Sosyal Medya

Coğrafyamız

Lübnan cumhurbaşkanını seçemedi

Lübnan Parlamentosu, 25 Mayıs 2014’te altı yıllık görevi sona erecek olan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’ın görevini devralacak yeni cumhurbaşkanını ilk turda seçemedi.



Ä°lk turda adaylardan Semir Caca 48, Henry Hilu 16, Emin Cemil 1 oy alırken 7 oy ise geçersiz sayıldı.

Parlamentodaki oylamaya katılan 124 milletvekilinden 52’si ise seçim sandığına beyaz kâğıt atarak çekimser kaldı.

Lübnan Parlamentosu'nda 128 milletvekili bulunuyor. Bugünkü oylamaya ise 124 milletvekili katıldı. CumhurbaÅŸkanı olabilmek için oyların üçte ikilik kısmını almak gerekiyor.

Yapılan oylamada hiçbir aday 86 oy alamadığı için Meclis BaÅŸkanı Nebih Birri ikinci tur seçimlerin 30 Nisan’da yapılacağını ilan etti.

KomÅŸu ülke Suriye’de yaÅŸanan iç savaÅŸ nedeniyle ülkede etkili olan derin bölünmüÅŸlük cumhurbaÅŸkanı seçimini büyük ölçüde etkileyecek.

KomÅŸu ülkedeki kaos nedeniyle 1943’te Fransa’dan bağımsızlığını kazanan Lübnan’ın 13. dönem cumhurbaÅŸkanının seçilmesi aylar sürebilir.

1975-1990 yılları arasındaki iç savaÅŸta önemli rol oynayan Falanjist Komutan Semir Caca 14 Mart Bloku'nun adayı. [Al Jazeera]

Lübnan’da siyasi taraflar Suriye rejimini destekleyenler ve karşıt olanlar olarak ayrılıyor. Lübnan’da Suriye rejimini destekleyenlerin başında Hizbullah geliyor. Karşıtlarının başında da eski baÅŸbakan ve Suudi Arabistan destekli Saad Hariri’nin liderliÄŸini yaptığı ‘Müstakbel Akımı’ geliyor.

Lübnan Anayasası’na göre, cumhurbaÅŸkanı ülkedeki Hıristiyan Maruni topluluktan seçilmeli. CumhurbaÅŸkanı adayı ilk turda parlamentoda bulunan milletvekillerinin üçte ikisinin oylarını alması gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığı adayları

Lübnan Kuvvetleri Partisi'nin lideri ve eski falanjist komutan Semir Caca ülkedeki 14 Mart Hareketi’nin desteÄŸini alarak cumhurbaÅŸkanlığı adaylığını ilan etmiÅŸti.

Eski General MiÅŸel Avn, Hizbullah'ın başını çektiÄŸi 8 Mart Bloku'nun adayı. [EPA]

Dürzi lider Velid Canpolat’ın baÅŸkanlığını yaptığı Ulusal DireniÅŸ Cephesi ise Milletvekili Henry Hılu’yu desteklediklerini açıkladı.

Hizbullah ve Reform ve DeÄŸiÅŸim Akımı’nın da içinde bulunduÄŸu 8 Mart Hareketi'nin ise MiÅŸel Avn’ı cumhurbaÅŸkanı adayı olarak göstermesi bekleniyor.

25 Mayıs 2014 tarihinden önce cumhurbaÅŸkanının belirlenmemesi durumunda Åžubat 2014’te baÅŸbakan seçilen Temam Selam cumhurbaÅŸkanlığı görevini de yürütecek.

Lübnan Meclisi'nde Hizbullah ve ortaklarıyla, onların muhalifi olan 14 Mart Hareketi’nin sandalye sayıları neredeyse eÅŸit. Bu nedenle, özellikle Suriye’deki iç savaÅŸtan sonra daha da derinleÅŸen siyasi kutuplaÅŸma adayların üçte ikilik çoÄŸunluÄŸa ulaÅŸmasını zorlaÅŸtırıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.