Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sisi meydanlara çıkabilir mi?

Mısırlı analistler, darbe sonrası düşman kitlesini artıran cumhurbaşkanı adayı Abdulfettah Sisi’nin seçim kampanyası için ülkenin tüm kentlerinde miting düzenleyebilme imkanını merak ediyor.



MareÅŸal Abdulfettah Sisi’nin cumhurbaÅŸkanlığı adaylığını resmen ilan etmesi Mısır sokaklarında büyük bir tartışma yarattı. Sisi’nin adaylığı, diÄŸer tüm adaylar gibi seçim turları düzenleyebilir mi düzenleyemez mi sorularını akla getirdi.

Bazı analistlere göre, Sisi'nin güvenlik sorunları nedeniyle meydanlara çıkıp kitlelere hitap etmesi ve miting düzenlemesi zor. Bazı analistler ise Sisi’nin sadece basın araçlarını kullanarak seçim kampanyası yürütebileceÄŸini ifade ediyor.

Ancak bazı analistler Sisi’nin sıkı güvenlik önlemleri altında, sınırlı bölgelerde seçim mitingi düzenleyebileceÄŸini belirtiyor. Bunlara göre Sisi, yeterince güvenlik saÄŸlanmadan diÄŸer adaylar gibi meydanlara çıkarak seçim kampanyası yürütemez.

DiÄŸer taraftan Gazeteci-Siyasi Analist Cemal Sultan, Mısır halkı ile arasındaki ‘kan davası nedeniyle’ Sisi’nin köylere ve kasabalara inerek seçim kampanyası yürütemeyeceÄŸini söylüyor. Sultan’a göre ayrıca, güvenlik kaygısı Sisi’yi bu kampanyaları yürütmekten alıkoyuyor.

Sultan, ÅŸu ana kadar heyetlerin Sisi’nin makamına giderek kendisiyle görüÅŸtüklerine dikkat çekerek, “Siyasi gelenekte aday, seçmenlere gider ve kendi çalışmalarını yerel olarak yürütür, aday evinde oturarak ziyaretçi kabul etmez” diyor.

Seçim manzarası

Al Jazeera’ye konuÅŸan Cemal Sultan seçimin önemine vurgu yaparak, “Biz demokratik bir seçim manzarası ile karşı karşıya deÄŸiliz. Biz demokrasi rengiyle boyanmış bir paketten çıkacak olan kaçınılmaz bir olayla karşı karşıyayız. Bu paket sadece gerçek bir seçimin yapıldığı izlenimini uyandırmak için oluÅŸturulmuÅŸ yapay bir pakettir” diyor.

Devlet Hukuk Kurumu üyesi MüsteÅŸar Nureddin Ali’ye göre ise cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde adayın ÅŸahsen seçim kampanyası yürütmesi ÅŸartı aranmaz. Ali, “Aday adına seçim kampanyası yürütmenin de yasal bir sorunu bulunmamaktadır” diyor.

Ali’ye göre adayın seçim kampanyası yürütmemesi olumsuz bir çaÄŸrışım uyandırır. Ali, “Böyle bir durum ya adayın seçmenin oyuna çok önem vermediÄŸi anlamına gelir ya da rakipsiz bir liderin seçimine kilitlenmiÅŸ totaliter siyasal bir sistem anlamına gelir” diyor.

Sisi, cumhurbaÅŸkanlığına adaylığını yüksek seçim kuruluna resmi baÅŸvuruyu yapan ilk isim.

Siyasi analist BeÅŸir Abdulfettah, “Kimse Sisi ile karşıtları arasındaki husumet ve gerilimden dolayı Sisi’yi kuÅŸatan tehlikeleri inkâr edemez. Ancak tüm bu tehlikelere raÄŸmen en alt düzeyde de olsa bir seçim kampanyası düzenlemelidir” diyor.

Sınırlı propaganda

Al Jazeera’ye konuÅŸan BeÅŸir Abdulfettah’a göre Sisi, kendi adına yürütülen kampanya ile yetinerek seçim propagandasından geri durmamalı. Abdülfettah, her ÅŸeye raÄŸmen kampanyanın sınırlı olacağını da sözlerine ekliyor.

Mısırlıların bir kısmı, Sisi’nin diÄŸer adaylardan daha çok sadece medyaya dayalı bir tanıtıma güvendiÄŸine inanıyor.

Mısır’ın El-MeÅŸhed Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mecdi Åžendi, “Sisi’ye yönelik güvenlik riskleri nedeniyle seçim propagandası için en büyük rolü destekçileri oynayacaktır. Ayrıca Sisi seçim kampanyalarına katılmak istese bile çevresindeki sıkı güvenlik önlemleri ve korumalarından dolayı rahat olamayacaktır” diyor.

Åžendi, böyle bir ortamın kitlelerce kabul göreceÄŸini ve Sisi’nin içinde bulunduÄŸu riskli durumun bilinciyle onun seçim kampanyalarına katılmamasını mazur göreceÄŸini belirtiyor. Åžendi, “Ancak Sisi her ÅŸeye raÄŸmen seçim kampanyası düzenlese bile bu daha önceden özenle irdelenmiÅŸ ya da sürpriz bir ÅŸekilde belirlenmiÅŸ olan kampanyalar olacaktır, diÄŸer adaylar gibi rastgele seçim meydanlarına çıkamayacaktır” diyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.