Sosyal Medya

Coğrafyamız

Zamana karşı savaş

IŞİD, Kobani'ye gönderilmesi planlanan peşmergenin yolunu kesmek için Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı ele geçirmeye çalışıyor. Örgüt, 48 saat içinde kapıyı ele geçirirse peşmerge güçlerinin Mürşitpınar'dan geçmesi imkansız hale gelecek. Peşmergenin bir an önce Kobani'ye geçmesi için hava koridoru gündeme geldi.



Kobani'yi ele geçirmek için yaklaşık 40 gündür saldırılarını sürdüren IŞİD, PeÅŸmerge güçlerinin Kobani'ye gideceÄŸi haberleri üzerine saldırılarını MürÅŸitpınar sınır Kapısına yönlendirdi. Özellikle Telabyad ve Rakka kentlerinden askeri lojistik ve militan takviyesi yapan Ä°ÅžID'in 48 saat içinde MürÅŸitpınar kapısını ele geçirmek için çatışmaları bu bölgede yoÄŸunlaÅŸtırdığı gözlendi.

CÄ°VAR KENTLERDEN TAKVÄ°YE

Kobani'deki silahlı Kürt grupların tek nefes kapısı durumundaki sınır kapısının Ä°ÅžID'in eline geçmesi durumunda, peÅŸmergenin bölgeye geçiÅŸinin oldukça zor olacağı belirtiliyor. ABD'nin başını çektiÄŸi koalisyon birliklerinin yoÄŸun hava operasyonları ve YPG güçlerinin sokak savaşına raÄŸmen kentten çıkarılamayan Ä°ÅžID'in bölgeye takviye birlikler göndermeye baÅŸladığı öÄŸrenildi.

HAVAN TOPU TAKVÄ°YESÄ°

Bölgedeki yerel kaynaklar, Ä°ÅžID'in Telabyad'dan Kobani'nin doÄŸu yakasına 400, Rakka'dan kentin güneyine 200 militan geçirdiÄŸi ileri sürüldü. ABD ve Türkiye'nin bölgedeki insansız hava araçlarının tespitlerine göre ise Ä°ÅžID'in Telabyad'tan 3, Rakka'dan da 2 uzun menzilli havan topu bölgeye göndermeye çalıştığı kaydedildi.

PEÅžMERGEYE HAVADAN NAKÄ°L

IŞİD'Ä°N sınır kapısına yönelmesi üzerine peÅŸmergenin bir an önce Kobani'ye geçmesi için hava koridoru gündeme geldi. PeÅŸmerge güçlerinin kargo uçağı ile Erbil'den Åžanlıurfa'ya getirilmeleri ve oradan da hızlıca Suruç'tan Kobani'ye geçmelerinin saÄŸlanması planlanıyor. Kürt yönetiminden bir grup yetkilinin dün öÄŸlen saatlerde Türk istihbarat yetkilileri ile 200 özel donanımlı peÅŸmergenin Kobani'ye nasıl gönderileceÄŸini doÄŸrudan sahada incelediÄŸi belirtildi.

LOJÄ°STÄ°K ÜSSÜ TARTIÅžMASI

Kobani'ye gidecek peÅŸmergelerin silah seri numaralarını ve isim listelerini Ankara'ya yollayan Erbil yönetiminin lojistik üs olarak sınırın Türkiye bölümünü kullanmak istediÄŸi ancak Ankara'nın lojistik üs olarak talep edilen bölgede oluÅŸabilecek risklerden dolayı bu öneriye sıcak bakmadığı öÄŸrenildi. Hafta sonu geçmesi beklenen peÅŸmergenin kullanacağı güzergah için Åžanlı Urfa emniyet birimleri de yoÄŸun güvenlik önemleri almış durumda.

Kobani'nin batısında bulunan Til Åžeir tepesi, IŞİD militanlarının yoÄŸun saldırısı sonunda Rakka Devrimcileri tarafından terk edildi.IŞİD'in tepeyi ele geçirip, üzerine bayrak dikmesinden hemen sonra koalisyona ait uçaklar tepeyi ardı ardına bombaladı.

Silahlar ikinci el

GeçtiÄŸimiz günlerde ABD'nin havadan gönderdiÄŸi silahlar YPG'lilerin omuzlarında ilk kez görüntülendi. Yeni Åžafak'ın görüntülediÄŸi silahların ABD ordusunun kullandığı M16 tipi silahlardan oluÅŸtuÄŸu gözlendi. Havadan 700 silahın atıldığı, bunlardan 500'ünün YPG'ye ulaÅŸtığı, geri kalanın ise halen bulunamadığı kaydediliyor. Silahların tamamının kullanılmış silahlar olması dikkat çekti.

Koalisyon IŞİD'in petrol tesislerini vurdu

ABD öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri Kobani bölgesinde bulunan ve IŞİD'in kontrolünde olan petrol tesislerini vurdu. ABD Merkez Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, koalisyon güçlerine ait savaÅŸ uçaklarının, Kobani çevresinde, IŞİD kontrolündeki petrol tesislerini vurduÄŸu belirtildi.

Sınırdaki binaya bayrak

Kobani'nin doÄŸu bölgesinde giriÅŸtiÄŸi karşı saldırı ile IŞİD militanlarını gerilettiÄŸi öÄŸrenilen YPG güçleri, Türkiye sınırına yakın bir noktadaki yüksek bir binaya bayrak dikerken, batıdaki Til Åžeir tepesi de yeniden IŞİD'in eline geçti. 38 gündür devam eden çatışmalar, son 2 gündür yeniden ÅŸiddetlendi. YPG güçleri kuÅŸatmanın başından bu yana IŞİD'in elinde bulundurduÄŸu doÄŸu bölgesine yönelik baÅŸlattığı karşı saldırı ile ele geçirdiÄŸi bir binaya bayrağını dikti. Ancak geçtiÄŸimiz günlerde IŞİD'den alınan Til Åžeir tepesi ise tekrar örgütün eline geçti. ÖSO'ya baÄŸlı Rakka Devrimcileri grubunun saha komutanı Faris Ebu Ahmet, IŞİD'in yoÄŸun saldırısı sonucu tepeyi terk ettiklerini ifade etti. Bir canlı bombayı etkisiz hale getirdiklerini söyleyen Ahmet, çatışmalarda 17 IŞİD militanının öldüÄŸünü, kendilerinin de 2 kayıp verdiklerini belirtti.

YENÄ°ÅžAFAK


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.