Sosyal Medya

Dünya

Erdoğan Tatar lider ile görüştü

Başbakan Erdoğan, Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile İzmir'de görüştü. Kırım Tatarlarının zarar görmemesi için Türkiye'nin büyük çaba harcadığını söyledi.



BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan, partisinin Ä°zmir'deki mitingin ardından Kırım Tatar Önderi Mustafa Abdülcemil KırımoÄŸlu'nu kabul etti. GörüÅŸmede KırımoÄŸlu'nun, Kırım'daki son geliÅŸmeler hakkında BaÅŸbakan ErdoÄŸan'a bilgi verdiÄŸi belirtildi

YaÅŸanan olaylardan ve artan gerilim ortamından endiÅŸe duyduÄŸunu ifade eden ErdoÄŸan'ın, Kırım’da bir çatışma olmaması ve Kırım Tatarlarının zarar görmemesi için Türkiye'nin büyük çaba harcadığını vurguladığı öÄŸrenildi.

BaÅŸbakan ErdoÄŸan, Türkiye olarak Ukrayna’nın egemenliÄŸi, toprak bütünlüÄŸü ve siyasi birliÄŸinin korunması için yoÄŸun bir diplomasi faaliyeti içinde olduklarına da dikkati çekti.

'Durum iç açıcı deÄŸil'

ErdoÄŸan, Kanal 7 televizyonda katıldığı programda da KırımlıoÄŸlu ile görüÅŸmesine iliÅŸkin bilgi verdi. “Åžu anda gerçekten Kırım’daki kardeÅŸlerimizin durumu iç açıcı deÄŸil. Mustafa Cemil kardeÅŸimizle bunları konuÅŸtuk” diyen ErdoÄŸan, Türkiye’nin tavrı konusunda ÅŸunları söyledi:

“Onların hakkını hukukunu korumak için her zeminde, gerek Rusya ile görüÅŸmelerimizi devam ettireceÄŸiz. Almanya ile öyle zannediyorum ki önümüzdeki bir iki gün içerisinde Åžansölye ile bir görüÅŸmem olacak. O da öyle bir ÅŸey arzu ediyor. Azerbaycan, Kazakistan oralarla bazı görüÅŸmeler yapacağım. Bu görüÅŸmelerle birlikte, tabii Rusya’da yapacağımız görüÅŸme ile birlikte Ukrayna’yı ve Kırım Özerk Cumhuriyeti üzerindeki, olumlu istikamette alınabilecek netice için baskılarımızı artıralım istiyoruz. “

Provokasyon uyarısı

Kırım ile ilgili DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu da toprak bütünlüÄŸü vurgusu yaptı.

Pazar günü NTV'ye konuÅŸan DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, Kırım'ın asli unsurları olan Tatarların 'provokasyona gelmemesi' gerektiÄŸini söyledi. Tatarların güvenliÄŸi sarsılırsa Türkiye'nin buna göre tavır belirleyeceÄŸini vurguladı.

Davutoğlu, "Tek bir soydaşımızın dahi burnunun kanamaması sevindirici bir gelişme, aksini istemeyiz." dedi.

Ukrayna ve Kırım'daki durum için Türkiye diplomasi trafiÄŸini de sürdürüyor. DavutoÄŸlu pazar akÅŸamı G-7 ülkeleri, Avrupa BirliÄŸi ve Polonya ile bir telekonferans yapılacağını açıkladı.

"Rusya'nın izole olmasını istemeyiz ama..."

Ahmet DavutoÄŸlu, Roma'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'a iki prensipten bahsettiÄŸini hatırlattı. Bunlar; Ukrayna'nın toprak bütünlüÄŸü, siyasal birliÄŸi ve egemenliÄŸi ile Kiev'de bütün tarafları kapsayan bir yönetim kurulması. 

DavutoÄŸlu, referandum olsa bile toprak bütünlüÄŸünü sarsan bir sonucun çıkmasını istemediklerini söyledi. "Rusya'nın izole olmasını istemeyiz ancak komÅŸu ülkelerin toprak bütünlüÄŸüne saygı göstermeliler" dedi.

Kırım'daki referanduma hem Ukrayna hem de ABD ve AB karşı çıkıyor. Rusya'ya göre oylama hukuki. Batı ise referandumun uluslararası hukuku ihlâl ettiÄŸi görüÅŸünde.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.