Sosyal Medya

Dünya

Türkiye üzerinden ilk yardım konvoyu

Birleşmiş Milletler'in insani yardım malzemesi taşıyan 8 TIR'lık konvoyu Mardin'in Nusaybin ilçesinden Suriye'nin Kamışlı kentine geçti.



BM'ye ait 24 insani yardım TIR'ı Nusaybin Sınır Kapısı'na getirildi. Suriye tarafında sınırın kontrolünü elinde tutan Åžam rejimi ise sekiz TIR'ın geçiÅŸine izin verdi. 16 TIR halen Nusaybin'de bekletiliyor.

BM Suriye Krizi Ä°nsani Yardım Ä°ÅŸleri Bölge Koordinatörü Nigel Fisher'in açıklamasına göre TIR'larda gıda malzemeleri, battaniye, yatak, aile kiti, hijyen kiti, ilaç ve tıbbi malzemeler bulunuyor.

Fisher, yazılı açıklamasında "Bu acımasız çatışmanın baÅŸlangıcından bu güne kadar geçen üç yılda BM ilk defa Türkiye'den Suriye'ye yardım ulaÅŸtırabilmektedir" ifadesini kullandı.

Konvoydaki yardım malzemeleri BM Dünya Gıda Progamı (WFP), BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (UNHCR), BM Çocuk Fonu (UNICEF), BM Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından temin edildi. 

Daha önce Suriye hükümetine defalarca bölgeye insani yardım ulaÅŸtırma taleplerini ileten BM örgütleri, Esed rejiminin engellemeleri dolayısıyla yardım malzemelerini Türkiye-Suriye sınırından taşıyamamıştı.

BM, uzun süre insani yardım ulaÅŸtırılamayan Suriye'nin kuzey bölgelerine, son aylarda Irak'ın kuzeyinden hava yoluyla yardım ulaÅŸtırmaya çalışıyordu. Ancak BM yetkilileri, bu tür bir yardım operasyonunun çok masraflı olduÄŸunu dile getiriyordu.

Suriye’de Kürtlerin çoÄŸunlukta olduÄŸu kentlerin önemli bir bölümü PKK çizgisindeki Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) denetiminde. Kamışlı’da ise sınır kapısı, havalimanı, askeri noktalar gibi stratejik noktalar rejimin kontrolünde bulunuyor. Kürt nüfüsun yoÄŸun olduÄŸu bölgeler ise PYD'nin kontrolünde bulunuyor.

Suriye'nin kuzeyindeki insani durumun giderek kötüleÅŸmesi üzerine Kobani'den özel izinle Ankara'ya gelen PYD heyeti, Ankara'dan sınır kapılarının açılmasını istemiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.