Sosyal Medya

YaÅŸam

Kabinedeki yeni isimler

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı yeni kabinede dört yeni bakan var. Yeri değişen AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Dışişleri Bakanı oldu.



Doç. Dr. Yalçın AkdoÄŸan (BaÅŸbakan Yardımcısı)

BaÅŸbakan Yardımcısı Yalçın AkdoÄŸan. [FotoÄŸraf: AA / ArÅŸiv]

Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın yakınındaki isimlerden Doç. Dr. Yalçın AkdoÄŸan, 1969 Ä°stanbul doÄŸumlu. Anadolu Üniversitesi Ä°letiÅŸim Bilimleri Fakültesi Basın ve Yayın bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ä°letiÅŸim bölümünde, doktorasını Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset ve Sosyal Bilimler bölümünde tamamladı. Milliyet gazetesinde staj yaparak gazeteciliÄŸe baÅŸladı. Ä°ç Anadolu gazetesini çıkardı. Yeni Åžafak ve Star gazeteleri ile çeÅŸitli dergilerde yazarlık yaptı. Pendik Belediyesi EÄŸitim Kültür ve Halkla Ä°liÅŸkiler MüdürlüÄŸü, Devlet Bakanı Basın MüÅŸavirliÄŸi, AK Parti Genel BaÅŸkan Danışmanlığı ve BaÅŸbakan BaÅŸmüÅŸavirliÄŸi görevlerinde bulundu. 2011 genel seçimlerinde Ankara’dan milletvekili seçildi. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile BahçeÅŸehir Üniversitesi Liderlik Okulunda ders verdi. 8 adet kitabının yanında çeÅŸitli dergi ve gazetelerde yayınlanmış çok sayıda makalesi var. Ä°ngilizce bilen AkdoÄŸan, evli ve 2 çocuk babası.

Prof. Dr. Numan Kurtulmuş (Başbakan Yardımcısı)

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

1959 Ordu-Ünye doÄŸumlu Numan KurtulmuÅŸ, Ä°stanbul Üniversitesi Ä°ÅŸletme Fakültesi mezunu. Yüksek lisansını aynı üniversitede, master ve doktorasını ise Amerika'da yaptı. 1994'te Ä°stanbul Üniversitesi Ä°ktisat Fakültesi'nde doçent oldu. Ä°ngilizce ve Arapça öÄŸrendi. Hep siyasal Ä°slam çevreleri içindeydi. KurtulmuÅŸ’un eÅŸi Doç. Dr. Sevgi KurtulmuÅŸ Türkiye tarihine silahsız darbe olarak geçen 28 Åžubat sürecinde baÅŸörtüsü nedeniyle Ä°stanbul Üniversitesi'nden uzaklaÅŸtırılan ilk akademisyen. KurtulmuÅŸ siyasete 1998’de, Milli GörüÅŸ Hareketi'nin başını çeken Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın yanında atıldı. Fazilet Partisi'nin Ä°stanbul il baÅŸkanı oldu. 2001'de Fazilet Partisi kapatılınca Saadet Partisi'nde devam etti. 2008 Ekim'deki kongrede Saadet Partisi genel baÅŸkanı oldu; ama partinin iç sorunları yakasını bırakmadı. Necmettin Erbakan'a karşı kazandığı Ekim 2010 kongresi Mill GörüÅŸ hareketinden kopuÅŸunu da beraberinde getirdi. KurtulmuÅŸ, 1 Ekim 2010'da SP'den istifa etti ve bir ay sonra Halkın Sesi Partisi'ni (HAS Parti) kurdu. 12 Temmuz 2012'de dönemin AK Parti Genel BaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, KurtulmuÅŸ'a AK Parti ile HAS Parti'nin birleÅŸmesini teklif etti. HAS Parti, 19 Eylül 2012’deki olaÄŸanüstü kongrede, geçerli 177 oyun 165'iyle fesih kararı alarak kapandı. HAS Parti'nin feshedilmesinin ardından, Numan KurtulmuÅŸ 22 Eylül 2012 günü düzenlenen törende AK Parti rozeti taktı. 4 Ekim 2012’de de genel baÅŸkan yardımcılığı görevine getirildi.

Nurettin Canikli (Gümrük ve Ticaret Bakanı)

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli. [FotoÄŸraf: AA / ArÅŸiv]

1960 Giresun doÄŸumlu Nurettin Canikli, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını Ä°ngiltere Sheffield Üniversitesi'nde para-banka-finansman alanında tamamladı. Maliye Bakanlığı’nda Maliye BaÅŸmüfettiÅŸliÄŸi, Gelirler Genel MüdürlüÄŸü Daire BaÅŸkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı ve Ä°stanbul Defterdarı VekilliÄŸi, Yeni Åžafak gazetesinde köÅŸe yazarlığı, yeminli mali müÅŸavirlik ÅŸirketinde yöneticilik gibi görevlerde bulundu. AK Parti kurucu üyelerinden olan Canikli Giresun Milletvekili ve AK Parti Grup BaÅŸkan Vekili olarak görev yaptı. Ä°ngilizce bilen Canikli, evli ve dört çocuk babası.

Volkan Bozkır (AB Bakanı)

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

1950 Ankara doÄŸumlu Volkan Bozkır, AK Parti Ä°stanbul Milletvekili, TBMM DışiÅŸleri Komisyonu BaÅŸkanı ve Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu BaÅŸkanı. 1971’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1972’de DışiÅŸleri Bakanlığı'nda çeÅŸitli görevlerde bulunduktan sonra, 1987-1989 yılları arasında dönemin BaÅŸbakanı Turgut Özal'ın DışiÅŸleri Danışmanlığını, 1989-1992 yıllarında New York BaÅŸkonsolosluÄŸu görevini ve 1992-1996 yılları arasında dönemin CumhurbaÅŸkanları Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in Özel Kalem MüdürlüÄŸü ve DışiÅŸleri BaÅŸdanışmanlığı görevlerini yürüttü. 1996-2000 yılları arasında BükreÅŸ BüyükelçiliÄŸi, 2000-2003 yıllarında Avrupa BirliÄŸi Siyasi Ä°ÅŸlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığı, 2003-2005 yılları arasında DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcılığı görevinde ve 2005-2009 arasında Büyükelçi unvanıyla Avrupa BirliÄŸi nezdinde TC. Daimi TemsilciliÄŸi’nde bulundu. 2009’da baÅŸladığı Avrupa BirliÄŸi Genel SekreterliÄŸi görevinden Mart 2011'de istifa etti. Temmuz 2011'de Türkiye Büyük Millet Meclisi DışiÅŸleri Komisyonu BaÅŸkanlığına, Nisan 2014'te de Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu BaÅŸkanlığına seçildi. Ä°yi düzeyde Ä°ngilizce ve Fransızca bilen Bozkır, evli ve 2 çocuk babası.

Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu (DışiÅŸleri Bakanı)

Mevlüt Çavuşoğlu
DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu. [FotoÄŸraf: AA / ArÅŸiv]

Kabinede görevi deÄŸiÅŸen tek isim AB Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu oldu. ÇavuÅŸoÄŸlu artık DışiÅŸleri Bakanı.

46 yaşındaki Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, 2010 - 2012 yılları arasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi baÅŸkanlığı görevini yürüttü. 2002’den beri AK Parti Antalya milletvekili. Partide Dış Ä°liÅŸkiler Koordinatör BaÅŸkan Vekili olarak görev aldı. 2010’da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne (AKPM) baÅŸkan seçildi. 23 Ocak 2012'de bu görevi Fransız siyasetçi Jean-Claude Mignon'a devretti. Ömer Çelik'in Kültür ve Turizm Bakanı olmasıyla AK Parti Dış Ä°liÅŸkilerden sorumlu Genel BaÅŸkan yardımcısı oldu. Ayrıca Ömer Çelik'in yerine 2013’te Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu BaÅŸkanı oldu. 25 Aralık 2013 tarihli kabine revizyonunun ardından Egemen Bağış'tan boÅŸalan Avrupa BirliÄŸi Bakanlığı görevine getirildi. ÇavuÅŸoÄŸlu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası Ä°liÅŸkiler bölümü mezunu. ABD'deki Long Island Üniversitesi'nde ekonomi dalında master derecesi aldı ve bu üniversitede öÄŸretim görevlisi olarak çalıştı. 1993’te Ankara Üniversitesi Avrupa TopluluÄŸu AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi'nde "Avrupa BirliÄŸi Uzmanlığı"nı tamamladı. Kazandığı Avrupa BirliÄŸi bursuyla London School of Economics'te "Çevre Ekonomisi ve Sürdürülebilir Kalkınma" üzerine doktora yaptı. 1995’te Çevre Bakanlığı’nda BirleÅŸmiÅŸ Milletler Kalkınma Programı (UNDP) için çalıştı. Antalya doÄŸumlu ÇavuÅŸoÄŸlu evli ve bir çocuk babası.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.