Sosyal Medya

Dünya

Alman ekonomisinde endiÅŸeli bekleyiÅŸ

Kırım'daki referandumun henüz finans piyasaları üzerinde dramatik etkileri olmadı. Euro biraz değer kaybetti. Petrol fiyatlarında da cüzî artış oldu. Ancak piyasalar asabi bir bekleyiş içinde.



Borsacılara göre, Kırım referandumu ve sonuçları finans piyasalarının gidiÅŸatını belirleyecek. Belirleyici olacak ülkeler ise ekonomik iliÅŸkileri sayesinde Avrupa BirliÄŸi ile DoÄŸu Avrupa ülkeleri arasında köprü görevi gören Almanya ile Avusturya olacak.

Politikacılar Avrupa BirliÄŸi'nin, Rusya'ya yaptırım uygulayacağına dair net bir iÅŸaret göndermesini talep ederken, iktisatçılar daha ziyade banka hesaplarının dondurulması ya da Avrupa'ya seyahat yasağı getirilmesi gibi sembolik yaptırımlar getirilmesini umuyorlar.

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları BirliÄŸi'nin dış ticaret uzmanı Volker Treier krizin ÅŸimdiden Alman-Rus iliÅŸkilerini etkilediÄŸine dikkat çekerek Alman ÅŸirketlerinin Rusya'da yapılan 20 milyar euroluk yatırımlar nedeniyle endiÅŸe içinde olduklarını belirtti.

Ancak Alman-Rus ekonomik iliÅŸkileri krizden tümüyle etkilenmedi. Alman Wintershall ÅŸirketinin Genel Müdürü Rainer Seele, Rus doÄŸalgaz devi Gazprom ile planlanan hisse mübadelesinin tehlikede olmadığını belirtti. Seele referandumdan önce, iÅŸin planlanan ortaklığı uygulamaya geçirmeye kaldığını söylemiÅŸti.

"Bağımlılığın artması iyi"

Alman kimyacılık tröstü BASF'ın Wintershall adlı enerji kuruluÅŸu ile Gazprom arasında kapsamlı hisse deÄŸiÅŸimi kararlaÅŸtırılmış ve Wintershal gaz ticareti ve depolama faaliyetlerinden çekilmiÅŸti. Almanya'daki depolama iÅŸleminin Rusların eline geçmesi herkeste memnuniyet yaratmamıştı.

Rusya'nın doğalgazı baskı aracı olarak kullanmasından endişe ediliyor

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları BirliÄŸi'nden Volker Treier karşılıklı ekonomik bağımlılığın artmasının olumlu olduÄŸunu ifade ederek Almanların tepki gösterebileceklerini bildikleri için Almanya'da ticaret yapan Rusların, Alman ekonomisine zarar verebileceklerini düÅŸünemediÄŸini belirtti.

"Rusya doğalgazı baskı aracı yapabilir"

Buna raÄŸmen birçok gözlemci, Rusya'nın kendisine daha ağır yaptırımlar uygulanması durumunda, doÄŸalgazı baskı aracına döndürebileceÄŸi görüÅŸünde. Enerji ÅŸirketi Eon'un Genel Müdürü Johannes Teyssen ise farklı görüÅŸte.

Teyssen, Rusya'nın 40 yıldan beri doÄŸalgazı tam zamanında ve güvenilir ÅŸekilde tedarik ettiÄŸine dikkat çekerek Rusya'nın doÄŸalgazı bir gün bile stratejik silah olarak kullanmadığını belirtti.

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları BirliÄŸi'nden Volker Treier de bu nedenle Alman-Rus ekonomik iliÅŸkilerinin gidiÅŸatından memnuniyet duyduÄŸunu belirtti. Treier, gaz depolarının henüz 45 gün idare edecek kadar dolu olmasına ve gerektiÄŸinde Norveç'ten daha fazla doÄŸalgaz ithal edilebilecek olmasına raÄŸmen yine de Rusya olmadan doÄŸalgaz ihtiyacının karşılanamayacağını ifade etti.

Tüm bu gerekçeler nedeniyle Kırım krizine raÄŸmen Alman-Rus ekonomik iliÅŸkileri normal seyrini sürdürüyor. Enerji devi RWE, pazar günü doÄŸalgaz ÅŸirketi Dea'yı, bir Rus milyarderinin yönetimindeki yatırım fonuna satmak istediÄŸini açıklamıştı.

Bu geliÅŸmenin, Kırım krizinin yansıması olarak hükümet tarafından mercek altına alınması gerekebilir. Ancak RWE ÅŸirketi Kırım krizinin, planlanan anlaÅŸmanın sekteye uÄŸramasına neden olmayacağına inanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.