlet BaÅŸkanı'nın vekilleri de Sünni. Kabineyi oluÅŸturan isimlerden birçoÄŸu yine Sünni. Buradan hareketle ÅŸunu rahatlıkla söyleyebilirm ki; ÅŸayet Sünni elit Esed’e destek vermekten vazgeçse bu adam iktidarda kalamaz.”

“PYD’nin rejime destek vermesine gelince; bazı bölgelerde bu ittifakın olduÄŸunu kabul ediyorum. Ancak biz onlara el uzatmazsak bu ittifak daha tehlikeli boyutlara ulaÅŸabilir. Neden Kürt kardeÅŸlerimizi onlara terk edelim? Üstelik Afrin’de kendilerini Hür Suriye Ordusu’ndan gösteren kiÅŸi ve grupların Nübbul ve Zehra köylerine destek verdiklerini biliyorum. PYD yönetimi ÅŸu an kendilerinin o bölgede Esed güçlerine herhangi bir lojistik destek saÄŸlamadığını ifade etti. Ayrıca Afrin bölgesinde Baas ordusuna yönelik giriÅŸilecek her türlü operasyona da destek vereceklerini ısrarla belirttiler. Åžimdi biz adil olmak zorundayız. Biz vaadimizde kararlı olursak onlardan da kendi vaadlerine sadık olmalarını bekleyebiliriz. Onun için de Kürtleri hedef tahtasına koyanların önce Sünni kanattan Esed’e verilen desteÄŸi de bilmelerini istedim."

"Aynel Arap’a desteÄŸin Halep savunmasına olumsuz etkisi yok"

BaÅŸlarda Kobani’ye 1350 kiÅŸilik Hür Suriye Ordusu’ndan teÅŸkil edilen bir güç göndereceklerini açıklayan Ageydi, sonrasında bu rakamın sahada PYD komutanları ile yapılan istiÅŸareler neticesinde 200’e indirildiÄŸini söyledi. Türkiye’den herhangi bir yönlendirme ve desteÄŸin olmadığını da vurgulayan Suriyeli komutan ‘Türkiye bize sadece 200 kiÅŸilik askerin geçiÅŸinde kolaylık gösterdi’ diyor. Sonradan katılımlarla birlikte 300 kiÅŸiye ulaÅŸtıklarını kaydeden Ageydi, Kobani’ye gönderilenlerin sıcak hatlardan deÄŸil arka planda duran savaÅŸçılardan seçildiÄŸini vurguladı ve ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Bizi Halep kuÅŸatması en tehlikeli boyuta ulaÅŸmışken Aynel Arap’a destek vermenin gereksizliÄŸi ile suçluyorlar. Elbette Halep’in tamamen kuÅŸatılması direniÅŸe çok büyük zarar verecektir. Ancak ben özellikle arka planda duran askerlerden bir birlik oluÅŸturdum. Bu durumun Halep savunmasına en küçük bir olumsuz etkisi olmadı. PeÅŸmerge birlikleri Irak’tan yardıma gelirken bizim Suriye topraklarını savunma duyarlılığı göstermemiz niçin yadırganıyor? Olayın özünde PYD’yi deÄŸil kendi vatan topraklarını muhafaza etme bilincimizin olduÄŸunu herkes bilmelidir."

YaÅŸanan durumun bir savaÅŸ hali olduÄŸunu söyleyen Ageydi, ÅŸu an kendileri ve PYD arasında bir ittifakın bulunduÄŸunu elbette bu ittifakın bozulma ihtimali bulunduÄŸunu ancak bu durumun yaÅŸanmaması için tüm güçleriyle çalışacaklarını belirtti.

‘En büyük sorunumuz birlik olamamak’

“Kendi içimizde birlik olamamanın faturasını ödüyoruz. Åžayet birlik olabilseydik ÅŸu an Esed belasından çoktan kurtulmuÅŸ olacaktık. Kendi içimizde birliktelik saÄŸlayabilmiÅŸ olsaydık hiçbir harici güce ihtiyaç duymadan devrim tamamlanabilirdi."

Ageydi, ABD öncülüÄŸünde gerçekleÅŸtirilen saldırıların kesinlikle Esed’in iÅŸine yaradığını kaydetti. Ayrıca Ageydi’ye göre, IŞİD de bu süreçten güçlenerek çıkacak ikinci unsur. Suriye halkını IŞİD ve Esed arasında seçim yapmaya zorlayacak bir planın devrede olduÄŸunu da belirten Ageydi, ÅŸimdiden birçok muhalif grubun IŞİD ile görüÅŸme yolları aradığını söylüyor.
“Aynel Arap tamamen özgürleÅŸene dek burada kalacağız” diyen Ageydi, bundan sonra da aynı kararlılıkla Kürt kardeÅŸlerinin yanında olmayı sürdüreceklerini yineledi.

Kaynak: Al Jazeera